Trik naših baka: Uz ovu caku krofne neće upiti ulje tokom pečenja, a ostaće mekane i preukusne
Ovaj trik za savršeno mekane i slasne krofne se prenosi s generacije na generaciju.
Ako nikada do sada niste pravili krofne, onda vam predlažemo da pokušate da ih pripremite po ovom receptu, jer je idealan za početnike.
Ali, ukoliko je situacija drugačija, a vi ste mnogo puta pokušavali da pravite krofne, ali ste na kraju uvek bili razočarani rezultatom, jer su se krofne utopile u ulju, imamo za vas trik kojim su naše bake uspešno rešile ovaj problem.
Možete da rešite problem na jedan od načina u nastavku:
Prašak za pecivo ili soda bikarbona
Testo premazati tankom masom od brašna, vode i prstohvata sode bikarbone. Ovo stvara zaštitnu barijeru koja pomaže u smanjenju količine ulja koja se apsorbuje.
Dobro osušite testo
Pre prženja testo osušite papirnim ubrusom ili ostavite da odstoji neko vreme na vazduhu. Višak vlage na površini može dovesti do toga da testo upije više ulja.
Prava temperatura
Ulje u kome će se testo peći mora biti dobro zagrejano. Najbolja temperatura je između 180 i 190°C. Takođe, pazite da ne prenatrpate šerpu. Ovo će pomoći u održavanju temperature ulja. Ako je ulje previše hladno, testo će više upijati.
I još jedan trik koji su koristile naše bake…
… trik iz prošlosti kaže da je potrebno u testo dodati malo rakije prilikom mešenja. Ovo bi trebalo da utiče na sadržaj vode u testu i, posledično, na upijanje ulja, piše Metropolitan.si.