Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Vijetnamske prolećne rolnice: Predjelo koje će uneti osveženje na slavsku trpezu

AUTOR: Jelena Popović Đorđević 26 Nov, 2021
Vijetnamske prolećne rolnice: Predjelo koje će uneti osveženje na slavsku trpezu

Ukoliko želite da zaobiđete tradicionalna slavska jela, koja su „već viđena‟, a uz to i komplikovana za spremanje, predlažemo predjelo koje će uneti osveženje na slavsku trpezu.

Vijetnamske prolećne rolnice se tradicionalno sastoje od mesa, kozica, povrća, pirinčanih rezanaca ili drugih sastojaka po ukusu umotanih u pirinčani papir. Smatra se da su prolećne rolnice u Vijetnam stigle iz Kine, gde su prilagođene lokalnim ukusima i sastojcima. Za pripremu rolnica se koriste pirinčani papir, povrće, začinsko bilje i različite vrste mesa, ribe ili škampa, a mogu da se dodaju i tanki pirinčani rezanci. Pirinčani papir se umoči u vodu kratko, a zatim položi ravno na tanjir. U sredinu papira se slažu željeni sastojci, a zatim se sve urola u rolnicu. Najčešče se služe sa sosom od kikirikija. Rolnice se uglavnom služe kao predjelo, sveže i hladne.

Vijetnamske prolećne rolnice sa škampima

Foto: Emily Webster/Unsplash

Sastojci za kikiriki sos:

  • 3 kašike kremastog putera od kikirikija
  • 1/3 šolje vrele vode
  • 2 kašičice čili ulja
  • 1 kašika soja sosa
  • 1 čen belog luka (zgnječen)
  • 1 kašičica šećera

Sastojci za rolnice:

  • 500 g škampa srednje veličine
  • so i biber
  • 2 čena belog luka (zgnječen)
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika ribljeg sosa
  • Sok od 1 limete
  • 1 šolja klica od pasulja
  • 1 srednja šargarepa (oljuštena i očišćena)
  • 1 mladi luk (usitnjen)
  • 150 g rezanaca od pirinča
  • 16 omotača od pirinčanog papira
  • 1 veza bosiljka
  • 1 veza korijandera
  • 1 snop nane

Mogu se koristiti i druge vrste ribe ili povrća, prema ukusu (losos, avokado, krastavac, kupus, zelena salata, spanać…).

Priprema

Napraviti sos od kikirikija: pomešati kikiriki puter i toplu vodu dok se ne dobije glatka smesa. Dodati čili ulje, soja sos, beli luk i šećer. Ostaviti po strani.

Posoliti i pobiberiti škampe po ukusu. Zagrejati tiganj i pržiti škampe oko dva minuta.

U velikoj činiji pomešati beli luk, šećer, riblji sos i sok od limete. Ubaciti klice pasulja, šargarepu i mladi luk. Skuvati pirinčane rezance prema uputstvima na pakovanju. Dobro ocediti i isprati pod hladnom vodom.

Napuniti tanjir do pola mlakom vodom. Potopiti omot od pirinčanog papira u vodu i držati ga oko pet sekundi. Nakon pet sekundi, izvaditi papir iz vode i staviti ga na radnu površinu. Ređati sastojke, preklopiti strane preko fila. Poslužiti uz sos od kikirikija.

Izvor naslovne slike: Ella Olsson/Unsplash

Najčitanije

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Japanska banana dijeta je najpopularnija na svetu: Obećava gubitak 7 kilograma u samo 5 dana

Da li se zanimate mišlju da izgubite koji kilogram? Ako je odgovor potvrdan, verovatno razmišljate i strepite od dana koji…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Namestili ste klimu da greje, a ona uporno hladi, evo u čemu je problem

Jesen je zvanično počela, a poslednjih malo više od nedelju dana bili smo svedoci naglog pada temperature, zbog čega su…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Najnovije - Gastro

Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala

Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj…

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…