Palačinke, recept za sve one koji ga guglaju
Samo umutiš palačinke, je skraćeni recept koji nam majke daju, jer je u pitanju najprostiji kulinarski poduhvat po njima.
Ipak, svi koji palačinke prave prvi put znaju da je reč o pravom testu.
Palačinke, recept
Sastojci:
2 jaja 500 ml mleka 250 g brašna 1 prstohvat soli 1 kašika šećera (opciono, ako želite slatke palačinke) 2 kašike ulja (plus još malo za prženje) 1 kašičica vanilin šećera (opciono) Voda (po potrebi, da razredite smesu)
Priprema:
Priprema smese:
U velikoj posudi umutite jaja.
Dodajte mleko i dobro promešajte.
Postepeno dodajte brašno, mešajući stalno da ne bi ostalo grudvica.
Dodajte so, šećer (ako koristite), vanilin šećer (ako koristite) i ulje. Sve dobro promešajte da dobijete glatku smesu.
Ako je smesa previše gusta, dodajte malo vode dok ne postignete željenu konzistenciju (treba da bude tečna, ali ne previše).
Prženje palačinki:
Zagrejte malo ulja u tiganju na srednjoj temperaturi.
Sipajte kutlaču smese u tiganj i brzo je razlijte po celom tiganju da dobijete tanki sloj.
Pržite palačinku oko 1-2 minuta, dok ivice ne počnu da se odvajaju i dok ne dobije zlatnu boju.
Okrenite palačinku i pržite još oko 1 minut s druge strane.
Izvadite palačinku iz tiganja i stavite na tanjir.
Ponovite proces sa ostatkom smese, dodajući po malo ulja u tiganj po potrebi.
Služenje:
Palačinke možete filovati po želji. Popularni filovi uključuju nutelu, džem, med, šećer i limun, sveže voće, sir, šunku, ili šta god vam se dopada.
Slažite palačinke jednu na drugu dok ih pržite kako bi ostale tople.
Savet:
Ako želite bogatiji ukus, možete dodati malo rendane kore limuna ili narandže u smesu. Za savršeno tanke palačinke, važno je da smesa bude dovoljno tečna i da brzo razlijete smesu po tiganju čim je sipate.
No Comment! Be the first one.