• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Tatar, tartar, tarator: Zvuči slično, ali razlika je velika i oko jednog slova najviše ljudi greši
Foto: Shutterstock/New Africa

Tatar, tartar, tarator: Zvuči slično, ali razlika je velika i oko jednog slova najviše ljudi greši

Ivana Milošević
18.06.2024. 3 min Gourmet

Ako u restoranu naručite tartar biftek uz tarator sos i tartar salatu, dobićete samo podsmeh od strane konobara jer ste debelo pobrkali pojmove. Pa, hajde da ih razjasnimo.

Verovali ili ne, veliki broj ljudi misli da su tartar, taratar i tatar ista jela, ali se zapravo i te kako razlikuju. Doduše , tartar i tarator jesu u bazi slični i najčešće se koriste kao dodaci raznim jelima, poput pilećih i ribljih štapića, ili kao preliv za salate, ali tatar je prefiks za nešto sasvim drugačije.

Tatar biftek

Tatar, ili tatarski biftek, je jelo od goveđeg ili konjskog mesa koje je dobilo naziv po konjanicima Tatarima. Oni su goveđe šnicle, u nedostatku mašine za mlevenja mesa, stavljali pod sedlo i jahali na njima dva dana. Tako su dobijali meso idealno za mazanje na hleb.

Danas ne morate da jašete sedeći na šnicli kako biste pripremili ovaj delikates. Držite ga u ulju, najmanje 24 sata, a zatim ga sitno iseckajte. Ako baš nemate vremena sameljite krupno. U svakom slučaju, meso ne sme da liči na paštetu.

Tatar, tartar, tarator: Zvuči slično, ali razlika je velika i oko jednog slova najviše ljudi greši
Foto: Shutterstock/New Africa

Koje ćete začine dalje koristiti stvar je ličnog ukusa. Pojedini recepti predlažu čak više od stotinu začina!

Kašičica senfa, kašika Vorčestera, tucana crvena paprika (može i malo ljute), so, mleveni biber (beli i crni), čili sos, malo kečapa, sitno iseckan crni i beli luk, peršunov list, limunov sok, seckani kiseli kornišoni, kapar, malo konjaka, umućeno žumance…

Koliko ćete čega upotrebiti odlučite sami – draž ovog jela je upravo u umeću kuvara da dobro izbalansira različite ukuse.

Tatarski biftek se maže na prepečen hleb, sa malo putera. Dobro crno vino je, takođe, poželjno.

Tartar sos

Tartar sos nema veze sa tatar biftekom i nikako se ne jedu zajedno, bez obzira na sličan naziv.

Ovaj sos se služi uz hladno meso ili ribu. I za ovo jelo, takođe, postoji nekoliko različitih recepata ali u osnovi svih su sledeći sastojci:

  • Kiseli krastavci
  • Beli luk
  • Pavlaka
  • Majonez
  • Senf
  • Peršunov list

Krastavčići (za 300 gr sosa potrebno je oko 3 srednja kornišona) se sitno izrendaju i ocede, zatim se dodaju izgnječen beli luk (4 čena), iseckan peršunov list, kašika senfa, 200 grama majoneza i čaša pavlake.

Ovaj sos može da se jede i samo uz prepečen hleb ili pomfrit, za doručak ili užinu.

Tarator salata

Tatar, tartar, tarator: Zvuči slično, ali razlika je velika i oko jednog slova najviše ljudi greši
Foto: Shutterstock/etorres

Tarator salata je slična tartar sosu, ali se ipak ne radi o istom jelu.

Umesto kiselih koriste se sveži krastavci, a umesto pavlake, kiselo mleko. Uz to još ide beli luk i so.

Krastavci se iseckaju, kao i luk, a ko voli može da doda i listove peršuna. Dodati so i kiselo mleko ili gušći jogurt.

Neko ovu salatu pravi sa seckanom mirođijom. Probajte koja vam se kombinacija najviše dopada.

U svakom lsučaju, reč je o idelanom jelu za vrele letnje dane koje se odlično slaže uz hladno meso, ribu, ili kao umak za grisine i čips na žurkama.

Oznake:

taratortartar sostatar biftek

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

Tzatziki sos, recept za umak koji leti ide uz svako jelo
Prethodni

Tzatziki sos, recept za umak koji leti ide uz svako jelo

Sladoled torta, recept od 3 sastojka: Slatko osveženje gotovo za 20 minuta
Sledeći

Sladoled torta, recept od 3 sastojka: Slatko osveženje gotovo za 20 minuta

Sledeći
Sladoled torta, recept od 3 sastojka: Slatko osveženje gotovo za 20 minuta
18.06.2024.

Sladoled torta, recept od 3 sastojka: Slatko osveženje gotovo za 20 minuta

Prethodni
15.06.2024.

Tzatziki sos, recept za umak koji leti ide uz svako jelo

Tzatziki sos, recept za umak koji leti ide uz svako jelo

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    svet iz doba jure ponovo rođeni
    Blokbaster „Svet iz doba Jure: Ponovo rođeni” stiže u bioskope 2. jula
    CityMagazine
    keni nije mrtav
    Bend Keni nije mrtav objavio drugi album „Na vratima“
    Filip Milosavljević
    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    CityMagazine
    28 godina kasnije
    Gledao sam “28 godina kasnije”, najiščekivaniji nastavak godine, i imam jednu lošu vest za horor fanove
    Miloš Dašić
    film ajkula
    50 godina filma koji je zauvek promenio industriju, ali i letovanja ljudima: Horor koji su svi gledali, voleli i plašili ga se
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖