Salata sa junetinom, paradajzom i rukolom
Za ovaj obrok nije potrebno dugo kuvanje. Svi sastojci su veoma zdravi, a obrok je pravo osveženje.
POTREBNO JE:
500 g junetine,
300 g rukole,
300 g paradajza,
1 crni luk,
1 dl crnog vina,
1 kašičica bibera,
1 kašičica soli,
2 kašike ulja,
1 dl soka od narandže,
1 ljuta papričica,
1 lovorov list.
PRIPREMA: Junetinu isecite na trake, a crni luk sitno iseckajte. Stavite crni luk da se dinsta, dodajte mu junetinu, biber i lovorov list. Nastavite da dinstate dok ne meso ne porumeni, dodajte so i crno vino, pa krčkajte dok meso ne bude gotovo. Pomešajte sok od narandže, ulje, so i biber, pa dobro promešajte da se sastojci sjedine. Ovim dresingom prelijte opranu i očišćenu rukolu. U činiju stavite rukolu, gotovu junetinu, paradajiz isečen na komade i sitno isečenu ljutu papričicu. Sve blago promešajte i poslužite.
Poštovani. To o čemu pišete nije Vurda, već nus proizvod koji se dobija iz surutke. Prava i autentična Vurda je mlečni proizvod, koji se dobija od punomasnom mleka, još preciznije cedjenhem punomasnog kiselog mleka. Geografski je zaštićena u opštini Babušnica i autentični je proizvod Lužničkog kraja. Posvećena mu je gastro-turistička manifestacija „Vurdijada“ koja se već 13 godina svakog oktobra održava u ovoj varošici na jugoistoku Srbije. Više o pravoj Vurdi možete saznati na linku kojo ću vam ostaviti na kraju. Bilo bi lepo da ispravite članak o ovom jedinstvenom proizvodu i ne dovodite Vaše čitaoce u zabludu.
https://youtu.be/B8mFcm8mZoY?feature=shared
S poštovanjem G. Kitanović iz Babušnice