Fotografija sa studentskog marša ka Nišu nas je podsetila na staro srpsko jelo iz vremena Prvog svetskog rata: Da li znate šta je to „hleb koji peva“
Mnoge fotografija studentskog marša po raznim delovima Srbije ovih dana podsećaju na slavne dane srpske istorije.
Jedna od njih koja kruži mrežama u centru svega nije imala mlade, već gospođu koja je čekala studente sa posluženjem. S obzirom da su se studenti kretali kroz krajeve gde ljudi loše žive, mnogi nisu imali mnogo više da ponude osim proje, hleba ili voća.
Jedna gospođa ih je dočekala sa hlebom koji se kod nas pravio pre više od 100 godina a koji se zove tain, mada ga u nekim krajevima Srbije zovu „hleb koji peva“.
Posluženje za studente:

Kako piše ona.rs, pored toga što je ukusan, tain je i izuzetno zdrav, jer ne sadrži aditive, a uz to može i duže da stoji.
Sama izrada testa ne iziskuje mnogo vremena – kao i za svaki drugi hleb, ali je za pripremu taina do trenutka kad ga stavite u rernu potrebno malo više strpljenja.
Sastojci:
- 2 čaše raženog brašna
- 1 čaša belog brašna
- 2 kafene kašičice soli
- četvrtina kafene kašičice suvog kvasca
- jedna i po čaša vode
Pomešajte brašno, so i kvasac i dodajte vodu, pa sve dobro promešajte i počnite da mesite. Dok budete mesili testo, ono će se postepeno zgušnjavati.
Ostavite testo da odstoji 12 sati u posudi koju ćete prekriti prozirom folijom, pa ga posle 12 sati opet premesite i ostavite da odstoji pokriveno još 12 sati. Na površini testa trebalo bi da se pojave mehurići vazduha – ono je tad spremno za dalju pripremu.
Na radnu površinu sipajte malo brašna, izvadite testo iz posude, preklopite ga kao pismo, pa ga prevrnite i prekrijte prozirnom folijom. Ostavite da odstoji još dva sata.
Posudu u kojoj ćete peći tain obavezno dobro zagrejte, pa u nju ubacite hleb i poklopite. Stavite poklopljenu posudu u rernu (ako nemate pekač, pecite hleb u okrugloj tepsiji i obavezno ga prekrijte aluminijumskom folijom), pa pecite na 230 do 250 stepeni oko pola sata.
Posle pola sata pažljivo izvadite posudu iz rerne, skinite poklopac (ili foliju) i vratite tain u rernu da se peče još 20 minuta.
Hleb je gotov kad korica na njemu potamni.
Ako površina hleba ispuca – ne brinite, baš tako bi i trebalo da bude. U nekim delovima Srbije za tain kažu da je „hleb koji peva“, jer korica puca dok se hleb hladi.
Nema komentara! Budite prvi.