• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
doručak
Foto: Olena Danileiko / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovo je najomiljeniji doručak svih nas, ali u svakom kraju Srbije ima drugo ime

CityMagazine
10.12.2024. 2 min Recepti

Većina ih zna kao prženice, ali ovaj popularni doručak od hleba i jaja ima i druge nazive koji se razlikuju od kraja do kraja regiona.

Prženice su omiljeno jelo od hleba i jaja i najčešće ih doručkujemo. Zanimljivo je da im naziv varira i na srpskom govornom području, i svetskom, piše zadovoljna.rs.

U Banatu ih zovu kvašenice, u Bačkoj pofezne, moča ili bundaš kenjer, na jugu Srbije ribanjke ili kriške, u Sremu i Bačkoj zavijače, u Mačvi rutavci, u Bosni pohovani hleb, a negde još i ciganski tost.

U zemljama Evrope prženice se najčešće prave od starog hleba, jaja, malo mleka i soli.

Код мене су ово завијаче, а код вас? pic.twitter.com/GxnoYXQZLB

— Мислилац (@Perakojot1234) December 8, 2024

Prženice, omiljeni doručak

Poreklo recepta nije sasvim poznato, mada se određena verzija pojavljuje u rimskom kuvaru iz IV veka koji se često pripisuje Apicijusu. Tu se zapravo kaže da se bajat hleb potopi u mleko i proprži da bi se rešio problem bajatog ukusa. Još jedna varijacija se pojavljuje u srednjem veku pod nazivom pan dulcis. Tu se hleb potopi u mleko, proprži u ulju, uvalja u med i posluži. Slične varijante ovog jela se pojavljuju u raznim srednjovekovnim državama, navodi se na Vikipediji.

Danas se prženice širom Srbije često služe slane: sa puterom, pavlakom, kajmakom, jogurtom, sirom, uz sitno seckani beli luk za dodatni šmek…. Mogu biti i slatke sa džemom, šećerom u prahu, čokoladom, cimetom ili slatkim sirupom.

Recept za prženice

Kako pišu na sajtu Vojvođanski magazin, tajna savršenih prženica je: koliko parčadi hleba – toliko jaja.

Sastojci za 6 prženica:

6 parčadi hleba od juče ili prekjuče

5-6 jaja, zavisi i od velične hleba i od velične jaja

100 ml mleka

so

mast ili ulje, šta ko više voli

po želji nekoliko čenova belog luka

po želji malo šećera

Priprema:

Jaja razbijte u dublji sud, posolite po ukusu i dobro ih ulupajte viljuškom. Tek tada dodajte mleko i još malo lupajte. Ima i onih koji u ovom trenutku dodaju dva prstohvata šećera, ali nije neophodno, mada šećer pojačava ukuse, pa možete probati.

Dok to malo odstoji, isecite stari hleb na kriške jednake debljine, a mast ili ulje stavite da se greju na srednjoj vatri. Masnoća treba da bude topla, ali ne prevruća. Još jednom ulupajte jaja i mleko i potopite parče ili dva podjednako s obe strane, zavisi koliko vam staje hleba u tiganj. Neka hleb odstoji u jajima s obe strane, da dobro upije.

Direktno odatle prženice idu u zagrejanu masnoću. Kontrolišite vatru, sve zavisi od šporeta, suština je da dobiju divnu zlatnu boju. U principu okrećete ih samo jednom. Ima i onih koji malo pre okretanja ubace pola čena belog luka i izvade ga prilikom svake ture. Zavijače neće mirisati na beli luk, ali će imati specifičan šmek. To, naravno, ako ih nećete jesti slatke, što je i te kako lepo…

Oznake:

doručakrecept

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Zašto flaše vina imaju udubljenje na dnu? Postoje čak tri razloga
Prethodni

Zašto flaše vina imaju udubljenje na dnu? Postoje čak tri razloga

vanilice
Sledeći

Vanilice, recept koji se ne menja

Sledeći
vanilice
13.12.2024.

Vanilice, recept koji se ne menja

Prethodni
10.12.2024.

Zašto flaše vina imaju udubljenje na dnu? Postoje čak tri razloga

Zašto flaše vina imaju udubljenje na dnu? Postoje čak tri razloga

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine
    mayales
    Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
    CityMagazine
    hajduk u beogradu
    100.000 gledalaca filma „Hajduk u Beogradu” za manje od 20 dana prikazivanja u bioskopima
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖