• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Sprža, Shutterstock

Recept star 150 godina iz Leskovca za jelo koje se sprema 10 sati: Kada ga probate zaboravićete na pečenje i čvarke

Hristina Kovačević
19.03.2023. 2 Mins Read Recepti

Posle ajvara i roštilj-mesa, Leskovac je dobio još jedan proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom. Leskovačka sprža je specijalitet koji se pravi od svinjskog mesa po posebnoj recepturi.

Šta je sprža? Recept za tradicionalni specijalitet južne Srbije star više od 150 godina
Osim roštilja i ajvara, sprža je još jedan Leskovački proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom. Ovaj specijalitet od svinjskog mesa pravi se po posebnoj recepturi, a priprema traje desetak sati.

Poreklo sprže prati nekoliko vekova unazad, a do nje je lokalno stanovništvo došlo zbog ograničene dostupnosti biljnog ulja, te je svaka kuća zavisila od topljenja svinjske masti.

Povezani članci

Supa se jela samo u gradu, hleb je bio gnjecav, a gibanica kojom se hvalimo nije naša: Istorija srpske hrane od A do Š

Kako da jednostavno i jeftino sami napravite mleko, od ovsa ili soje

U vreme turske okupacije, sprža se spremala u seoskim domaćinstvima u tajnosti, a 2018. ovo jelo dobilo je i važan status u Zavodu za intelektualnu svojinu, čime je postalo deo srpske kulturne baštine.

Sprža se u južnoj Srbiji služi i kao predjelo i kao glavno jelo, a najčešće se jede u zimskom periodu uz alevu papriku i turšiju. Nekada je, nakon najdužeg hrišćanskog posta, bilo nezaobilazni element koji se, kao poslastica, nalazio na božićnoj trpezi.

Ukoliko volite čvarke, ovo je pravi recept za vas, jer je sprža po ukusu najsličnija čvarcima. Iako je nešto skuplja od običnih čvaraka, sprža je i dalje omiljeni specijalitet Leskovčana, a visinu cene opravdavaju time što je priprema ovog jela dugačak proces i zahteva strpljenje.

Sastojci

5kg sveže slanina sa dosta mesa

So

Priprema

U veliki kazan ili šerpu, stavite slaninu, prethodno isečenu na krupne kocke, a zatim dodajte 8-10 litara vode.

Kuvajte slaninu na visokoj temperaturi, sve dok ne počne polako da se topi. U početku nije potrebno da mešate.

Kada počne otapanje, smanjite vatru i održavajte je na otprilike istom nivou, kako se čvarci ne bi prebrzo ispekli i ostali tvrdi. Treba da vri sitno i gusto, a ne intenzivno.

Kada voda ispari, u kazanu će ostati istopljena mast. Postupak topljenja je izuzetno dug i težak posao, a količine koje se dobijaju su male, te ukoliko se odlučite na spremanje ovog specijaliteta, naoružajte se strpljenjem. Mnogi iz tog razloga u kazan ubacuju iznutrice i povrće, kako bi dobili na količini, međutim, Leskovčani kažu da je prava sprža samo ona koja je čista.

Nakon što se mast istopi, sklonite kazan sa vatre, a potom iscedite kroz cediljku koja propušta samo tečnost. Kada se ohladi, postaće bele boje, a ono što ćemo dsklonite kazan sa vatre, a potom iscedite kroz cediljku koja propušta samo tečnost. Kada se ohladi, postaće bele boje, a ono što ćemo dobiti je mast. Čvrstu, zlatno-žutu masu u kazanu vratite na vatru na dodatno topljenje, i razbijajte krupne komade, da bi se dobio konačan proizvod. Nakon toga, još jednom izdvojte mast, a na ono što ostane dodajte so.

Možete da probate da je pravite i sa čvarcima, tada je postupak znatno kraći, a ukus je očaravajuči.

Tags:

hranasprža

Povezani članci

8 korisnih saveta za čuvanje i pripremu krompira

Ruskinja u Beogradu pokazala recept za rusku salatu zbog kog će vaša majka piti šećer i vodu

Share Article

Follow Me Written By

Hristina Kovačević

Ostali članci

Previous

TikTok hit kolač: Preukusan tart bez pečenja

Next

„Jel ovo od kengura“: Ćevapi u Australiji su hit na internetu, ali svi im zameraju jednu stvar

Next
20.03.2023.

„Jel ovo od kengura“: Ćevapi u Australiji su hit na internetu, ali svi im zameraju jednu stvar

Previews
19.03.2023.

TikTok hit kolač: Preukusan tart bez pečenja

Najnovije

Predstava „Mrzim pozorišteˮ premijerno na Dorćol Platz-u
CityMagazine
Keni Nije Mrtav za City: Muzika vas pokreće da dotaknete nedodirljivo
Miloš Dašić
Poslastica za nostalgičare ili jeftina zabava – vraćaju se originalni „Moćni rendžeri“ u Netfliksovom specijalu
Filip Milosavljević
Predstavljanje knjige „Povratak u Neobuzdaniju i druge priče za slatku noć“
Promo
Otvoren konkurs za program za Kreativne lidere
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖