• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Retro kuhinja: Ratluk

Retro kuhinja: Ratluk

Isidora Spasić
05.09.2022. 5 min Recepti

Nekada se u svakoj kući morala nalaziti kutija šećera u kockama, ili kutija ratluka. Dan je započinjao jednim ili drugim, uz čašu vode, a što je služilo bržem razbuđivanju i obnavljanju „palog” šećera u organizmu tokom spavanja. Ko je imao vremena za jutarnju kafu, kocka šećera ili komad ratluka obavezno su bili na tacnici pored šoljice.

Retro kuhinja: Ratluk
Foto: www.taste.com.au

Isto je bilo i kad bi vam neko dolazio „na kafu”. A isto je bilo i kad biste kafu poručili u kafani. I niko vas nije pitao da li to želite, ili ne – to se podrazumevalo. I u goste se odlazilo sa kutijom šećera u kockama ili sa kutijom ratluka. Vremena su se promenila, i ovo danas može zvučati kao retro ritual.

Retro kuhinja: Ratluk
Foto: www.theculturetrip.com

Podsetimo se ratluka, recimo nešto o njegovom nastanku i istoriji, a ponudićemo i tri recepta za njegovo spravljanje!

Retro kuhinja: Ratluk
Foto: www.pinterest.com

O imenu i nastanku ratluka

Reč ratluk, ili rahat-lokum dolazi od turskih izraza rahat i lokum; rahat znači zadovoljstvo, uživanje, bezbrižnost, mir… Ali, turska sintagma rahat lokum zapravo potiče od arapsko/persijskog rahat al halkum, a što znači „zadovoljstvo za grlo”, ili, u slobodnijem prevodu – „slatki zalogaj”.

Retro kuhinja: Ratluk
Foto: ww.neredenekadarayenir.com

Iako se često navodi da ratluk potiče iz XV veka, a da su neke slične verzije ovog slatkiša i mnogo starije (što je sasvim moguće), istorija nastanka ratluka kakvog mi znamo nedvosmisleno se vezuje za godinu 1777, i za Istanbul. Tada je, naime, sasvim izvesni Bećir-efendija otvorio svoju poslastičarnicu u Istanbulu (u kvartu Bahčekapi), u koji se preselio iz rodnog grada Kastamonu. Kao glavna poslastica u ponudi je bila njegova slatka izmišljotina – rahat-lokum! Ubrzo je Bećir-efendija postao hadžija, pa je porodična firma dobila naziv Hadži-Bećir (Haci Bekir), koja i danas postoji.

Retro kuhinja: Ratluk
Foto: www.likealocalguide.com
Retro kuhinja: Ratluk
Foto: www.sirkecirestaurants.com

Ratluk su iz Turske preneli Jevreji Sefardi, i rasejali ga prvo po okolnim zemljama, a kasnije po celoj Evropi.

Retro kuhinja: Ratluk
Foto: www.grandturkishbazaar.com

Na Bliskom istoku i u severnoj Africi ratluk se, u zavisnosti od zemlje, naziva: halkum, kabdat alfaras, malban, raha… U Grčkoj je poznat kao lukumi, u Bugarskoj i Jermeniji kao lokum, u Izraelu, kao i u Bosni i Hercegovini, i Makedoniji, kao rahat-lokum. Na engleskom govornom području naziva se Turkish Delight, ili alternativno Lumps of Delight, a u Brazilu: manjar Turco, delícia Turca, bala de Goma Síria ili bala de Goma Árabe.

Retro kuhinja: Ratluk
Foto: www.dishesorigins.com

Neke države su ratluk zaštitile kao svoj proizvod, zbog izvesnih lokalnih specifičnosti – Kipar, na primer, pa se tamo ratluk zove lukumi Geroskipou (λουκούμι Γεροσκήπου), prema gradu Geroskipu, gde se proizvodi.

Retro kuhinja: Ratluk
Foto: www.epicurious.com

O ratluku

Osnovni sastav ratluka je sasvim jednostavan – pravi se od skrobnog brašna, pirinčanog ili kukuruznog, šećera, i vode. Za dobijanje posebnih ukusa dodaju se razni sokovi (najčešće sok od limuna), ili sirupi (najčešće sirup od latica ruža), zatim naseckani orasi, bademi, lešnici, pistaći, kardamon, narendana čokolada, nastrugani cimet, nastrugani muskatni (morski) oraščić, kokosovo brašno, listići šafrana, sušeni listići mente, komadići kore pomorandže ili bergamota, a takođe i raznovrsno kandirano voće.

Retro kuhinja: Ratluk
Foto: www.grandturkishbazaar.com

Recepti

Slede tri recepta, od kojih su prva dva najjednostavniji recepti za ratluk.

Beli ratluk

Sastojci

  • 750 g šećera
  • 1 i ½ l vode
  • 150 g skrobnog brašna
  • sok od pola limuna

Priprema

Sve sjediniti u šerpi, i pustiti da provri. Smanjiti vatru, i kuvati 15-20 minuta. Dobijenu smesu izručiti u odgovarajući pleh, i ostaviti da se ohladi i stegne. Ohlađeni ratluk iseći na komade željene veličine, i uvaljati u šećer u prahu.

Retro kuhinja: Ratluk
Foto: www.thematbakh.com

Roze ratluk

Sastojci

  • 5 kašika finog belog kukuruznog brašna
  • ½ šolje hladne vode
  • ½ šolje vruće vode
  • 2 šolje šećera
  • 2 kašike sirupa od ružinih latica

Priprema

Rastvoriti brašno u hladnoj vodi. U toploj vodi sjediniti šećer i ružin sirup, i kuvati na umerenoj vatri, postepeno dodajući rastvoreno brašno, neprestano mešajući. Kad smesa provri, smanjiti vatru i kuvati oko 15 minuta, takođe sve vreme mešajući. Dobijenu smesu izručiti u odgovarajući pleh, i ostaviti da se ohladi i očvrsne. Ohlađeni ratluk iseći na komade željene veličine, i uvaljati u šećer u prahu.

Retro kuhinja: Ratluk
Foto: www.thespruceeats.com

Sultanov ratluk

Sastojci

  • 180 g maslaca
  • 8 kašika skrobnog brašna
  • 650 ml mleka
  • 10 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • naseckani orasi i pistaći
  • malo cimeta
  • kokosovo brašno

Priprema

U šerpi rastopiti maslac, pa kad se zagreje sipati brašno. Mešati 6-7 minuta, usuti mleko, sve vreme mešajući, dok se masa zgusne. Dodati šećer i vanilin šećer, mešajući na laganoj vatri. Kad se sve dobro sjedini, presuti u plastičnu posudu i mikserom mutiti 5-6 minuta. Ostaviti da se malo ohladi, pa iz smese kašikom vaditi količinu dovoljnu za kuglice. Kuglice rastanjiti na dlanu, staviti malo smese od naseckanih oraha i pistaća, sa dodatkom cimeta. Preklopiti, i oblikovati u kuglice ili valjke. Uvaljati u kokosovo brašno, poređati na poslužavnik, i odložiti u frižider da se ohladi i stegne.

Retro kuhinja: Ratluk
Foto: www.turkishtaste.com

Naslovna slika: www.aspicyperspective.com i www.youtube.com

Oznake:

desertistorijaratlukretro kuhinjaslatkišsvettradicijavikend

Podeli

Zaprati Autor

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

Mnogo pre mohita, ovo su bili najpopularniji kokteli koji su se pili u Jugoslaviji
Prethodni

Mnogo pre mohita, ovo su bili najpopularniji kokteli koji su se pili u Jugoslaviji

IV Belgrade Wine Week od 20. do 25. septembra
Sledeći

IV Belgrade Wine Week od 20. do 25. septembra

Sledeći
IV Belgrade Wine Week od 20. do 25. septembra
05.09.2022.

IV Belgrade Wine Week od 20. do 25. septembra

Prethodni
04.09.2022.

Mnogo pre mohita, ovo su bili najpopularniji kokteli koji su se pili u Jugoslaviji

Mnogo pre mohita, ovo su bili najpopularniji kokteli koji su se pili u Jugoslaviji

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    MMF
    Zoster ponovo na MMF-u: Nedelja koja ne liči na kraj festivala
    CityMagazine
    exit
    Organizatori EXIT festivala povodom izjave gradonačelnika Novog Sada: „Jedina politička zloupotreba je pokušaj cenzure i gušenja Exita“
    CityMagazine
    arlemm
    Otvaraju se vrata muzičkog Makonda u Arilju – počinje festival ARLEMM
    CityMagazine
    čedomir petrović
    Čedomir Petrović u seriji “Vruć vetar” je tumačio lik kog smo zaboravili – a čiji izum bi nam danas itekako dobro došao
    CityMagazine
    film
    Žarko Laušević i Branslav Lečić glume u ovom filmu, ali kad budete videli kako su potpisani na špici ništa vam neće biti jasno: Ostvarenje koje već 30 godina zabavlja filmofile
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖