• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Svaki četvrti odrastao čovek ne zna da skuva jaja: Stručnjaci podelili nekoliko saveta za savršeno skuvana jaja
Jaja foto: Stefanie Grewel / ImageSource / Profimedia

Svaki četvrti odrastao čovek ne zna da skuva jaja: Stručnjaci podelili nekoliko saveta za savršeno skuvana jaja

Marija Ćirjak
12.08.2023. 2 min Recepti

U britanskim medijima, najbolji način kuvanja jaja ponovo je tema o kojoj se priča. Debati su se pridružili slavni kuvari i podelili su neke svoje trikove.

Engleska kuvarica Dalija En Smit svojevremeno je bila žrtva podsmeha, jer je ljude podučavala osnovnim kulinarskim veštinama, pa čak i kako da skuvaju jaja.

Međutim, danas je situacija drugačija, a istraživanje je pokazalo da svaka četvrta odrasla osoba zapravo ne zna da obavi ovaj naizgled jednostavan kulinarski poduhvat.

Iz tog razloga, Telegraph je pozvao svoje čitaoce da zajedno naprave vodič za kuvanje jaja, pa da samim tim pošalju svoje savete i načine na koje spremaju i jedu kuvana jaja.

Bezbedno za jelo ili ne?

Vreme pogodno za konzumiranje nakon kuvanja jaja, boja žumanceta i čuvanje jaja pitanja su u koja su se uključili i stručnjaci.

Većina se slaže da treba koristiti sveža jaja i da je ključna kuvana voda, što je ujedno i jedina stvar oko koje se podudaraju mišljenja.

Kako skuvati jaje dobro?

Obazirući se na različite metode poznatih kuvara, autori primećuju da postoji mnogo različitih načina da se skuva savršeno kuvano jaje.

Prvo pitanje koje se postavlja jeste – Da li je bolje kuvati jaja u toploj ili hladnoj vodi?

Kolumnistkinja Telegrafa i autorka kuvara Večera petkom uveče, Eleanor Steafel, smatra da je najbolje jaja kuvati 6.5 minuta u ključaloj vodi, a zatim ih hladiti pod mlazom vode 30 sekundi.

Britanski savet za industriju jaja savetuje da jaje prelijete hladnom vodom, a zatim stavite lonac na jaku vatru. Kada voda provri, za meko kuvana jaja dovoljno je tri minuta, a za nešto čvršće žumance i belance četiri minuta, i pet minuta za tvrdo kuvano jaje.

Stručnjaci su podelili i trik kojim proveravaju da li je jaje spremno. Naime, ako se jaje pomera i ljulja u ključaloj vodi, žumance i belance su i dalje tečni, međutim ako se vrti u mestu bez okretanja, jaje je potpuno skuvano, piše 24sata.hr.

Da li treba hladiti jaja?

Ukoliko kuvano jaje želite da ostavite za kasnije, ipak ne želite tvrdo kuvano jaje ili se nadate da ćete na vreme zaustaviti kuvanje kako biste dobili mekano žumance, tvrdo kuvano jaje možete staviti pod hladnu vodu ili čak potopiti jaje u činiju sa ledenom vodom.

Britanski savet za industriju jaja kaže da potapanje jaja u vodu neutrališe sivu liniju koja se pojavljuje oko žumanca. Takođe, ovaj postupak malo će skupiti jaje unutar ljuske, što će olakšati ljuštenje.

Oznake:

jajakuvanje jajatvrdo kuvana jaja

Podeli

Zaprati Autor

Marija Ćirjak

Ostali članci

Stvar koja se i u restoranima u Beogradu uvek plaća, a niko je ne naručuje: Podvala ili opravdana stavka na računu?
Prethodni

Stvar koja se i u restoranima u Beogradu uvek plaća, a niko je ne naručuje: Podvala ili opravdana stavka na računu?

Specijaliteti iz srpskih gradova zbog kojih su poznati u svetu: Ovo piće iz Vojvodine našlo se na meniju Titanika
Sledeći

Specijaliteti iz srpskih gradova zbog kojih su poznati u svetu: Ovo piće iz Vojvodine našlo se na meniju Titanika

Sledeći
Specijaliteti iz srpskih gradova zbog kojih su poznati u svetu: Ovo piće iz Vojvodine našlo se na meniju Titanika
15.08.2023.

Specijaliteti iz srpskih gradova zbog kojih su poznati u svetu: Ovo piće iz Vojvodine našlo se na meniju Titanika

Prethodni
10.08.2023.

Stvar koja se i u restoranima u Beogradu uvek plaća, a niko je ne naručuje: Podvala ili opravdana stavka na računu?

Stvar koja se i u restoranima u Beogradu uvek plaća, a niko je ne naručuje: Podvala ili opravdana stavka na računu?

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Bob Geldof: Hrabro irsko srce, lice starozavetnog proroka, energija mladića
    Bob Geldof: Hrabro irsko srce, lice starozavetnog proroka, energija mladića
    CityMagazine
    EXIT otvoren uz "Freed from Desire" i snažnu poruku Gale: "Pumpaj bre!"
    EXIT otvoren uz “Freed from Desire” i snažnu poruku Gale: “Pumpaj bre!”
    CityMagazine
    Supermen
    Gledao sam novog Supermena, i postoji jedan detalj koji se Srbima možda neće dopasti
    Miloš Dašić
    Mladi napravili listu za MMF: Zapamtite ova imena, njihovo vreme tek dolazi
    Mladi napravili listu za MMF: Zapamtite ova imena, njihovo vreme tek dolazi
    CityMagazine
    Tymock
    DA SE P(L)OČASTIMO: Poezija je rokenrol, a Tymock ima jedno od najoriginalnijih izdanja godine
    Miloš Dašić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖