Uštipci, recept
Uštipci mogu da budu savršena letnja hrana, jer mogu da budu doručak, ako ih napunite sirom i šunkom savršen ručak, možete da ih poneste na posao, plažu…
Evo recepta za tradicionalne uštipke:
Sastojci:
2 šolje (250g) brašna 1 kašičica praška za pecivo 1/2 kašičice soli 1 šolja (240ml) mleka 1 jaje Ulje za prženje
Uputstvo:
Priprema smese: U većoj posudi, prosejte brašno zajedno sa praškom za pecivo i solju. Napravite udubljenje u sredini brašna i dodajte jaje. Postepeno dodajte mleko dok mešate da bi se formirala glatka smesa bez grudvica. Smesa bi trebalo da bude gusta, ali ipak dovoljno tečna da se lako može kašikom vaditi. Prženje: Zagrejte ulje u dubokom tiganju ili šerpi na srednje jakoj vatri. Kašikom uzimajte smesu i spuštajte je u vrelo ulje, formirajući male uštipke (oko 5-6 cm u prečniku). Pazite da ne pretrpate tiganj kako bi uštipci imali dovoljno prostora za okretanje. Pržite uštipke sa svake strane dok ne postanu zlatno smeđi, što obično traje oko 2-3 minuta po strani, zavisno od temperature ulja. Posluživanje: Izvadite pržene uštipke i stavite ih na papirni ubrus da se ocede od viška ulja. Poslužite tople, uz dodatak džema, meda, pavlake ili po želji.
Uštipci su odličan izbor za doručak ili užinu, a mogu se prilagoditi raznim ukusima dodavanjem različitih sastojaka poput voća, sira ili začina. Uživajte u pripremi i posluživanju ovih tradicionalnih, mirisnih uštipaka!
No Comment! Be the first one.