Porketa s komoračem, žalfijom i čilijem: Raskošno jelo koje će biti zvezda vaše praznične trpeze
Porketa s komoračem, žalfijom i čilijem je raskošno gurmansko jelo, kao stvoreno za svečani praznični ručak ili večeru. Iako deluje komplikovano, priprema ovog jela zapravo je vrlo jednostavna – jedina caka je da meso pripremite dan ranije. U nastavku pogledajte detaljne instrukcije:
Porketa s komoračem, žalfijom i čilijem
Sastojci:
- 1,5 kg svinjskog paufleka bez kostiju
- 1 kašika semenki komorača
- 2 kašičice bibera u zrnu
- ½ kašičice soli za začinsku pastu
- 8 listića žalfije
- 1 kašičica čili pahuljica
- 1 kašika maslinovog ulja
- dodatna so za soljenje mesa
Priprema:
- Manjim nožem izbodite rupice po celoj površini svinjskog paufleka. Na mesnoj strani nožem napravite duge duboke rezove po dužini mesa.
- Tostirajte semenke komorača dok ne zamirišu, a zatim ih istucite u avanu zajedno sa biberom u zrnu, belim lukom, solju, žalfijom i čili pahuljicama kako biste dobili grubu pastu. Dodajte ulje i dobro promešajte.
- Dobijenu pastu utrljajte u mesnu stranu svinjskog paufleka, pa kuhinjskim koncem zavežite svinjetinu sa šavovima na razmaku od dva centimetra tako da bude u obliku valjka s kožom izvan.
- Obilno posolite kožu, pa ostavite u frižideru nepokriveno preko noći ili najmanje osam sati kako bi se koža što više osušila.
- Zagrejte pećnicu na 220°C.
- Papirnim ubrusom očistite svinjsku kožu od soli i pecite 20 minuta.
- Smanjite temperaturu na 150°C i pecite još 2 sata.
- Nakon 2 sata, podignite temperatutu na najvišu i pecite još 10 minuta kako bi kožica postala maksimalno hrskava.
- Pečeno meso odmorite 10 minuta.
- Uklonite konac i isecite za posluživanje.
- Ovako pripremljena porketa može se poslužiti kao toplo glavno jelo uz prilog po želji, ili, pak, hladno, uz razne salate ili kao ukusni dodatak sendvičima. Prijatno!
Izvor: Index.hr