Ramen – evo kako da ovo otmeno japansko jelo iz restorana lako napravite kod kuće
Ramen je tradicionalno japansko jelo koje se sastoji od ukusne supe, nudli, kuvanog jajeta i raznih dodataka po želji. Neke od najčešćih varijanti uključuju pileće ili svinjsko meso, a vrlo zanimljiva je i varijanta sa tofu sirom. Pored ove osnove, ramen može uključivati i raznorazno povrće, alge i zanimljive začine, koji mu daju specifičan i uvek drugačiji ukus.
Iako ramen kod nas spada u prefinjenu hranu koju možete probati u otmenim restoranima japanske kuhinje, ovo jelo, bez previše muke, možete napraviti i u kućnoj verziji. U nastavku otkrijte kako:
Ramen
Sastojci:
Za supu:
- 1 litar pilećeg ili povrtnog bujona
- 2 čena belog luka (izgnječena)
- 1 cm svežeg đumbira (naseckanog)
- 2 kašike sojinog sosa
- 1 kašika miso paste (po želji)
- 200 g ramen nudli (možete koristiti sveže ili suve)
Dodaci:
- 2 jajeta
- 100 g pečene piletine, svinjetine ili tofua (po želji)
- 100 g povrća (npr. spanać, brokoli, mladi luk)
- Alge nori (po želji)
- Susam (po želji)
- Crvena paprika ili čili (po želji)
Priprema:
- U loncu zagrejte bujon, dodajte beli luk, đumbir, sojin sos i miso pastu. Pustite da lagano vri 10-15 minuta.
- U drugom loncu skuvajte ramen nudle prema uputstvu na pakovanju. Kada su gotove, procedite ih i isperite hladnom vodom.
- Kuvajte jaja (oko 6-7 minuta) i nakon toga ih stavite u ledenu vodu da se ohlade. Oljuštite ih i prepolovite.
- U tanjire stavite skuvane nudle, prelijte ih vrućom supom, a zatim dodajte meso/tofu, povrće, prepolovljena jaja i, po želji, pospite susamom, čilijem ili nori algama.
- Ramen možete poslužiti odmah, uz dodatke po želji i prepustite se uživanju u uvom bogatom i slasnom obroku!