Vafli, recept naših baka
Vafli ili bakin kolač omiljena su poslatica mnogih. Veoma se lako prave, jedino što iziskuju je da imate aparat za vafle.
Evo recepta sa sajta allrecipes.com.
Sastojci:
2 šolje brašna
1 kašičica soli
4 kašičice praška za pecivo
2 kašike belog šećera
2 jaja
1 ½ šolje toplog mleka
⅓ šolje rastopljenog putera
1 kašičica vanilin ekstrakta
Uputstvo:
Pripremite sve sastojke. U velikoj posudi pomešajte brašno, so, prašak za pecivo i šećer; stavite sa strane. Ugrejte aparat za vaflje na željenu temperaturu.
U posebnoj posudi umutite jaja. Dodajte mleko, otopljeni puter i vanilu.
Sipajte smesu sa mlekom u smesu sa brašnom; mešajte dok se ne sjedini.
Kutlačom sipajte smesu u unapred zagrejan aparat za vaflje.
Pecite vaflje dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi.
Poslužite odmah i uživajte!
Vreme pripreme: 10 minuta
Vreme kuvanja: 15 minuta
Ukupno vreme: 25 minuta
Porcije: 5, 10 do 12 vafla
Nutritivne informacije (po porciji):
379 kalorija
16g masti
48g ugljenih hidrata
10g proteina
Poštovani. To o čemu pišete nije Vurda, već nus proizvod koji se dobija iz surutke. Prava i autentična Vurda je mlečni proizvod, koji se dobija od punomasnom mleka, još preciznije cedjenhem punomasnog kiselog mleka. Geografski je zaštićena u opštini Babušnica i autentični je proizvod Lužničkog kraja. Posvećena mu je gastro-turistička manifestacija „Vurdijada“ koja se već 13 godina svakog oktobra održava u ovoj varošici na jugoistoku Srbije. Više o pravoj Vurdi možete saznati na linku kojo ću vam ostaviti na kraju. Bilo bi lepo da ispravite članak o ovom jedinstvenom proizvodu i ne dovodite Vaše čitaoce u zabludu.
https://youtu.be/B8mFcm8mZoY?feature=shared
S poštovanjem G. Kitanović iz Babušnice