Topla čokolada – najbolji recept za omiljeni jesenji napitak
Topla čokolada je jedan od omiljenih napitaka tokom hladnijeg perioda godine. Ukusna i topla, čokolada spremljena na ovaj način ne samo da nas greje i krepi, već nam i popravlja raspoloženje budući da čokolada sadrži serotonin – hormon sreće. Osim toga, vanila, koju takođe možete dodati, ima antistresno dejstvo, zbog čega nas ovako spremljena topla čokolada opušta i smiruje nakon teškog i napornog dana.
Uz mekano ćebence i omiljeni film ili knjigu, topla čokolada donosi savršen ugođaj koji popravlja i najtmurniji dan. Ono što je najbolje od svega je što ovaj napitak možete pripremiti vrlo lako za svega nekoliko minuta – u nastavku otkrijte kako:
Topla čokolada
Sastojci:
- 2 šolje mleka (možete koristiti i biljno)
- 100 g tamne čokolade (min. 70% kakaa)
- 1-2 kašičice šećera (po ukusu)
- 1/2 kašičice vanile (po želji)
- prstohvat soli
- šlag ili maršmelou za serviranje (po želji)
Priprema:
- U srednje velikom loncu zagrejte mleko na srednjoj temperaturi, ali nemojte da provri.
- Dok se mleko zagreva, sitno iseckajte tamnu čokoladu. Kada mleko bude toplo, dodajte čokoladu i mešajte dok se potpuno ne istopi.
- Kada se čokolada otopi, dodajte šećer, vanilu i prstohvat soli, pa dobro promešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
- Sipajte toplu čokoladu u šolje i po želji ukrasite šlagom ili maršmelouima i uživajte u svojoj ukusnoj toploj čokoladi!
Bonus savet:
Ovaj ukusni napitak možete dodatno začiniti cimetom ili čilijem za malo pikantnosti.
No Comment! Be the first one.