• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Pripremite jaja bez kapljice ulja: Trik koji znaju samo iskusne domaćice
Jaja, foto: Afis / Digifoodstock / Profimedia

Pripremite jaja bez kapljice ulja: Trik koji znaju samo iskusne domaćice

CityMagazine
06.09.2025. 1 min Recepti

Kako napraviti kajganu ili pržena jaja bez kapljice ulja? Pomoći će vam ovaj jednostavan i jeftin trik.

Ako želite kajganu ili pržena jaja, a nemate pri ruci ni ulja ni putera, ne brinite.

Iskusne domaćice već dugo poznaju rešenje koje uključuje sasvim običan sastojak – krastavac.

Ne, nije šala – trik stvarno funkcioniše. Evo kako da ispečete jaje bez ijedne kapi masti, a da se ne zalepi ili zagori.

Kako funkcioniše?

Tajna je u visokom sadržaju vode i prirodnoj „sluzavoj“ strukturi krastavca. Kada površinu tiganja premažete sokom od krastavca, stvara se tanak, klizav sloj koji:

sprečava da se jaje zalepi,

blago hladi metal i smanjuje rizik od pregrevanja,

stvara efekat pare, pa se jaje nežno peče umesto klasičnog prženja.

Trik Gordona Remzija za najukusnija jaja na oko: Nakon ovoga ih nikad više nećete spremati na stari način

Postupak:

Krastavac prerežite na pola – koristite širi deo.

Rasečeni krastavac dobro protrljajte po hladnom tiganju. Namažite dno i ivice – kružnim pokretima.

Šporet uključite na srednju temperaturu i sačekajte da se tiganj zagreje.

Jaje razbijte direktno na vlažnu površinu. Pecite na srednjoj ili nižoj temperaturi, bez poklopca.

Nakon oko 2–3 minuta jaje će biti pečeno – samo će se odvojiti od tiganja, bez tragova zagorevanja.

Trik funkcioniše i kod pripreme palačinki, pečenog sira, pa čak i pečene povrće. Pazite samo da ne koristite gorki krastavac – gorčina može pokvariti ukus jela.

Najbolje je koristiti mlade, sočne i čvrste krastavce bez semenki.

Oznake:

jaja

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Šta je i čija je gibanica: Srbi i Hrvati se posvađali oko omiljenog jela
Prethodni

Šta je i čija je gibanica: Srbi i Hrvati se posvađali oko omiljenog jela

ajvar
Sledeći

Da li ovo najbolji odnos paprika i patlidžana za ajvar?

Sledeći
ajvar
07.09.2025.

Da li ovo najbolji odnos paprika i patlidžana za ajvar?

Prethodni
06.09.2025.

Šta je i čija je gibanica: Srbi i Hrvati se posvađali oko omiljenog jela

Šta je i čija je gibanica: Srbi i Hrvati se posvađali oko omiljenog jela

One Comment

  1. Dejan kaže:
    10.09.2025. u 10:49

    Sta ce ti iskusna domacica to ne postoji jaje ispeces na betonu pa se ne zalepi ako znas kako. Moja supruga jaje nije znala da ispece kada smo se zabavljali a ja bio gladan sada kuva neke stvari bolje i lepse nego ja ali to ne znaci da je iskusna domacica, vec jako dobar kuvar a to sto vi pisete ne znam dal bi mogli jaja da izmesate sa vasim iskusnim domacicama

    Odgovori

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnovije

Kalum Tarner
Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
CityMagazine
žikina dinastija
Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
CityMagazine
hbo max decembar
Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
CityMagazine
mayales
Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
CityMagazine
hajduk u beogradu
100.000 gledalaca filma „Hajduk u Beogradu” za manje od 20 dana prikazivanja u bioskopima
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖