Slavski kolač, tradicionalni recept od četiri sastojka
Za tradicionalne slavske kolače bez dodataka aditiva potrebni su sledeći sastojci :
Sastojci:
Kilogram brašna
500 mililitara vode
20 gr soli
30 gr kvasca
Koraci:
Pomešajte brašno, vodu, so i kvasac kako biste napravili testo. Ovo je osnovno testo za hleb i kolače.
Nakon mešenja, ostavite testo da odstoji oko 30 do 45 minuta.
Nakon što testo odstoji, ponovo ga premesite.
Sada možete da počnete da oblikujete kolač. Možete da ga pravite od više malih jufkica ili kao jednu veliku celinu.
Ukrasite kolače. To možete da učinite sa pletenicom, klasjem žita, ružom, krstom ili golubom. Svaki ukras ima svoje značenje, kao što klas simbolizuje rodnu godinu, a golub donosi mir porodici.
Važno je napomenuti da se ukrasi prave od beskvasnog testa, koje se sastoji samo od brašna, vode i soli. Ovo će osigurati da ukrasi budu lepi i da ne pucaju.
Poštovani. To o čemu pišete nije Vurda, već nus proizvod koji se dobija iz surutke. Prava i autentična Vurda je mlečni proizvod, koji se dobija od punomasnom mleka, još preciznije cedjenhem punomasnog kiselog mleka. Geografski je zaštićena u opštini Babušnica i autentični je proizvod Lužničkog kraja. Posvećena mu je gastro-turistička manifestacija „Vurdijada“ koja se već 13 godina svakog oktobra održava u ovoj varošici na jugoistoku Srbije. Više o pravoj Vurdi možete saznati na linku kojo ću vam ostaviti na kraju. Bilo bi lepo da ispravite članak o ovom jedinstvenom proizvodu i ne dovodite Vaše čitaoce u zabludu.
https://youtu.be/B8mFcm8mZoY?feature=shared
S poštovanjem G. Kitanović iz Babušnice