Spanać, recept za najkremastiji prilog koji ste probali
Ovaj recept za kremasti spanać je nešto lakši od tradicionalnog recepta.
Malo je jednostavniji, malo brži i malo moderniji. Pripremite sve sastojke unapred. Ovo je klasičan prilog uz biftek, pire, pržene krompiriće…
Sastojci:
2 kašičice maslinovog ulja
2 kesice spanaća, svežeg
1 prstohvat ljute paprike, po ukusu
1 prstohvat sveže narendanog muskatnog oraščića
so i sveže mleveni crni biber, po ukusu
1 kašika putera
2 kašike sitno iseckanog luka
¾ šolje pavlake za kuvanje
1 kašičica sveže narendane korice limuna
2 kašike sitno rendanog parmezana (opciono)
Uputstvo:
Ugrejte maslinovo ulje u velikom loncu za supu na jakoj vatri; dodajte spanać, pokrijte i kuvajte 1 minut. Otkrijte i nežno mešajte dok većina listova ne postane svetlozeleno i povije se, oko 2 minuta.
Brzo ocedite spanać u cediljki i prenesite ga na tanjir obložen sa 4 ili 5 papirnatih ubrusa. Kada se dovoljno ohladi da može da se rukuje, istisnite što više tečnosti iz spanaća. Prenesite spanać na dasku za sečenje i grubo ga iseckajte.
Pomešajte ljutiku, muskatni oraščić, so i crni biber u maloj posudi.
Otopite puter u velikoj tiganju na srednje jakoj vatri; dodajte luk i kuvajte dok ne postane tek svetlozlatan i providan, 3 do 4 minuta. Dodajte mešavinu začina i ulijte pavlaku; povećajte temperaturu na srednje-visoku i krčkajte dok se sos od pavlake ne smanji otprilike za pola, oko 5 minuta. Dodajte koru limuna.
Smanjite temperaturu na nisku i pomešajte spanać sa sosom od pavlake u tiganju. Kuvajte i mešajte dok spanać ne bude ugrejan i prekriven sosom, oko 2 minuta.
Dodajte parmezan dok se potpuno ne sjedini.
Servirajte.
No Comment! Be the first one.