Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Recept za slasnu fokaču sa čeri paradajzom

AUTOR: CityMagazine 09 Jul, 2020
Recept za slasnu fokaču sa čeri paradajzom

Ukoliko volite ukuse Mediterana na letnjoj trpezi, verujemo da će vam se dopasti recept koji je pred vama. Reč je o jednostavnim sastojcima i postupku pripreme, koji mogu obogatiti ukus hleba koji je u većini slučajeva svakodnevni deo jelovnika. Za kratko vreme od običnog, dobijamo aromatično testo iz pećnice sa sočnim čeri paradajzom. Kako su ovih dana odlasci u restoran na ručak znatno ređa pojava, nadamo se da ćete probati sami da napravite podjednako ukusan dodatak glavnom obroku i počastiti se u kućnim uslovima.

Potrebno je:

  • 20 g svežeg kvasca
  • 280 – 300 ml tople vode
  • 450 g oštrog brašna, plus još malo za posipanje
  • nekoliko listova sveže majčine dušice
  • malo naseckanog svežeg ruzmarina
  • 4 kašike maslinovog ulja, plus malo za podmazivanje pleha
  • 12 – 15 komada prepolovljenog čeri paradajza
  • morska so

Priprema:

1. Stavite kvasac u posudu sa 100 ml mlake vode. Izmrvite ga viljuškom, i ostavite da se dobro rastvori i počne da penuša, za šta je potrebno okvirno 10 minuta.

2. U većoj činiji pomešajte brašno, 1 ½ kašičicu morske soli sa začinskim biljem. Zatim napravite udubljenje u sredini i prespite kvasac, dodajte maslinovo ulje i dovoljno mlake vode kako biste dobili meko, i ne previše lepljivo testo.

3. Pospite radnu površinu brašnom i oblikujte testo dok ne postane glatko i elastično. Prebacite testo u pouljenu činiju, prekrijte kuhinjskom krpom i odložite na sat vremena da se udvostruči.

4. Pouljite pleh veličine 23 cm x 30 cm, pa lagano prebacite u njega testo, koje ćete poravnati sve do ivica. Nakon što ste to učinili, prekrijte nauljenom folijom i odložite da odstoji 30 minuta.

5. Zagrejte rernu na 200℃, a u međuvremenu prstima napravite udubljenja u koja ćete ubaciti čeri paradajz, pospite malo maslinovog ulja i morske soli odozgo i pecite 30 minuta dok fokača ne poprimi zlatožutu boju. Poslužite je toplu, i uživajte u obroku…

Izvor: Red Online

Fotografije: Pinterest

Najčitanije

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Jedina slika koja treba da obiđe svet posle subotnjeg prajda, a nije golišavi lik pored crkve

Još jedan prajd je došao i prošao. Puno je izrečenih stvari, puno nezadovoljstva, kontraverzi ali i lepih sećanja i trenutaka…

Detalj koji na glavi nosi partnerka Ane Brnabić će danas nositi sve žene na sahrani kraljice, osim jedne

Sahrana kraljice Elizabete II će se održati danas u Vestminsterkoj opatiji, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić juče je stigla…

“Kakvo nepoštovanje”: Makronovi došli u patikama da odaju počast kraljici i doživeli linč na mrežama

Brižit Makron je u nedelju uslikana u Londonu u poseti kraljičinom kovčegu i za razliku od drugih članova kraljevske porodice…

Najnovije - Gastro

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…

Slana torta sa tost hlebom

Ako ne znate šta ćete sa starim hlebom, imamo super recept. POTREBNO JE: 2 pakovanja tost hleba, 400 g majoneza, 400 g kisele…

Brzo i lako napravite palačinke sa bundevom bez brašna i mleka

Polako ulazimo u jesenju sezonu, koja unosi promene na raznim poljima, ali i na trpezu. Kako je bundeva jedna od…