Recept za pravu italijansku fokaču: Evo u čemu leži tajna dobrog testa
Italijanski pljosnati hleb sličan našoj pogači jeste fokača. Peče se na tradicionalni način u rerni, ali se razlikuje po tome što se odozgo ukrašava začinskim biljem i dodacima u vidu povrća.
Samo testo fokače obavezno sadrži maslinovo ulje. Aromatično bilje poput ruzmarina, origana, timijana zajedno sa dodacima kao što je luk, masline, čeri paradajz, paprike, ali i sir ili nešto mesno nam pored dekoracije služi i za poboljšanje ukusa.
Tajna dobre fokače leži u pripremi dobrog testa. Da bi fokača ispunila zadovoljavajuće uslove, spolja treba da bude hrskava, a unutra vazdušasta.
Hleb treba da bude što tanji i peče se u okruglim ili pravougaonim tepsijama, poput pogače.
Šta nam je sve potrebno:
Za testo:
450g brašna
350ml tople vode
kašičica šećera
svež kvasac pola pakovanja 25g
pola kašičice soli
50ml maslinovog ulja
Za prelivanje i ukrašavanje: