• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
komplet lepinja
Komplet lepinja, foto: Shutterstock/Jovana Dzo

Užice ima pravu, ali mi imamo recept za domaću komplet lepinju, ili bar nešto što na nju liči

CityMagazine
07.07.2025. 2 min Recepti

Naravno, komplet lepinja kakva se pravi u Užicu ne može da se ponovi u kućnim uslovima – bez prave zlataste lepinje iz peći na drva, svinjskog pretopa iz čivije i sveže mućenih jaja iz kace. Ipak, za one koji ne žive blizu Zlatibora, ovo je recept koji kod kuće može da proizvede nešto što liči – dovoljno da se zadovolji nostalgija i probudi apetit.

Dakle, ono što može da podsesti na komplet lepinju pravi se ovako:

Sastojci:

1 sveža lepinja (najbolje ako može da se nađe somunska, zapečena odozgo)1–2 kašike svinjskog pretopa (može i masniji bujon od supe ako nema pravog)1 jajemalo kajmaka (po ukusu)prstohvat soliopcionalno: čvarci ili komadići pečenice za jaču verziju

Pita sa višnjama, recept za kolač detinjstva

Priprema:

Lepinja se pažljivo preseče vodoravno, ali ne do kraja, da se dobije „džep“. Unutrašnjost se nežno izdubi ili izgnječi viljuškom da napravi mesto za nadev.U manjoj šerpici se zagreje pretop – ako ga nema, može da posluži i kašika domaće masti u kojoj se pržila slanina ili pečenje. Kada se ugreje, njime se prelivaju unutrašnje strane lepinje. Treba da se dobro upije, da lepinja zamiriše i omekša.U tiganju se razlupa jaje, lagano umuti viljuškom (kao za kajganu), posoli i isprži na masti ili puteru — može i da ostane polusirovo, ako se lepinja još peče posle. Gotovo jaje se stavi u sredinu lepinje.Preko jaja se doda kajmak – količina zavisi od ličnih preferencija, ali barem kašičica, dve. Ko voli jači ukus, može da doda i nekoliko sitno iseckanih čvaraka ili malo pečenice.Tako napunjena lepinja se zatvori, uvije u aluminijumsku foliju i stavi u zagrejanu rernu (na 200°C) na nekoliko minuta, da se sve lepo poveže i ugrije.Poslužuje se dok je još topla, uz kiselo mleko ili jogurt – kako to Užičani rade decenijama.


Oznake:

komplet lepinjaužice

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Surimi
Prethodni

Surimi štapići, recept za savršenu salatu

Italijansko piće od dva sastojka koje ćete naručivati celo leto: Kafa sa čudnim dodatkom osvežava bolje od klime
Sledeći

Italijansko piće od dva sastojka koje ćete naručivati celo leto: Kafa sa čudnim dodatkom osvežava bolje od klime

Sledeći
Italijansko piće od dva sastojka koje ćete naručivati celo leto: Kafa sa čudnim dodatkom osvežava bolje od klime
10.07.2025.

Italijansko piće od dva sastojka koje ćete naručivati celo leto: Kafa sa čudnim dodatkom osvežava bolje od klime

Prethodni
03.07.2025.

Surimi štapići, recept za savršenu salatu

Surimi

3 Comments

  1. mira kaže:
    07.07.2025. u 13:52

    SAMO BEZ CVARAKA, pozdrav iz Uzica. 🙂

    Odgovori
  2. Predrag m. kaže:
    07.07.2025. u 16:55

    Šezdesetih godima u Ražani, nadomak Kosjerića radio je Blagoje pekar. Tu je “rodjena” komplet lepinja, malo pretopa, zreli kajmak i dva jajeta na oko, pa zapečeno. Recept je preuzeo Šuljaga a dalje je sve nadgradnja i čarolija ukusa i mirisa. Da se zna.

    Odgovori
  3. Dr Mirs kaže:
    09.07.2025. u 08:15

    Moja mama mi je to često spremala, bez pretopa (kućna varijanta). Lepinja se preseče popreko, umuti se jaje, doda kajmak i sipa na deblju polovinu, koju treba malo zaseći po obodu da fil stane. Poklopi se i zapeče u rerni. Može da se stavi malo fila na poklopac pa da se oba dela odvojeno zapeku. Ovo bi danas bila dijetalna varijanta!

    Odgovori

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnovije

eva braun
Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
CityMagazine
Kalum Tarner
Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
CityMagazine
žikina dinastija
Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
CityMagazine
hbo max decembar
Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
CityMagazine
mayales
Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖