Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Retro kuhinja: Carske mrvice

Carske mrvice, poznate i kao Carski omlet, ili kao Carske palačinke, postoje još od druge polovine XIX veka. Recept je nastao u Austriji, ali se ubrzo proširio celom Austrougarskom monarhijom, pa i znatno šire. Originalno su poznate kao Kajzeršmar(e)n – na nemačkom: Kaiserschmarr(e)n – i ovaj izraz kod nas se i danas ponegde održao, uglavnom u Vojvodini. Recept je smišljen za jednog cara, ali on je velikodušno dopustio da bude dostupan svima.

Foto: www.cleverleben.at

Kratka istorija

Autor recepta ostao je poznat samo po imenu – Leopold, i bio je glavni kuvar cara i kralja Franca Jozefa (1830-1916), koji je bio na čelu Habzburške monarhije.

Foto: www.commons.wikimedia.org

Dakle, recept je smišljen kao omlet/palačinke, ali ako bi kojim nesrećnim slučajem sadržina bila prepečena, ili bi se pretvorila u froncle, onda se sve pravilo iznova, a to što baš i nije naročito uspelo davano je personalu kuhinje ili posluzi. Nekom prilikom car i kralj Franc Jozef zašao je u kuhinju, primetio je šta se jede, zatražio je da proba, i nakon toga je rekao: „Od sada će se za mene Carski omlet praviti samo na ovaj način!“ Tako su od omleta/palačinki nastale – mrvice.

Foto: www.emmikochteinfach.de

Druga legendarno/anegdotalna verzija kaže da je isti omlet zapravo smišljen za suprugu Franca Jozefa – za caricu i kraljicu Elizabetu (1837-1898), poznatu i po nadimku „Sisi“, jer je izrazila želju za nekim „lakšim desertom”. Ali, pošto se njoj slatkiš ni na prvi pogled nije dopao, i samo je odgurnula tanjir, Franc Jozef je iznervirano i egzaltirano rekao: „Na geb’ er mir halt den Schmarren her, den unser Leopold da wieder z’sammenkocht hat“, a što je, u slobodnom prevodu, značilo: „Pa, dajte meni tu koještariju koju je naš Leopold ponovo skuvao!” Pošto je probao, dotična „koještarija“ odmah je prerasla u njegov omiljeni slatkiš!

Foto: www.pt.m.wikipedia.org

Originalni recept

Sastojci

  • 2 jajeta
  • 2 kašike kristal šećera
  • 150 ml mleka
  • 180 g mekog brašna
  • prstohvat soli
  • 2 kašike (40-50 g) putera
  • 1 kašičica šećera u prahu (za posipanje)

prilog: sos od šljiva ili jabuka

Foto: www.emmikochteinfach.de

Priprema

Razdvojiti žumanca od belanaca u posebne posude. U žumanca dodati šećer, i penasto umešati. Zatim dodati mleko, i pomalo dodajući brašno umešati žičanom mutilicom u jednoličnu smesu, bez grudvica. U belanca dodati prstohvat soli, pa istom žičanom mutilicom umutiti u čvrsti šam. Zatim, kašiku po kašiku, šam dodavati žumancima, i mutilicom sve lagano sjediniti. Zagrejati veći tiganj, istopiti puter, pa uliti svu smesu. Nakon 3 do 4 minuta, kad se smesa lagano zapeče, a odozgo je i dalje skoro tečna, uz pomoć dve viljuške podeliti na četiri dela, i svaki okrenuti na drugu stranu. Zapeći i sa te strane, 1 do 2 minuta, pa istim viljuškama sve pokidati na komadiće. Propeći još malo, mešajući, da koji komadić ne bi ostao presan, i dobro pazeći da ništa ne zagori. Istresti na tanjir, i posuti šećerom u prahu.

Pre šećera u prahu, originalni recept zahteva da se Carske mrvice preliju sosom od šljiva ili jabuka.

Foto: www.essen-und-trinken.de

Sos od šljiva („Zwetschkenröster”)

Sastojci

  • 1 kg zrelih plavih šljiva
  • 100-200 g šećera u kristalu (u zavisnosti od slatkoće šljiva)
  • štapić cimeta
  • čašica nekog slatkog likera (ili kašičica ekstrakta ruma)
  • 3-4 kapi limuna
  • voda
Foto: www.schninskitchen.de

Priprema

Šljivama odstraniti koštice, prepoloviti ih, posuti šećerom, i dodati cimet, liker/rum i limun. Preliti vodom dovoljnom da sve jedva ogrezne, i kuvati na srednjoj vatri, polupokriveno, sve dok šljive omekšaju, a kožica se malo savije. Preliti u činiju, i sačekati da se prohladi.

Foto: www.oetker.at

Naslovna slika: www.kuechengoetter.de i www.dinnerwithjulie.com

Najčitanije

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Šer (76) u odelu od lateksa izašla na pistu i triput mlađe manekenke poslala kući

Malo je modnih revija zbog kojih bi Šer – da, ta Šer – ustala iz kreveta, ali Balmain spektakl u…

Zašto ponekad osetimo i čujemo krckanje u kolenima kad se saginjemo i da li je to normalno?

Da li ponekad čujete krckanje svojih kolena kada hodate niz stepenice? A kada čučnete ili trčite? Saznajte u narednim redovima…

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Najnovije - Gastro

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…