• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Tikvice na grčki način: Imamo dva recepta i oba su savršena
Tikvice, foto: Mykola Lunov / Panthermedia / Profimedia

Tikvice na grčki način: Imamo dva recepta i oba su savršena

CityMagazine
19.07.2023. 2 min Recepti

Imamo dva ukusna grčka recepta sa tikvicama.

Grčke punjene tikvice (Gemista)


Sastojci:

6 manjih tikvica (oko 12-15 cm dužine)
1 šolja pirinča
1 veći crveni luk, sitno iseckan
2 čena belog luka, sitno iseckana
2 paradajza, sitno iseckana
1/2 šolje maslinovog ulja
1/4 šolje sveže iseckanog peršuna
1/4 šolje sveže iseckanog nane
So i biber po ukusu
1 šolja povrtnog ili pilećeg bujona

Uputstvo:

Prethodno zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa.

Isecite vrhove tikvica i pažljivo ih izdubite kašikom kako biste napravili prostor za punjenje.

U tiganju, zagrejte maslinovo ulje i propržite crveni luk i beli luk dok ne postanu staklasti.

Dodajte pirinač i paradajz, pa dinstajte još nekoliko minuta. Začinite solju, biberom, peršunom i nanom.

Punite tikvice pripremljenim nadevom i stavljajte ih u vatrostalnu posudu.

Prelijte punjene tikvice sa bujonom i pokrijte posudu aluminijumskom folijom.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 45 minuta, a zatim otkrijte foliju i pecite još 15 minuta da tikvice postanu meke i zlatno smeđe.

Poslužite grčke punjene tikvice (gemista) toplo, kao glavno jelo ili prilog uz grčki jogurt.

10 najguglanijih recepata širom sveta u 2022.

Grčke pohovane tikvice (Kolokithakia tiganita)


Sastojci:

2 veće tikvice, isečene na tanke kolutove
1 šolja brašna
2 jaja
1/2 šolje mleka
1/2 kašičice soli
Prstohvat bibera
Maslinovo ulje za prženje

Uputstvo:

U dubokom tiganju, zagrejte dovoljno maslinovog ulja za prženje na srednje jakoj vatri.

U jednoj posudi, pomešajte brašno, so i biber.

U drugoj posudi, umutite jaja sa mlekom.

Svaki kolut tikvice umočite prvo u smesu sa brašnom, a zatim u smesu sa jajima, osiguravajući da su dobro obloženi.

Pažljivo spuštajte tikvice u vruće maslinovo ulje i pržite ih sa obe strane dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave.

Kada su gotove, stavljajte pohovane tikvice na papirni ubrus da upije višak masnoće.

Poslužite grčke pohovane tikvice (kolokithakia tiganita) toplo, uz grčki jogurt i limun za posipanje.

Ovi grčki recepti sa tikvicama su ukusni i jednostavni za pripremu. Uživajte u mediteranskim ukusima ovih jela tokom letnjih dana!

Oznake:

grčkarecepttikvice

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Salata sa sočivom i paradajzom
Prethodni

Salata sa sočivom i paradajzom

Lažni tiramisu u čaši se sprema za 10 minuta: Savršeno kremast dezert bez pečenja
Sledeći

Lažni tiramisu u čaši se sprema za 10 minuta: Savršeno kremast dezert bez pečenja

Sledeći
Lažni tiramisu u čaši se sprema za 10 minuta: Savršeno kremast dezert bez pečenja
20.07.2023.

Lažni tiramisu u čaši se sprema za 10 minuta: Savršeno kremast dezert bez pečenja

Prethodni
19.07.2023.

Salata sa sočivom i paradajzom

Salata sa sočivom i paradajzom

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖