• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
sushi
Foto: Shutterstock/Makistock

Sushi – evo kako da ovo tradicionalno japansko jelo jednostavno napravite kod kuće

CityMagazine
19.10.2024. 2 min Recepti

Sushi, odnosno suši, je tradicionalno japansko jelo koje je popularno širom sveta. U pitanju su rolnice koje se prave od algi, pirinča, morskih plodova i povrća, a kombinaciju ukusa uvek možete prilagoditi sebi i svojim afinitetima. Tuna, avokado, losos, meso krabe, čips od luka za hrskavost ili malo majoneza za kremastu notu samo su neki od mogućih maštovitih kombinacija nota, tekstura i ukusa.

Iako je reć o jelu koje zahteva posebnu veštinu i preciznost, uz malo vežbe i truda možete naučiti kako da sushi pripremite u kućnoj varijanti. U nastavku sledi detaljan recept:

Sushi

Sastojci (za 8 porcija):

  • 1 ⅓ šolje vode
  • ⅔ šolje nekuvanog belog pirinča kratkog zrna
  • 3 kašike pirinčanog sirćeta
  • 3 kašike belog šećera
  • 1 ½ kašičice soli
  • 4 lista listova nori morskih algi
  • 200 g dimljenog lososa
  • 1 avokado – oguljen, bez koštica i isečen na kockice
  • ½ krastavca, oljuštenog, isečenog na male trake
  • 2 kašike ukiseljenog đumbira
Sushi - evo kako da ovo tradicionalno japansko jelo jednostavno napravite kod kuće
Foto: Shutterstock/Makistock

Priprema:

  1. Uključite rernu na 150 stepeni C.
  2. Dovedite vodu do ključanja u srednjem loncu, pa sipajte pirinač. Smanjite toplotu na srednje jaku, poklopite i kuvajte dok pirinač ne omekša i voda ne ispari, oko 20 do 25 minuta.
  3. Pomešajte pirinčano sirće, šećer i so u maloj posudi. Lagano umešajte u kuvani pirinač u šerpi i ostavite sa strane.
  4. Položite nori listove na lim za pečenje.
  5. Kratko zagrejte nori alge u rerni, oko 1 do 2 minuta.
  6. Centrirajte 1 nori list na bambusovu suši prostirku. Vlažnim rukama nanesite tanak sloj pirinča na nori. Rasporedite 1/4 mesa krabe, avokada, krastavca i kiselog đumbira u jednom nizu (malo odvojite od ivice) i sabijte ih.
  7. Podignite jedan kraj prostirke i umotajte je čvrsto tako da dobijete bogat rolat, pa ponovite sa preostalim sastojcima.
  8. Mokrim oštrim nožem isecite svaki rolat na 4 do 6 sushi rolnica, po želji poslužite uz soja sos, terijaki sos ili vasabi i uživajte u uzbudljivom egzotičnom ukusu. Prijatno!

Izvor: allrecipes

 

Oznake:

algejapansko jelopirinaćsushisuši

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

paella
Prethodni

Paella (paelja) – recept za bogato, ukusno i živopisno špansko jelo u kome je svaki zalogaj malo iznenađenje

Ko su Šopi iz Šopske salate: Ovo jelo sastavni je deo većine obroka u Srbiji, ali malo ko zna po kome je dobilo ime
Sledeći

Ko su Šopi iz Šopske salate: Ovo jelo sastavni je deo većine obroka u Srbiji, ali malo ko zna po kome je dobilo ime

Sledeći
Ko su Šopi iz Šopske salate: Ovo jelo sastavni je deo većine obroka u Srbiji, ali malo ko zna po kome je dobilo ime
20.10.2024.

Ko su Šopi iz Šopske salate: Ovo jelo sastavni je deo većine obroka u Srbiji, ali malo ko zna po kome je dobilo ime

Prethodni
18.10.2024.

Paella (paelja) – recept za bogato, ukusno i živopisno špansko jelo u kome je svaki zalogaj malo iznenađenje

paella

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    CityMagazine
    28 godina kasnije
    Gledao sam “28 godina kasnije”, najiščekivaniji nastavak godine, i imam jednu lošu vest za horor fanove
    Miloš Dašić
    film ajkula
    50 godina filma koji je zauvek promenio industriju, ali i letovanja ljudima: Horor koji su svi gledali, voleli i plašili ga se
    CityMagazine
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac", rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac”, rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    CityMagazine
    igor božanić
    DA SE P(L)OČASTIMO – Igor Božanić na novom albumu peva mračne sevdalinke na jarkom suncu
    Miloš Dašić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖