Mirisne i hrskave vafle za svačiji ukus
Nedelja je dan za odmor, čak i u ovim danima, jer veliki broj ljudi radne obaveze obavlja od kuće. Kako nemamo drugog izbora, sem da se zabavljamo u četiri zida sa najdražima, a suncu mašemo kroz prozor, jedna od zanimacija je i kuvanje. Pravi je trenutak da isprobate neku novu poslasticu ili dobro poznat slatkiš spremite na drugačiji način. Nadamo se volite vafle, koje su u osnovi neutralnog ukusa i jednostavne za pripremu, jer vas u nastavku očekuju ideje na koji ih možete obogatiti. Krenimo…
Za početak, ukoliko se do sada niste susreli sa receptom za testo, važno je da znate da vam je potrebno svega nekoliko sastojaka. U pitanju su brašno, jaja, šećer, mleko i otopljeni puter, čijim mešanjem dobijate smesu koja je malo gušća od one za palačinke. Postupak je sledeći – u jednu posudu sipate brašno, šećer, zatim dodate umućena jaja, pa mleko i otopljeni puter. Nakon toga, uzmete aparat za galete i zabava može da počne! U redovima koji slede otkrijte naše predloge za serviranje…
1. Vafle sa kakaom
Sastojci:
- 2 šolje višenamenskog brašna
- 1/3 šolje nezaslađenog kakao praha
- 1/3 šolje smeđeg šećera
- 2 kašičice praška za pecivo
- 2 veća umućena jajeta
- 1/3 šolje ulja, ili otopljenog putera sa redukovanim sadržajem masti
- 1 ¾ šolje mleka
- prsohvat soli
Priprema:
U većoj činiji pomešajte brašno, kakao prah, smeđi šećer, prašak za pecivo i so. U sredini napravite udubljenje u koje ćete sipati jaja, ulje ili puter, i mleko. Sve lepo sjedinite, dok ne dobijete smesu bez grudvica. Zatim ispecite vafle u aparatu, prema uputstvu. Poslužite ih tople tako što ćete odozgo posuti šećer u prahu, premazati ih Nutellom ili ukrasiti čokoladom. Ukoliko želite da napravite Nutella ganaš, istopite ¼ šolje ovog čokoladnog namaza u mikrotalasnoj (ne duže od jednog minuta), a zatim uz mešanje dodajte 3 do 4 supene kašike mleka i mešajte 30 sekundi, dok ne dobijete finu glazuru, a zatim prelijte preko vrućih vafli i uživajte!
2. Vafle sa ovsenim brašnom i bademom
Sastojci:
- 1 šolja ovsenog brašna
- 1 šolja mlevenog badema
- ¼ šolje kukuruznog skroba
- ½ kašičice praška za pecivo
- ½ kašičice soli
- 2 jajeta
- ¼ šolje smeđeg šećera
- ¼ šolje ulja repice, ili onog po vašem izboru
- 1 šolja jogurta
- ½ šolje mleka
Priprema:
U jednoj činiji pomešajte ovseno brašno, mleveni badem, kukuruzni skrob, prašak za pecivo i so. U drugoj, mikserom mutite jaja i smeđi šećer otprilike 10 minuta, dok se smesa ne udvostruči, a zatim lagano dodajte ulje. Nastavite da mutite manjom brzinom, i usput dodajte već pripremljenu smesu suvih sastojaka, a zatim prvo jogurt, pa mleko. Tekstura treba da bude glatka, sa tek jedva primetnim grudvicama. Uključite aparat, pa polako kašikom sipajte testo. Svaku vaflu pecite od 3 do 5 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju. Servirajte ih tople, uz javorov sirup, šumsko voće po ukusu ili banane u karamel sosu.
3. Apple pie vafle
Sastojci:
- ¾ šolje integralnog brašna
- ¾ šolje višenamenskog brašna
- ½ kašičice sode bikarbone
- ¼ šolje kokosovog ili nerafinisanog šećera
- ¼ šolje kaše od jabuka
- ½ šolje kokosa u prahu
- 1 supena kašika mlevenog lanenog semena
- 3 supene kašike vode
- 2 supene kašike suncokretovog ulja
- ½ šolje bademovog ili sojinog mleka
- 1 supena kašika mlevenog cimeta
- 1 kašičica vanila ekstrakta
- 1 kašičica kukuruznog brašna
- prstohvat soli
Za preliv:
- ½ šolje javorovog sirupa
- ½ soka od jabuke
- 1 supena kašika mlevenog cimeta
- ¼ kašičice mlevenog đumbira
Priprema:
U manjem tiganju pomešajte sastojke za sirup, krčkajte 3 minuta, a zatim ga sklonite sa vatre. Zatim pomešajte mleveno laneno seme i vodu u jednoj, a prosejte brašno i prašak za pecivo u drugoj činiji. U odvojenoj posudi promešajte kašu od jabuka, vanila ekstrakt, suncokretovo ulje, bademovo ili sojino mleko, cimet, šećer, smesu lanenog semena i vode, i so, dok se ne sjedine. Zatim je prespite u brašno i mešajte dok tekstura ne bude ujednačena. Ostavite je da odstoji 5 minuta, a za to vreme uključite apart za galete. Sipajte smesu kašikom i sačekajte 5 do 7 minuta da se galeta lepo zapeče. Kada iskoristite celu smesu, i dok su galete i dalje tople, poslužite ih prelivene sirupom, kuglom sladoleda od kokosa i kriškama jabuke. Po želji pospite koštunjavo voće i kokosov prah.
Izvor: Elle France