Vasina torta – starinska poslastica puna oraha, čokolade i pomorandže koja nikog ne ostavlja ravnodušnim
Vasina torta je starinska domaća poslastica koja je nastala davne 1908. godine u znak zahvalnosti jedne tašte prema svom zetu Vasi. Vasina torta objedinjuje jake arome i mnogima omiljene ukuse kao što su orasi, čokolada i pomorandža, pa ne čudi što ovaj recept odoleva vremenu i što je i dan-danas toliko voljen i popularan, naročito na slavama, rođendanima, jubilejima i drugim svečanostima.
U nastavku pogledajte detaljan recept za ovu vanvremensku poslasticu koja će očarati sve vaše goste:
Vasina torta
Sastojci:
Za koru:
- 5 belanaca
- 5 kašika šećera
- 5 žumanaca
- 50 g mlevenih oraha
- 1 kašika brašna
- 40 g rendane čokolade
Za fil:
- 4 žumanceta
- 4 kašike šećera
- 200 g mlevenih oraha
- 60 g otopljene crne čokolade
- 10 kašika pomorandžinog soka
- malo izrendane korice od pomoradže
- 150 g putera sobne temperature
- 100 ml mleka
- 125 g šećera
Za šam:
- 4 belanceta
- 250 g šećera
- 150 ml vode
Priprema:
- Za koru najpre čvrsto umutite belanca, pa onda pažljivo dodajte šećer, sve vreme muteći da se šećer potpuno istopi.
- Nakon toga dodajte jedno po jedno žumance, pa lagano umešajte mikserom na niskoj brzini.
- Nakon toga ručno umešajte i brašno, mlevene orahe i čokoladu, vodeći računa da smesa ne splasne i da iz nje ne izađe previše vazduha.
- Prespite smesu u kalup za pečenje obložen pek papirom, pa pecite koru, na 180 C stepeni oko 20-30 minuta (u zavisnosti od jačine vaše rerne).
- Nakon što je gotova, izvadite koru iz kalupa i ostavite sa strane da se hladi.
- U međuvremenu, za fil umutite žumanca sa šećerom, pa kuvajte na pari oko 5 minuta (čisto da ne bi bila skroz živa) i ostavite da se skroz ohladi.
- Nakon toga, dodajte omekšali puter, pa sve fino sjedinite mikserom.
- Zagrejte mleko, dodajte 125 g šećera, pa zatim u toj smesi poparite mlevene orahe.
- Kada se blago prohladi, dodajte otopljenu čokoladu, narendanu koricu i sok od pomorandže.
- Nakon što su oba krema gotova i potpuno ohlađena, spojite ih i fino sjedinite mikserom.
- Na tacnu za služenje stavite koru, pa preko nje bogato nanesite pripremljen fil i stvaite da se dobro ohladi.
- Za šam ušpinujte šećer sa vodom, tako da dobijete lepljivu beličastu smesu.
- U međuvremenu čvrsto umutite belanca, pa ih stavite da se kuvaju na pari iznad šerpe u kojoj već vri voda. Lagano muteći mikserom dodajte i ušpinovani šećer i sve zajedno mutite oko 5 minuta.
- Ostvaite šam da se skroz ohladi, pa ga ravnomerno nanesite špatulom ili pomoću poslastičarske kese preko fila i ostavite u frižider preko noći da se dobro stegne i ohladi.
- Po želji, dekorišite Vasinu tortu rendanom čokoladom, mlevenim orasima ili kriškama pomorandže, služite i uživajte. Prijatno!