• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Retro kuhinja: Rožata

Retro kuhinja: Rožata

Isidora Spasić
25.09.2021. 6 min Recepti

Sa svim receptima je, više ili manje, uvek ista priča: ma koliko raspolažemo preciznim uputstvima, redovno ćemo imati neki komentar, i uraditi – „po svom“. Zato su svi rezultati istog recepta različiti, i svaki je originalan. Nedavno nam je tema bila patišpanj. Ništa jednostavnije, ali pod milim bogom ne postoje dva ista patišpanja! To je jedno, a drugo je – poreklo recepta.

Koga kulinarstvo zaista zanima, mora ga zanimati i istorija kulinarstva. A ko iole ima talenta za dramaturgiju, onda je istraživanje porekla nekog recepta ravno uzbudljivom detektivskom postupku, sa svim očekivanim i neočekivanim „obrtima“. Ovom prilikom pozabavićemo se rožatom, ne naročito popularnom na našim skučenim prostorima, ali poslasticom zbog koje vredi ili putovati, ili – što je daleko jednostavnije – ući u kuhinju i napraviti je!

Retro kuhinja: Rožata
Foto: www.croatia.hr

O rožati

Oni koji nešto znaju o rožati, prvo će reći: „A, da – dubrovačka rožata.“ Ako ih čuje bilo ko sa balkanskog dela jadranske obale, imaće komentar: „Zašto dubrovačka? Opšte je poznata kao dalmatinska!“ A onda će se nadovezati lokalni eksperti, i tako će rožata biti imenovana i kao: splitska, bračka, hvarska, krška, paška, istarska, bokeška… Kad se nekako okonča geografska rasprava (bez pobednika), nastupiće jezička nadmetanja, pa će tako iznići različiti nazivi: rožata, rozata, rosada, rožada, rozatina, rožatina, rosalinada, rozalinada, rožalinada…

Retro kuhinja: Rožata
Foto: www.tportal.hr

Mnoge dalmatinske legende povezane su sa Venecijom. Tako jedna, koja pretenduje da bude „istorijski činjenična“, navodi da je rožata u Dalmaciju stigla iz Venecije, a da je tamo nastala 1300. godine, pod nazivom fratrov puding. Dubrovčani su je odmah prihvatili, jer je za tu karmelizovanu smesu korišćen liker od ruža, u Dubrovniku odranije poznat kao rozulin ili rosalin, pa otuda rosalinada, rosada…

Retro kuhinja: Rožata
Foto: www.discover-biograd.com

Za sve to vreme ostali deo Evrope mirno će i nadmeno ćutati, a onda će i on doći na red! Ako krenemo da citiramo sve pojedinačne izjave, ovaj članak nikada nećemo dovršiti, a što je najbitnije – nećemo stići da damo recept! Stoga, uozbiljimo se i recimo kako zapravo stoje stvari. Rožata je smišljena u XV veku, u Španiji. Mi, doduše, verujemo da je neki prauzor rožate uveliko pravljen u antičkom Rimu, a da su je hedonistički nastrojeni Starorimljani preuzeli od Staroegipćana (a ovi od Sumeraca ili Vavilonaca).., ali da se sada manemo svih tih milenijuma, i da se zadovoljimo pouzdanim XV vekom naše ere.

Retro kuhinja: Rožata
Foto: www.planetzdravlja.eu

Elem, najraniji pisani izvori rožatu dovode u vezu sa hispanskim (iberijskim) Kataloncima. Isprva je nazvana crema de Sant Josep (krem svetog Josifa, Marijinog muža i Isusovog poočima), ali se ovaj naziv nije dugo održao. Održao se precizniji, lokalpatriotski naziv – crema catalana.

Retro kuhinja: Rožata
Foto: www.keviniscooking.com

Portugalci su lako namirisali karmelizovan šećer, brzo se domogli recepta, i da ništa ne bi bilo „po španskom“, našu rožatu nazvali su pudim flan. Miris se raširio do Francuske, a pošto Francuzima nije ništa lakše nego da kradu tuđe recepte, odmah su mu dali ime crème brûlée.

Retro kuhinja: Rožata
Foto: www.modernhoney.com

Ljubomorni (i kulinarski neinventivni) Englezi nimalo se nisu dvoumili u preuzimanju recepta, ali su ga engleski hladno nazvali creme caramel. Međutim, pošto je u pitanju bila moćna Velika Britanija, proradio im je osećaj inferiornosti, pa su smislili sledeću priču: recept je izvorno britanski, ali je (ipak) nastao slučajno – kada je na Triniti koledžu u Kembridžu, u nekom trenutku u XVII veku, malo zagorelo mleko sa šećerom, pa se ispostavilo da to i nije tako loše…

Retro kuhinja: Rožata
Foto: www.bakefromscratch.com

O nutricionističkim prednostima rožate

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je podatak da je rožata jedna od retkih vrsta poslastica koja je u svim mikrobiološkim analizama uvek bila skoro sterilna. Objašnjenje se krije u pripremi, jer iako je rožata sa mlekom, bakteriološka čistoća osigurana je dvostrukom termičkom obradom. Naime, deo krema sa mlekom prvo se kuva, a nakon kuvanja mora da se zapeče u rerni. Na taj način smanjuje se aktivnost vode u mleku, uzročnika rasta bakterija, i tako priprema ima antimikrobni učinak.

Retro kuhinja: Rožata
Foto: www.meilleurduchef.com

Dve anegdote

Prva: Vladimir Putin je toliko bio oduševljen kad mu je nekom prilikom servirana rožata, da se obratio svojim saradnicima, i navodno rekao: „Kako je moguće da mi ovo nemamo?! Odmah da vam je neko dao recept!“ I druga: Džordž Buš je toliko bio raspamećen rožatom, da je Kondolizu Rajs, državnu sekretarku SAD, koja je bila za stolom, i takođe poslužena rožatom, upitao: „’Oćeš ti ovo da pojedeš?“ Kondoliza je izustila da nešto kaže, ali Dž. Buš već joj je oteo tanjir i smazao i njenu porciju.

Svi državno/nacionalni pokušaji uvrštenja rožate na Uneskov popis zaštićene nematerijalne baštine nisu prošli, a nakon gornjih nabrajanja pretendenata na originalnost recepta, jasno je i zašto.

Retro kuhinja: Rožata
Foto: www.chatelaine.com

Recept

Osim jedinstvenog izgleda i ukusa, i relativno jednostavne pripreme, sastav namirnica je u osnovnom sasvim skroman, pa je i to jedan od razloga rožatinog vekovnog opstanka. Od brojnih recepata dajemo vam naš, a častićemo vas još jednim receptom, koji je takođe naš. Doduše, oba bazična recepta davno smo dobili u Dubrovniku, ali smo ih u međuvremenu, naročito drugi, poprilično „individualizovali”.

Retro kuhinja: Rožata
Foto: www.eatingwell.com

Sastojci

  • 6 jaja
  • 12 kašika belog kristal šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • ½ l mleka
  • korica od pola limuna
  • 1 kašika sirupa od latica ruža
Retro kuhinja: Rožata
Foto: www.konzum.hr

Priprema

Od šest jaja odvojiti žumanca od belanaca. Gusto ulupati belanca sa šest kašika šećera. Posebno umutiti žumanca, i postepeno dodavati šam od belanaca, sve blago mešajući žicom za mućenje, vodeći računa da se ne stvaraju mehurići. Mleko, vanilin šećer, koricu od limuna, i sirup od ruža prokuvati, i ostaviti da se sasvim ohladi. Potom tu smesu polako dodavati umućenim jajima, i sve lepo sjediniti. U šerpu srednje veličine umešati šest kašika šećera sa kašikom vode, staviti na jaču vatru – da bi se šećer karmelizovao – sve vreme mešajući, pa polako smanjivati vatru da šećer ne bi zagoreo. Otopljeni šećer blagim okretanjem razliti po obodu šerpe, i usuti krem od jaja i mleka.

U veću šerpu sipati vodu do trećine dubine, pa u tu vodu spustiti šerpu sa karamelizovanim šećerom i kremom. Obe šerpe staviti u rernu zagrejanu na 150 stepeni, i peći oko 45 minuta. Bar prvih 20 minuta ne otvarati rernu. Kada rožata bude gotova, sačekati da se dobro ohladi, nožem odvojiti ivice od šerpe, pokriti velikim ravnim tanjirom, i naglo okrenuti. Za kraj, po površini rožate možete naneti još nekoliko kapi sirupa od latica ruža.

Retro kuhinja: Rožata
Foto: www.slobodnadalmacija.hr

Sirup od latica ruža

Sastojci

  • 70 g latica od crvenih jesenjih baštenskih ruža
  • ½ l vode
  • 1 kašika belog kristal šećera
  • 3-4 zrna karanfilića
  • manji vanilin štapić
  • manja kora cimeta
  • 2-3 zrna crvenog bibera
  • sok od pola limuna
Retro kuhinja: Rožata
Foto: www.scatteringonwater.co.uk

Priprema

Oprane latice staviti u porcelansku posudu, preliti vodom, pokriti, i ostaviti da odleži 24 sata. Nakon toga preručiti u manju šerpu, i dodati sve preostale sastojke. Kuvati na jakoj vatri, i kad sadržina provri vatru smanjiti, šerpicu pokriti poklopcem, i ostaviti da vrenje sasvim prestane, što bi trebalo da traje 17 minuta. Skinuti s vatre, i pokloplјeno ostaviti da se sasvim ohladi. Odabrati dobru gustu cediljku, a najbolje su one od niti bambusa. U istu onu porcelansku posudu, preko cediljke uliti sirup. Kada sva tečnost bude u posudi, porcelanskim ili kamenim tučkom pažlјivo propasirati/procediti ostatak u cediljki. Sirup iz posude uliti u sterilizovanu bočicu – poželjna je kobaltna, dobro je zatvoriti, i odložiti na suvo tamno mesto.

Retro kuhinja: Rožata
Foto: www.nl.pinterest.com

Naslovna slika: www.punkufer.dnevnik.hr i www.asassyspoon.com

Oznake:

desertistorijaposlasticaretro kuhinjarožataslatkišislatkosvetvikend

Podeli

Zaprati Autor

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

Milky: Najbolje palačinke u gradu od sada i na Novom Beogradu
Prethodni

Milky: Najbolje palačinke u gradu od sada i na Novom Beogradu

Testival – gde testo diše i miriše
Sledeći

Testival – gde testo diše i miriše

Sledeći
Testival – gde testo diše i miriše
26.09.2021.

Testival – gde testo diše i miriše

Prethodni
24.09.2021.

Milky: Najbolje palačinke u gradu od sada i na Novom Beogradu

Milky: Najbolje palačinke u gradu od sada i na Novom Beogradu

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    festival autorskog filma
    Festival Autorskog Filma stiže, a ovo su 5 naslova koje morate da pogledate
    CityMagazine
    Rambo Amadeus održaće tradicionalni koncert „Kult ličnosti" 20. decembra u mts Dvorani
    Rambo Amadeus održaće tradicionalni koncert „Kult ličnosti” 20. decembra u mts Dvorani
    CityMagazine
    "Najzahtevnije je bilo to biti dostojan ljudi koji su prošli kroz sve ovo": Ognjen Mićović o seriji "Tvrđava"
    “Najzahtevnije je bilo to biti dostojan ljudi koji su prošli kroz sve ovo”: Ognjen Mićović o seriji “Tvrđava”
    CityMagazine
    Žarko Laušević je glumio u spotu poznate svetske pop grupe, a spot je režirao slavni ruski glumac koga svi znate
    Žarko Laušević je glumio u spotu poznate svetske pop grupe, a spot je režirao slavni ruski glumac koga svi znate
    CityMagazine
    Nećete verovati oko kog detalja su se autori filma "Ubistvo s predumišljajem" najviše svađali
    Nećete verovati oko kog detalja su se autori filma “Ubistvo s predumišljajem” najviše svađali
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖