• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
komplet lepinja
Komplet lepinja, foto: Shutterstock/Jovana Dzo

Užice ima pravu, ali mi imamo recept za domaću komplet lepinju, ili bar nešto što na nju liči

CityMagazine
07.07.2025. 2 min Recepti

Naravno, komplet lepinja kakva se pravi u Užicu ne može da se ponovi u kućnim uslovima – bez prave zlataste lepinje iz peći na drva, svinjskog pretopa iz čivije i sveže mućenih jaja iz kace. Ipak, za one koji ne žive blizu Zlatibora, ovo je recept koji kod kuće može da proizvede nešto što liči – dovoljno da se zadovolji nostalgija i probudi apetit.

Dakle, ono što može da podsesti na komplet lepinju pravi se ovako:

Sastojci:

1 sveža lepinja (najbolje ako može da se nađe somunska, zapečena odozgo)1–2 kašike svinjskog pretopa (može i masniji bujon od supe ako nema pravog)1 jajemalo kajmaka (po ukusu)prstohvat soliopcionalno: čvarci ili komadići pečenice za jaču verziju

Pita sa višnjama, recept za kolač detinjstva

Priprema:

Lepinja se pažljivo preseče vodoravno, ali ne do kraja, da se dobije „džep“. Unutrašnjost se nežno izdubi ili izgnječi viljuškom da napravi mesto za nadev.U manjoj šerpici se zagreje pretop – ako ga nema, može da posluži i kašika domaće masti u kojoj se pržila slanina ili pečenje. Kada se ugreje, njime se prelivaju unutrašnje strane lepinje. Treba da se dobro upije, da lepinja zamiriše i omekša.U tiganju se razlupa jaje, lagano umuti viljuškom (kao za kajganu), posoli i isprži na masti ili puteru — može i da ostane polusirovo, ako se lepinja još peče posle. Gotovo jaje se stavi u sredinu lepinje.Preko jaja se doda kajmak – količina zavisi od ličnih preferencija, ali barem kašičica, dve. Ko voli jači ukus, može da doda i nekoliko sitno iseckanih čvaraka ili malo pečenice.Tako napunjena lepinja se zatvori, uvije u aluminijumsku foliju i stavi u zagrejanu rernu (na 200°C) na nekoliko minuta, da se sve lepo poveže i ugrije.Poslužuje se dok je još topla, uz kiselo mleko ili jogurt – kako to Užičani rade decenijama.


Oznake:

komplet lepinjaužice

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Surimi
Prethodni

Surimi štapići, recept za savršenu salatu

Italijansko piće od dva sastojka koje ćete naručivati celo leto: Kafa sa čudnim dodatkom osvežava bolje od klime
Sledeći

Italijansko piće od dva sastojka koje ćete naručivati celo leto: Kafa sa čudnim dodatkom osvežava bolje od klime

Sledeći
Italijansko piće od dva sastojka koje ćete naručivati celo leto: Kafa sa čudnim dodatkom osvežava bolje od klime
10.07.2025.

Italijansko piće od dva sastojka koje ćete naručivati celo leto: Kafa sa čudnim dodatkom osvežava bolje od klime

Prethodni
03.07.2025.

Surimi štapići, recept za savršenu salatu

Surimi

3 Comments

  1. mira kaže:
    07.07.2025. u 13:52

    SAMO BEZ CVARAKA, pozdrav iz Uzica. 🙂

    Odgovori
  2. Predrag m. kaže:
    07.07.2025. u 16:55

    Šezdesetih godima u Ražani, nadomak Kosjerića radio je Blagoje pekar. Tu je “rodjena” komplet lepinja, malo pretopa, zreli kajmak i dva jajeta na oko, pa zapečeno. Recept je preuzeo Šuljaga a dalje je sve nadgradnja i čarolija ukusa i mirisa. Da se zna.

    Odgovori
  3. Dr Mirs kaže:
    09.07.2025. u 08:15

    Moja mama mi je to često spremala, bez pretopa (kućna varijanta). Lepinja se preseče popreko, umuti se jaje, doda kajmak i sipa na deblju polovinu, koju treba malo zaseći po obodu da fil stane. Poklopi se i zapeče u rerni. Može da se stavi malo fila na poklopac pa da se oba dela odvojeno zapeku. Ovo bi danas bila dijetalna varijanta!

    Odgovori

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnovije

STRANGER THINGS
Stranger Things pred finale otkriva da Upside Down nije ono što mislimo: Upozorenje, tekst sadrži spojlere
CityMagazine
vruć vetar
“Vruć vetar” bez Čkalje i Ljubiše Samardžića danas je nezamisliv, a evo ko je trebalo da bude u njihovim ulogama
CityMagazine
"Ko ne ume da razume, evo ide siže": Hit iz 90-ih, iz kog su izbačeni političari, a ostao je Berček, koji ako ne znate, propuštate mnogo
“Ko ne ume da razume, evo ide siže”: Hit iz 90-ih, iz kog su izbačeni političari, a ostao je Berček, koji ako ne znate, propuštate mnogo
CityMagazine
Božić
Ceo svet svakog Božića sluša ovu pesmu koju u Srbiji niko nije čuo: Potvrda da ljudskost opstaje
CityMagazine
porodica po ugovoru
Brendan Frejzer u filmu „Porodica po ugovoru” od 15. januara u bioskopima
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖