Tzatziki sos, recept za umak koji leti ide uz svako jelo
Tzatziki sos je savršen grčki umak bez kog ne možete ni da zamislite giros. Ovaj sos bogatog ukusa lako se slaže i sa ostalom hranom, a jednostavno možete da ga napravite i kod kuće.
Tzatziki Sos
Sastojci:
1 velika sveža krastavac 2 čaše (500 g) grčkog jogurta 2-3 čena belog luka, sitno seckana 1-2 kašike maslinovog ulja 1-2 kašike svežeg limunovog soka ili sirćeta 1-2 kašike svežeg kopra, sitno seckanog (po želji) So i biber po ukusu
Priprema:
Priprema krastavca: Ogulite krastavac i prepolovite ga po dužini. Izvadite semenke kašikom, a zatim ga narendajte na krupno rende. Stavite narendani krastavac u čistu kuhinjsku krpu ili gazu i dobro ga iscedite da se ukloni višak vode. Priprema sosa: U velikoj posudi pomešajte grčki jogurt, sitno seckani beli luk, maslinovo ulje, limunov sok ili sirće, i svež kopar. Dodajte narendani i isceđeni krastavac. Posolite i pobiberite po ukusu. Sve dobro promešajte dok se sastojci ne sjedine. Hlađenje: Pokrijte posudu i ostavite tzatziki sos u frižideru najmanje jedan sat pre služenja kako bi se ukusi sjedinili.
Upotreba:
Tzatziki sos je izuzetno svestran i može se koristiti na različite načine:
Kao umak: Služite ga kao umak za sveže povrće, pita hleb, tortilje ili grickalice. Uz meso: Koristite ga kao prilog uz pečeno ili grilovano meso, posebno uz jagnjetinu, piletinu ili svinjetinu. U sendvičima i girosima: Odličan je dodatak sendvičima, girosima, kebabima ili šavarmama. Kao preliv za salate: Možete ga koristiti kao preliv za grčke ili mediteranske salate.
Čuvanje:
U frižideru: Tzatziki sos se može čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 3-4 dana. Zamrzavanje: Nije preporučljivo zamrzavati tzatziki sos jer tekstura krastavca postane vodenasta kada se odmrzne.