• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Viralni "magični kolač": Jedna smesa za tri sloja, a tajna je u neobičnoj temperaturi pečenja
Foto: Shutterstock / BarthFotografie

Viralni “magični kolač”: Jedna smesa za tri sloja, a tajna je u neobičnoj temperaturi pečenja

Ivana Milošević
26.10.2023. 2 min Recepti

Magični kolač postao je hit na društvenim mrežama gde se korisnici hvale kako je njima uspeo, a svi redom kažu da ga je zaista lako napraviti.

Oni koji su pravili magični kolač kažu da se čarolija događa kada se testo u rerni odvoji u tri sloja; zahvaljujući prilično niskoj temperaturi od 162 °C.

Budući da su redosled i priprema sastojaka presudni za uspeh, svakako dobro odvojte žumanca od belanaca pazeći da u belancima nema komadića žumanca, a zatim ih umutite u čistoj i suvoj činiji (najbolje metalnoj). Kad umešate belance u testo, nemojte previše da miksate; zapravo, belanci bi trebalo da učine testo grudvastim. Na kraju ostavite kolač da se potpuno ohladi pre nego što ga isečete, što će omogućiti da se krem stegne i da može da se posluži.

Sastojci:

– 4 jaja (odvojena žumanca i belanca)
– 3/4 šolje šećera
– komad maslaca, otopljen
– 3/4 šolje višenamenskog brašna
– 2 šolje mleka
– šećer u prahu, za posipanje kolača

Priprema:

Zagrejte rernu na 162 °C i obložite kalup za tortu razmera 22 cm papirom za pečenje. Razbijte jaja u činiju, pažljivo odvojite žumanca i belanca. Činiju s belancima stavite sa strane. U činiju sa žumancima dodajte šećer i mutite dok smesa ne postane bledožuta, oko jednog minuta. Dodajte ekstrakt vanile i rastopljeni maslac i mutite dok se sastojci dobro ne sjedine, oko 30 sekundi do 1 minuta. Dodajte brašno i mutite smesu dok se ne sjedini. Sipajte mleko u ¼ šolje odjednom i mutite smesu svaki put nakon dodavanja još mleka. Stavite na stranu.

Uzmite belanca i umutite ih mikserom u čvrsti sneg. Nežno umešajte belanca u testo, trećinu po trećinu, dok se ne sjedine. Pazite da ne izbijete vazduh iz belanaca. Testo treba da bude retko, ali grudvičasto. Sipajte testo u pripremljeni kalup za tortu. Pecite dok vrh ne porumeni i dok se kolač ne zatrese kad lagano protresete pleh, oko 40 do 50 minuta. Kada se kolač ohladi, izvadite ga iz kalupa i po vrhu pospite šećerom u prahu. Isecite na kriške i poslužite sa šlagom ili po želji sa svežim voćem.

Uživajte!

Oznake:

kolačmagični kolačviralni kolač

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

"Torta sa čokoladom i crnim vinom" je čista dekadencija
Prethodni

“Torta sa čokoladom i crnim vinom” je čista dekadencija

Sultanova sarma: Recept za savršeni kolač
Sledeći

Sultanova sarma: Recept za savršeni kolač

Sledeći
Sultanova sarma: Recept za savršeni kolač
30.10.2023.

Sultanova sarma: Recept za savršeni kolač

Prethodni
24.10.2023.

“Torta sa čokoladom i crnim vinom” je čista dekadencija

"Torta sa čokoladom i crnim vinom" je čista dekadencija

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    STRANGER THINGS
    Stranger Things pred finale otkriva da Upside Down nije ono što mislimo: Upozorenje, tekst sadrži spojlere
    CityMagazine
    vruć vetar
    “Vruć vetar” bez Čkalje i Ljubiše Samardžića danas je nezamisliv, a evo ko je trebalo da bude u njihovim ulogama
    CityMagazine
    "Ko ne ume da razume, evo ide siže": Hit iz 90-ih, iz kog su izbačeni političari, a ostao je Berček, koji ako ne znate, propuštate mnogo
    “Ko ne ume da razume, evo ide siže”: Hit iz 90-ih, iz kog su izbačeni političari, a ostao je Berček, koji ako ne znate, propuštate mnogo
    CityMagazine
    Božić
    Ceo svet svakog Božića sluša ovu pesmu koju u Srbiji niko nije čuo: Potvrda da ljudskost opstaje
    CityMagazine
    porodica po ugovoru
    Brendan Frejzer u filmu „Porodica po ugovoru” od 15. januara u bioskopima
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖