• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
sushi
Foto: Shutterstock/Makistock

Sushi – evo kako da ovo tradicionalno japansko jelo jednostavno napravite kod kuće

CityMagazine
19.10.2024. 2 min Recepti

Sushi, odnosno suši, je tradicionalno japansko jelo koje je popularno širom sveta. U pitanju su rolnice koje se prave od algi, pirinča, morskih plodova i povrća, a kombinaciju ukusa uvek možete prilagoditi sebi i svojim afinitetima. Tuna, avokado, losos, meso krabe, čips od luka za hrskavost ili malo majoneza za kremastu notu samo su neki od mogućih maštovitih kombinacija nota, tekstura i ukusa.

Iako je reć o jelu koje zahteva posebnu veštinu i preciznost, uz malo vežbe i truda možete naučiti kako da sushi pripremite u kućnoj varijanti. U nastavku sledi detaljan recept:

Sushi

Sastojci (za 8 porcija):

  • 1 ⅓ šolje vode
  • ⅔ šolje nekuvanog belog pirinča kratkog zrna
  • 3 kašike pirinčanog sirćeta
  • 3 kašike belog šećera
  • 1 ½ kašičice soli
  • 4 lista listova nori morskih algi
  • 200 g dimljenog lososa
  • 1 avokado – oguljen, bez koštica i isečen na kockice
  • ½ krastavca, oljuštenog, isečenog na male trake
  • 2 kašike ukiseljenog đumbira
Sushi - evo kako da ovo tradicionalno japansko jelo jednostavno napravite kod kuće
Foto: Shutterstock/Makistock

Priprema:

  1. Uključite rernu na 150 stepeni C.
  2. Dovedite vodu do ključanja u srednjem loncu, pa sipajte pirinač. Smanjite toplotu na srednje jaku, poklopite i kuvajte dok pirinač ne omekša i voda ne ispari, oko 20 do 25 minuta.
  3. Pomešajte pirinčano sirće, šećer i so u maloj posudi. Lagano umešajte u kuvani pirinač u šerpi i ostavite sa strane.
  4. Položite nori listove na lim za pečenje.
  5. Kratko zagrejte nori alge u rerni, oko 1 do 2 minuta.
  6. Centrirajte 1 nori list na bambusovu suši prostirku. Vlažnim rukama nanesite tanak sloj pirinča na nori. Rasporedite 1/4 mesa krabe, avokada, krastavca i kiselog đumbira u jednom nizu (malo odvojite od ivice) i sabijte ih.
  7. Podignite jedan kraj prostirke i umotajte je čvrsto tako da dobijete bogat rolat, pa ponovite sa preostalim sastojcima.
  8. Mokrim oštrim nožem isecite svaki rolat na 4 do 6 sushi rolnica, po želji poslužite uz soja sos, terijaki sos ili vasabi i uživajte u uzbudljivom egzotičnom ukusu. Prijatno!

Izvor: allrecipes

 

Oznake:

algejapansko jelopirinaćsushisuši

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

paella
Prethodni

Paella (paelja) – recept za bogato, ukusno i živopisno špansko jelo u kome je svaki zalogaj malo iznenađenje

Ko su Šopi iz Šopske salate: Ovo jelo sastavni je deo većine obroka u Srbiji, ali malo ko zna po kome je dobilo ime
Sledeći

Ko su Šopi iz Šopske salate: Ovo jelo sastavni je deo većine obroka u Srbiji, ali malo ko zna po kome je dobilo ime

Sledeći
Ko su Šopi iz Šopske salate: Ovo jelo sastavni je deo većine obroka u Srbiji, ali malo ko zna po kome je dobilo ime
20.10.2024.

Ko su Šopi iz Šopske salate: Ovo jelo sastavni je deo većine obroka u Srbiji, ali malo ko zna po kome je dobilo ime

Prethodni
18.10.2024.

Paella (paelja) – recept za bogato, ukusno i živopisno špansko jelo u kome je svaki zalogaj malo iznenađenje

paella

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine
    mayales
    Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖