• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Svež i oštar ukus belog luka duže vreme: Evo u čemu je tajna
Beli luk foto: David Cleveland / ImageSource / Profimedia

Svež i oštar ukus belog luka duže vreme: Evo u čemu je tajna

Marija Ćirjak
14.06.2023. 2 min GourmetRecepti

Bogat vitaminima i mineralima važnim za čovekovo zdravlje, beli luk neophodan je za pripremu raznih jela, piše centarzdravlja.hr.

Međutim, kao i kod mnogih drugih namirnica, često se javlja problem po pitanju čuvanja i pravilnog skladištenja kako bi svež i oštar ukus ostao dostupan duži vremenski period.

Kako da beli luk ostane svež?

Pre svega, pažljivo birajte glavice belog luka. Potražite one sa čvrsto pokrivenim omotačem i čvršćim čenovima belog luka, izbegavajući one koji su omekšali i počeli da niču. Beli luk ljubičaste nijanse sasvim je prihvatljiv, kao i ružičasti i beli luk. Ljubičasti beli luk, poznatiji kao luk “tvrdog vrata”,  poseduje drvenastu stabljiku koja prolazi kroz centar.

Međutim, za koju god se vrstu belog luka odlučiti, važno je da znate kako da ga čuvate radi dužeg trajanja.

Čuvajte beli luk na sobnoj temperaturi

Prvi korak u očuvanju svežine belog luka jeste skladištenje na suvom i hladnom mestu, u kesi ili posudi sa dobrim protokom vazduha. U ostavi ili u korpi, na emstu bez sunčeve svetlosti beli luk najduže može opstati.

Oljušteni beli luk čuvajte u frižideru

Iako možda niste ljubitelj celog belog luka u frižideru, frižider je odlično mesto za skladištenje oljuštenog, isečenog ili mlevenog belog luka. Recimo, iseckani beli luk namenjen pripremi neke hrane, hermetički zatvoren i smešten u frižider, u malim količinama može izdržati čak do tri dana.

Veće količine belog luka čuvajte u zamrzivaču

Ukoliko ne znate šta da učinite sa velikim količinama belog luka, postoji način da iskoristite rernu i zamrzivač u korist luka. Zagrejte rernu na 200 stepeni, stavite glavicu belog luka na foliju, prelijte maslinovim uljem i začinite solju i biberom. Čvrsto zamotajte i stavite u rernu na 50 do 60 minuta, sve dok luk ne porumeni i ne omekša. Nakon što se ohladi, iscedite beli luk iz omotača i zamrznite ga.

Možete iskoristiti i pleh za led, tako što biste sitno iseckan ili narendan luk stavili u pleh, prelili uljem i zamrznuli.

Dehidrirajte beli luk

Možete osušiti svež, neoštećen beli luk i koristiti ga za ukusan dodatak jelima od pirinča ili piletine. Za pripremu ogulite i isecite čen belog luka na pola, po dužini, a zatim ih dehidrirajte u rerni. Da biste ga dehidrirali u rernu, sušite luk dva sata na temperaturi od 60 stepeni, zatim smanjite na 50-55 stepeni, sve dok ne postane hrskava. Čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi.

Oznake:

beli lukčuvanjeskladištenjesvežina

Podeli

Zaprati Autor

Marija Ćirjak

Ostali članci

Na listi 50 najboljih salata na svetu, jedna tradicionalna srpska našla se na 4. mestu
Prethodni

Na listi 50 najboljih salata na svetu, jedna tradicionalna srpska našla se na 4. mestu

Novak Đoković obožava da jede prečišćen maslac: Jednostavno se pravi, a ovo je recept
Sledeći

Novak Đoković obožava da jede prečišćen maslac: Jednostavno se pravi, a ovo je recept

Sledeći
Novak Đoković obožava da jede prečišćen maslac: Jednostavno se pravi, a ovo je recept
15.06.2023.

Novak Đoković obožava da jede prečišćen maslac: Jednostavno se pravi, a ovo je recept

Prethodni
12.06.2023.

Na listi 50 najboljih salata na svetu, jedna tradicionalna srpska našla se na 4. mestu

Na listi 50 najboljih salata na svetu, jedna tradicionalna srpska našla se na 4. mestu

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    exit 2025
    Exit 2025: Šta sve treba da znate o ovogodišnjem izdanju festivala pre njegovog početka
    CityMagazine
    The Prodigy
    Kada je buka postala sloboda: The Prodigy u Beogradu 1995. i povratak na Exit 2025.
    Miloš Dašić
    ratni film
    Za njega kažu da je najtačniji i najbrutalniji ratni film ikad snimljen: Reditelj je pre 40 godina snimio ovo remek delo i svojevoljno otišao u penziju jer nije morao više ništa da kaže
    CityMagazine
    štrumpfovi
    „Štrumpfovi – veliki film“ vodi u nezaboravnu avanturu
    CityMagazine
    ivan tokin
    Najzrelije Tokinovo delo – „Crna noć nada mnom i zvezdano nebo u meni” u prodaji od 10. jula
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖