Slatko od smokve, recept za početnike
Slatko od smokave je ukusan i bogat desert, idealan za sve ljubitelje ovog voća. Evo recepta za pripremu slatkog od smokava:
Slatko od smokve
Sastojci:
1 kg smokava (mogu biti sveže ili suve, ako su suve, pre nego što ih koristite, potopite ih u vodu na nekoliko sati) 800 g šećera 500 ml vode 1 limun (sok) 1 vanilin šećer (po izboru) 1-2 kašike limuntusa (po izboru, za očuvanje boje)
Uputstvo:
Priprema smokava:
Ako koristite sveže smokve, operite ih i presepite na pola ili četvrtine, zavisno od veličine. Ako su smokve suve, potopite ih u vodu na nekoliko sati, zatim ih operite i presepite.
Priprema sirupa:
U velikom loncu, pomešajte vodu i šećer. Stavite lonac na srednje jaku vatru i mešajte dok se šećer potpuno ne rastvori.
Dodajte sok od limuna (i limuntus, ako koristite) u sirup. Kuvajte sirup dok ne počne da se zgusne, otprilike 10-15 minuta.
Kuvanje smokava:
Dodajte smokve u pripremljeni sirup. Kuvajte ih na srednje niskoj temperaturi oko 30-45 minuta. Povremeno mešajte da se smokve ne bi zalepile za dno lonca.
Ako koristite vanilin šećer, dodajte ga u poslednjih 10 minuta kuvanja.
Testiranje gustine:
Da biste proverili gustinu slatkog, stavite malo sirupa na tanjir i ostavite da se ohladi. Ako se sirup stvrdne, slatko je gotovo. Ako ne, nastavite sa kuvanjem još nekoliko minuta i ponovo proverite.
Pakovanje:
Kada slatko postigne željenu gustinu, sklonite lonac sa vatre. Dok je još vruće, sipajte slatko u prethodno sterilisane tegle. Zatvorite tegle poklopcima dok je slatko još vruće, kako biste stvorili vakuum.
Hlađenje i čuvanje:
Ostavite tegle da se ohlade na sobnoj temperaturi. Nakon što se potpuno ohlade, čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu. Slatko od smokava može se čuvati nekoliko meseci.
Slatko od smokava je savršeno kao dodatak kiselim sirom, jogurtu, ili jednostavno kao desert. Takođe se može koristiti kao preliv za palačinke ili torte. Uživajte u svom domaćem slatkom od smokava!
No Comment! Be the first one.