Recept star 150 godina iz Leskovca za jelo koje se sprema 10 sati: Kada ga probate zaboravićete na pečenje i čvarke
Posle ajvara i roštilj-mesa, Leskovac je dobio još jedan proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom. Leskovačka sprža je specijalitet koji se pravi od svinjskog mesa po posebnoj recepturi.
Šta je sprža? Recept za tradicionalni specijalitet južne Srbije star više od 150 godina
Osim roštilja i ajvara, sprža je još jedan Leskovački proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom. Ovaj specijalitet od svinjskog mesa pravi se po posebnoj recepturi, a priprema traje desetak sati.
Poreklo sprže prati nekoliko vekova unazad, a do nje je lokalno stanovništvo došlo zbog ograničene dostupnosti biljnog ulja, te je svaka kuća zavisila od topljenja svinjske masti.
U vreme turske okupacije, sprža se spremala u seoskim domaćinstvima u tajnosti, a 2018. ovo jelo dobilo je i važan status u Zavodu za intelektualnu svojinu, čime je postalo deo srpske kulturne baštine.
Sprža se u južnoj Srbiji služi i kao predjelo i kao glavno jelo, a najčešće se jede u zimskom periodu uz alevu papriku i turšiju. Nekada je, nakon najdužeg hrišćanskog posta, bilo nezaobilazni element koji se, kao poslastica, nalazio na božićnoj trpezi.
Ukoliko volite čvarke, ovo je pravi recept za vas, jer je sprža po ukusu najsličnija čvarcima. Iako je nešto skuplja od običnih čvaraka, sprža je i dalje omiljeni specijalitet Leskovčana, a visinu cene opravdavaju time što je priprema ovog jela dugačak proces i zahteva strpljenje.
Sastojci
5kg sveže slanina sa dosta mesa
So
Priprema
U veliki kazan ili šerpu, stavite slaninu, prethodno isečenu na krupne kocke, a zatim dodajte 8-10 litara vode.
Kuvajte slaninu na visokoj temperaturi, sve dok ne počne polako da se topi. U početku nije potrebno da mešate.
Kada počne otapanje, smanjite vatru i održavajte je na otprilike istom nivou, kako se čvarci ne bi prebrzo ispekli i ostali tvrdi. Treba da vri sitno i gusto, a ne intenzivno.
Kada voda ispari, u kazanu će ostati istopljena mast. Postupak topljenja je izuzetno dug i težak posao, a količine koje se dobijaju su male, te ukoliko se odlučite na spremanje ovog specijaliteta, naoružajte se strpljenjem. Mnogi iz tog razloga u kazan ubacuju iznutrice i povrće, kako bi dobili na količini, međutim, Leskovčani kažu da je prava sprža samo ona koja je čista.
Nakon što se mast istopi, sklonite kazan sa vatre, a potom iscedite kroz cediljku koja propušta samo tečnost. Kada se ohladi, postaće bele boje, a ono što ćemo dsklonite kazan sa vatre, a potom iscedite kroz cediljku koja propušta samo tečnost. Kada se ohladi, postaće bele boje, a ono što ćemo dobiti je mast. Čvrstu, zlatno-žutu masu u kazanu vratite na vatru na dodatno topljenje, i razbijajte krupne komade, da bi se dobio konačan proizvod. Nakon toga, još jednom izdvojte mast, a na ono što ostane dodajte so.
Možete da probate da je pravite i sa čvarcima, tada je postupak znatno kraći, a ukus je očaravajuči.