• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Vijetnamske prolećne rolnice: Predjelo koje će uneti osveženje na slavsku trpezu

Vijetnamske prolećne rolnice: Predjelo koje će uneti osveženje na slavsku trpezu

Jelena Popović Đorđević
26.11.2021. 2 min Recepti

Ukoliko želite da zaobiđete tradicionalna slavska jela, koja su „već viđena‟, a uz to i komplikovana za spremanje, predlažemo predjelo koje će uneti osveženje na slavsku trpezu.

Vijetnamske prolećne rolnice se tradicionalno sastoje od mesa, kozica, povrća, pirinčanih rezanaca ili drugih sastojaka po ukusu umotanih u pirinčani papir. Smatra se da su prolećne rolnice u Vijetnam stigle iz Kine, gde su prilagođene lokalnim ukusima i sastojcima. Za pripremu rolnica se koriste pirinčani papir, povrće, začinsko bilje i različite vrste mesa, ribe ili škampa, a mogu da se dodaju i tanki pirinčani rezanci. Pirinčani papir se umoči u vodu kratko, a zatim položi ravno na tanjir. U sredinu papira se slažu željeni sastojci, a zatim se sve urola u rolnicu. Najčešče se služe sa sosom od kikirikija. Rolnice se uglavnom služe kao predjelo, sveže i hladne.

Vijetnamske prolećne rolnice sa škampima

Vijetnamske prolećne rolnice: Predjelo koje će uneti osveženje na slavsku trpezu
Foto: Emily Webster/Unsplash

Sastojci za kikiriki sos:

  • 3 kašike kremastog putera od kikirikija
  • 1/3 šolje vrele vode
  • 2 kašičice čili ulja
  • 1 kašika soja sosa
  • 1 čen belog luka (zgnječen)
  • 1 kašičica šećera

Sastojci za rolnice:

  • 500 g škampa srednje veličine
  • so i biber
  • 2 čena belog luka (zgnječen)
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika ribljeg sosa
  • Sok od 1 limete
  • 1 šolja klica od pasulja
  • 1 srednja šargarepa (oljuštena i očišćena)
  • 1 mladi luk (usitnjen)
  • 150 g rezanaca od pirinča
  • 16 omotača od pirinčanog papira
  • 1 veza bosiljka
  • 1 veza korijandera
  • 1 snop nane

Mogu se koristiti i druge vrste ribe ili povrća, prema ukusu (losos, avokado, krastavac, kupus, zelena salata, spanać…).

Vijetnamske prolećne rolnice: Predjelo koje će uneti osveženje na slavsku trpezu

Priprema

Napraviti sos od kikirikija: pomešati kikiriki puter i toplu vodu dok se ne dobije glatka smesa. Dodati čili ulje, soja sos, beli luk i šećer. Ostaviti po strani.

Posoliti i pobiberiti škampe po ukusu. Zagrejati tiganj i pržiti škampe oko dva minuta.

U velikoj činiji pomešati beli luk, šećer, riblji sos i sok od limete. Ubaciti klice pasulja, šargarepu i mladi luk. Skuvati pirinčane rezance prema uputstvima na pakovanju. Dobro ocediti i isprati pod hladnom vodom.

Napuniti tanjir do pola mlakom vodom. Potopiti omot od pirinčanog papira u vodu i držati ga oko pet sekundi. Nakon pet sekundi, izvaditi papir iz vode i staviti ga na radnu površinu. Ređati sastojke, preklopiti strane preko fila. Poslužiti uz sos od kikirikija.

Izvor naslovne slike: Ella Olsson/Unsplash

Oznake:

azijska hranaazijska kuhinjapredjeloreceptivijetnamvijetnamska kuhinja

Podeli

Zaprati Autor

Jelena Popović Đorđević

PR i novinar. Posle korporativne karijere odlučila je da svoje vreme posveti kulturi, gastronomiji i umetnosti. Vodi projekte „Hrana, piće, priče" i „Street Art Belgrade".

Ostali članci

Tematski gastro događaji na donjem Dorćolu
Prethodni

Tematski gastro događaji na donjem Dorćolu

Retro kuhinja: „Jansenova napast“
Sledeći

Retro kuhinja: „Jansenova napast“

Sledeći
Retro kuhinja: „Jansenova napast“
27.11.2021.

Retro kuhinja: „Jansenova napast“

Prethodni
24.11.2021.

Tematski gastro događaji na donjem Dorćolu

Tematski gastro događaji na donjem Dorćolu

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Nećete verovati oko kog detalja su se autori filma "Ubistvo s predumišljajem" najviše svađali
    Nećete verovati oko kog detalja su se autori filma “Ubistvo s predumišljajem” najviše svađali
    CityMagazine
    Ovo je najčitanija knjiga u 2025. godini i upravo je osvojila TikTok Book Award
    Ovo je najčitanija knjiga u 2025. godini i upravo je osvojila TikTok Book Award
    CityMagazine
    hajduk u beogradu
    Gledao sam film “Hajduk u Beogradu”, i jedna stvar me je najviše iznenadila
    CityMagazine
    „Buđenje“ u centru grada: Beogradski bend „Vatrom u Led“ održao spektakularnu promociju
    „Buđenje“ u centru grada: Beogradski bend „Vatrom u Led“ održao spektakularnu promociju
    CityMagazine
    koncert
    Bili smo na koncertu benda koji polovina “zaljubljenog” Beograda obožava
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖