• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Vijetnamske prolećne rolnice: Predjelo koje će uneti osveženje na slavsku trpezu

Vijetnamske prolećne rolnice: Predjelo koje će uneti osveženje na slavsku trpezu

Jelena Popović Đorđević
26.11.2021. 2 min Recepti

Ukoliko želite da zaobiđete tradicionalna slavska jela, koja su „već viđena‟, a uz to i komplikovana za spremanje, predlažemo predjelo koje će uneti osveženje na slavsku trpezu.

Vijetnamske prolećne rolnice se tradicionalno sastoje od mesa, kozica, povrća, pirinčanih rezanaca ili drugih sastojaka po ukusu umotanih u pirinčani papir. Smatra se da su prolećne rolnice u Vijetnam stigle iz Kine, gde su prilagođene lokalnim ukusima i sastojcima. Za pripremu rolnica se koriste pirinčani papir, povrće, začinsko bilje i različite vrste mesa, ribe ili škampa, a mogu da se dodaju i tanki pirinčani rezanci. Pirinčani papir se umoči u vodu kratko, a zatim položi ravno na tanjir. U sredinu papira se slažu željeni sastojci, a zatim se sve urola u rolnicu. Najčešče se služe sa sosom od kikirikija. Rolnice se uglavnom služe kao predjelo, sveže i hladne.

Vijetnamske prolećne rolnice sa škampima

Vijetnamske prolećne rolnice: Predjelo koje će uneti osveženje na slavsku trpezu
Foto: Emily Webster/Unsplash

Sastojci za kikiriki sos:

  • 3 kašike kremastog putera od kikirikija
  • 1/3 šolje vrele vode
  • 2 kašičice čili ulja
  • 1 kašika soja sosa
  • 1 čen belog luka (zgnječen)
  • 1 kašičica šećera

Sastojci za rolnice:

  • 500 g škampa srednje veličine
  • so i biber
  • 2 čena belog luka (zgnječen)
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika ribljeg sosa
  • Sok od 1 limete
  • 1 šolja klica od pasulja
  • 1 srednja šargarepa (oljuštena i očišćena)
  • 1 mladi luk (usitnjen)
  • 150 g rezanaca od pirinča
  • 16 omotača od pirinčanog papira
  • 1 veza bosiljka
  • 1 veza korijandera
  • 1 snop nane

Mogu se koristiti i druge vrste ribe ili povrća, prema ukusu (losos, avokado, krastavac, kupus, zelena salata, spanać…).

Vijetnamske prolećne rolnice: Predjelo koje će uneti osveženje na slavsku trpezu

Priprema

Napraviti sos od kikirikija: pomešati kikiriki puter i toplu vodu dok se ne dobije glatka smesa. Dodati čili ulje, soja sos, beli luk i šećer. Ostaviti po strani.

Posoliti i pobiberiti škampe po ukusu. Zagrejati tiganj i pržiti škampe oko dva minuta.

U velikoj činiji pomešati beli luk, šećer, riblji sos i sok od limete. Ubaciti klice pasulja, šargarepu i mladi luk. Skuvati pirinčane rezance prema uputstvima na pakovanju. Dobro ocediti i isprati pod hladnom vodom.

Napuniti tanjir do pola mlakom vodom. Potopiti omot od pirinčanog papira u vodu i držati ga oko pet sekundi. Nakon pet sekundi, izvaditi papir iz vode i staviti ga na radnu površinu. Ređati sastojke, preklopiti strane preko fila. Poslužiti uz sos od kikirikija.

Izvor naslovne slike: Ella Olsson/Unsplash

Oznake:

azijska hranaazijska kuhinjapredjeloreceptivijetnamvijetnamska kuhinja

Podeli

Zaprati Autor

Jelena Popović Đorđević

PR i novinar. Posle korporativne karijere odlučila je da svoje vreme posveti kulturi, gastronomiji i umetnosti. Vodi projekte „Hrana, piće, priče" i „Street Art Belgrade".

Ostali članci

Tematski gastro događaji na donjem Dorćolu
Prethodni

Tematski gastro događaji na donjem Dorćolu

Retro kuhinja: „Jansenova napast“
Sledeći

Retro kuhinja: „Jansenova napast“

Sledeći
Retro kuhinja: „Jansenova napast“
27.11.2021.

Retro kuhinja: „Jansenova napast“

Prethodni
24.11.2021.

Tematski gastro događaji na donjem Dorćolu

Tematski gastro događaji na donjem Dorćolu

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖