Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala
Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj krompira. Koliko je zdrav i hranljiv je upitno, ali to sad nije tema.
Ovde se obraćamo isključivo okorelim ljubiteljima slanog, hrskavog pomfrita, onog koji vam fino umasti prstiće i zagreje dušu. Ako ste se pitali šta pomfrit iz Meka čini toliko savršenim, odgovor nemamo, ali sada se pojavio recept koji tvrdi da uz pomoć tajnog sastojka – kefira – dobijate još ukusniju verziju ovog popularnog priloga.
Evo i recepta.
Sastojci:
– krompir – 1 kg
– hladna voda – 1 l
– 15 minuta u hladnoj vodi
– topla voda – 1 l
– 15 minuta u vrućoj vodi
– žumance – 1 komad
– so – 5 g
– crni biber – 3 g
– slatka paprika – 2 g
– muskatni oraščić – 2 g
– kefir – 150 ml
– gustin – 80 g
– ulje za prženje – 400 ml
Priprema:
Iseckajte krompir pa ga potopite na 15 minuta u hladnu vodu. Zatim ga ocedite, pa na još 15 minuta potopite u vruću vodu. Dok krompir stoji u vodi, u činiji umutite žumance sa začinima, pa na kraju dodajte kefir i skrob. Zatim krompire prelijte tom smesom i pržite ih dubokom ulju.
Prijatno!
Naslovna fotografija: Shutterstock