• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Ruska salata
Ruska salata, foto: Olena Danileiko / Alamy / Alamy / Profimedia

Ruska salata, pravi recept

CityMagazine
28.12.2023. 2 min Recepti

Ruska salata, kod nas je neizostavni deo praznične trpeze i znamo je samo kao takvu. Ipak, ova salata je popularna u celor Istočnoj Evropi, a sada i u svetu, a poznata je pod različitim imenima kao “Ensalada Rusa” ili “Olivije salata” ili “Salata Olivie”.

Ovo je jednostavna salata iz 18. veka koju je izmislio Lucien Olivier i koja je širom Istočne Evrope široko prepravljana.

Tokom vekova, različite regije Istočne Evrope razvile su svoje varijacije ove salate, ali nekoliko osnovnih sastojaka je zajedničko svima: krompir, jaja, šargarepe, kiseli krastavci, luk, grašak i dresing na bazi majoneza.

Proja, stari recept „na šolju“

Ruska salata, recept

Sastojci:

Krompir;
Šargarepe;
Jaja;
Grašak;
Kiseli krastavci;
Luk;
Šunka (opciono).

Priprema:

Ruske salata je veoma jednostavna, međutim, zahteva nekoliko koraka i dodatno vreme, jer povrće i jaja treba skuvati i ohladiti pre sečenja.

Korak 1: Stavite jaja u lonac hladne vode. Pustite da provri i kuvajte 10 minuta. Izvadite jaja iz vode i ostavite ih da se potpuno ohlade pre ljuštenja.

Korak 2: Stavite neočišćene krompire i šargarepe u lonac vode. Dodajte kašičicu soli i pustite da provri. Kuvajte dok povrće ne omekša, otprilike 20-25 minuta. Izvadite iz vode i ostavite da se potpuno ohladi pre ljuštenja.

Korak 3: Oljuštite i iseckajte kisele krastavce (ljuštenje je opcionalno; mislim da bolje ukusno u salati bez tvrde kože).

Korak 4: Iseckajte luk.

Korak 5: Ocedite i isperite konzervirani grašak.

Korak 6: Oljuštite i iseckajte jaja, krompire i šargarepe na kocke (ako koristite, na kocke iseckajte i šunku).

Korak 7: Stavite sve sastojke u veliku činiju i promešajte.

Korak 8: U maloj činiji pomešajte majonez sa senfom i biberom. Dodajte ga u sastojke salate i ponovo sve promešajte.

Važan savet prilikom pravljenja salate: Ne solite smesu od majoneza. Majonez, kao i senf, već sadrže dosta soli. Prelijte salatu dresingom, probajte, i tek onda dodajte so ako je potrebno. Zapamtite, uvek možete dodati so, ali je ne možete ukloniti!

Postoji više verzija ove salate.

Recimo, u Poljskoj niko ne dodaje meso, ali dodaju ostalo korenasto povrće kao što je paškanat ili korena celera, ili ponekad iseckanu jabuku.

Naše domaćice dodaju razne stvari, umesto šunke secakano belo meso ili pršutu.

Oznake:

ruska salata

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Cimet rolnice
Prethodni

Imamo recept za najmekše cimet rolnice: Mirišu na zimu i savršen su dezert za praznike

olivije salata
Sledeći

Olivije salata, recept iz 1894. godine

Sledeći
olivije salata
28.12.2023.

Olivije salata, recept iz 1894. godine

Prethodni
27.12.2023.

Imamo recept za najmekše cimet rolnice: Mirišu na zimu i savršen su dezert za praznike

Cimet rolnice

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    pevač
    Domaći pevač je bio pozvan na audiciju popularnog benda, ali sankcije su ga sprečile da otputuje: „Ponekad mi je žao, ali takve su bile okolnosti“
    CityMagazine
    ritual
    Priča koja ledi krv u žilama: Horor film „Ritual” u bioskopima od 10. jula
    CityMagazine
    exit 2025
    Exit 2025: Šta sve treba da znate o ovogodišnjem izdanju festivala pre njegovog početka
    CityMagazine
    The Prodigy
    Kada je buka postala sloboda: The Prodigy u Beogradu 1995. i povratak na Exit 2025.
    Miloš Dašić
    ratni film
    Za njega kažu da je najtačniji i najbrutalniji ratni film ikad snimljen: Reditelj je pre 40 godina snimio ovo remek delo i svojevoljno otišao u penziju jer nije morao više ništa da kaže
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖