Pekmez od kajsija, recept bez konzervansa
Kajsija ima još malo i ako ste se uželeli starinskog dobrog pekmeza, evo kako da ga lako napravite kod kuće.
Evo recepta za domaći pekmez od kajsija:
Sastojci:
2 kg zrelih kajsija 1 kg šećera Sok od jednog limuna 1 vanilin šećer (opciono)
Priprema:
Priprema kajsija: Operite kajsije, prepolovite ih i uklonite koštice. Kajsije stavite u veliku šerpu. Dodavanje šećera: Preko kajsija pospite šećer i ostavite da stoji nekoliko sati ili preko noći kako bi kajsije pustile sok. Kuvanje pekmeza: Šerpu sa kajsijama i šećerom stavite na srednje jaku vatru i dodajte sok od limuna. Kuvajte uz povremeno mešanje dok se šećer potpuno ne otopi. Kada kajsije počnu da se raspadaju, smanjite vatru i kuvajte uz povremeno mešanje dok se pekmez ne zgusne (oko 1-2 sata). Da biste proverili da li je pekmez gotov, stavite malu količinu na hladan tanjir – ako se ne razliva, pekmez je spreman. Dodavanje vanilin šećera: Ako želite, pred kraj kuvanja dodajte vanilin šećer i dobro promešajte. Sterilizacija tegli: Dok se pekmez kuva, sterilizujte tegle i poklopce. Tegle možete sterilizovati tako što ćete ih oprati, staviti u rernu na 100°C na 10-15 minuta, ili ih možete prokuvati u vodi. Punjenje tegli: Vrući pekmez sipajte u tople sterilizovane tegle, pazeći da ne ostavljate mehuriće vazduha. Odmah zatvorite poklopcima. Tegle okrenite naopako i ostavite ih tako 5 minuta kako bi se stvorio vakuum, a zatim ih vratite u normalan položaj. Čuvanje pekmeza: Pekmez čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Kada otvorite teglu, čuvajte je u frižideru.
Poštovani. To o čemu pišete nije Vurda, već nus proizvod koji se dobija iz surutke. Prava i autentična Vurda je mlečni proizvod, koji se dobija od punomasnom mleka, još preciznije cedjenhem punomasnog kiselog mleka. Geografski je zaštićena u opštini Babušnica i autentični je proizvod Lužničkog kraja. Posvećena mu je gastro-turistička manifestacija „Vurdijada“ koja se već 13 godina svakog oktobra održava u ovoj varošici na jugoistoku Srbije. Više o pravoj Vurdi možete saznati na linku kojo ću vam ostaviti na kraju. Bilo bi lepo da ispravite članak o ovom jedinstvenom proizvodu i ne dovodite Vaše čitaoce u zabludu.
https://youtu.be/B8mFcm8mZoY?feature=shared
S poštovanjem G. Kitanović iz Babušnice