• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Sarma
Sarma, foto: Elitsa Lambova / Alamy / Alamy / Profimedia

Posna sarma: Bogata i aromatična varijanta u kojoj nećete ni primetiti da fali meso

CityMagazine
18.11.2025. 1 min Recepti

Posna sarma sa orasima je jelo koje spaja tradiciju i sofisticirani ukus. Sočni listovi kiselog kupusa skrivaju fil od pirinča, povrća i mlevenih oraha, čineći svaki zalogaj punim ukusa i teksture.

Ova sarma je idealna za postne dane, praznične obroke ili kad se želi probati nešto novo u posnoj kuhinji.

Orasi dodaju hrskavost i dubinu, a začini i paradajz sok povezuju sve sastojke u savršenu harmoniju.

Sastojci:

1 glavica kiselog kupusa

200 g pirinča

150 g mlevenih oraha

2 glavice crnog luka

2 šargarepe

1 manja paprika

3–4 kašike ulja

So i biber po ukusu

1 kašika aleve paprike

500 ml paradajz soka ili pasirane pelata

Lovorov list

Posni slani rolat

Priprema:

Listove kiselog kupusa pažljivo odvojiti i iseći deblje delove da budu savitljivi.

Na ulju propržiti sitno iseckan crni luk, dodati rendanu šargarepu i seckanu papriku, pa kratko propržiti.

Dodati pirinač, mlevene orahe i začine (so, biber, aleva paprika) i kratko propržiti, mešajući da se svi sastojci sjedine. Po želji dodati malo vode da pirinač omekša.

Na svaki list kupusa staviti kašiku ili dve fila i pažljivo urolati sarmu, savijajući ivice unutra.

Složiti sarmu u šerpu ili vatrostalnu posudu, dodati lovorov list i preliti paradajz sokom. Po potrebi doliti malo vode da sarma bude prekrivena.

Pokriti i kuvati na srednjoj vatri oko 1,5–2 sata, dok pirinač ne omekša i ukusi se ne povežu.

Posna sarma sa orasima je aromatična i zasitna, savršen izbor za postne obroke i prazničnu trpezu, a svaki sloj filovanog kupusa otkriva bogatstvo ukusa i tekstura.

Oznake:

posna sarma

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

opera torta
Prethodni

Opera torta: Francuski klasik u slojevima

pita
Sledeći

Vodena pita osvojila društvene mreže: Jednostavan recept koji sada svi žele

Sledeći
pita
20.11.2025.

Vodena pita osvojila društvene mreže: Jednostavan recept koji sada svi žele

Prethodni
18.11.2025.

Opera torta: Francuski klasik u slojevima

opera torta

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    avatar vatra i pepeo
    Velika IMAX premijera novog 3D spektakla „Avatar: Vatra i pepeo”
    CityMagazine
    asonanca
    Album prvenac benda Asonanca: Lagana fank vožnja kroz život (SPOT)
    CityMagazine
    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖