Višnjevača, recept za najbolji liker
Višnjevača je popularni domaći liker od višanja, poznat po svom bogatom ukusu i aromi. Evo jednostavnog recepta za pripremu višnjevače kod kuće:
Višnjevača, recept
Sastojci:
1 kg svežih višanja 1 kg šećera 1 l rakije (najbolje lozovače ili komovice) 1 vanilin šećer (opcionalno) 1 štapić cimeta (opcionalno) 2-3 karanfilića (opcionalno)
Uputstvo:
Priprema višanja: Operite višnje i uklonite im peteljke. Nema potrebe da vadite koštice, jer one doprinose specifičnom ukusu višnjevače. Slaganje u teglu: U veliku staklenu teglu (zapremine oko 2 litra ili više), redom slažite sloj višanja, zatim sloj šećera. Ponovite postupak dok ne potrošite sve višnje i šećer. Završite slojem šećera. Po želji, dodajte vanilin šećer, štapić cimeta i karanfiliće. Dodavanje rakije: Prelijte višnje i šećer rakijom tako da budu potpuno potopljene. Ako je potrebno, dodajte još rakije. Održavanje i čuvanje: Zatvorite teglu i ostavite je na tamnom i hladnom mestu. Povremeno (svakih nekoliko dana) protresite teglu kako bi se šećer bolje rastopio. Ostavite višnjevaču da odstoji najmanje 6 nedelja, a idealno je 2-3 meseca kako bi se ukusi dobro spojili. Ceđenje i flaširanje: Nakon perioda odležavanja, procedite višnjevaču kroz gazu ili sitno sito kako biste uklonili višnje i začine. Sipajte liker u čiste staklene flaše i dobro ih zatvorite.
Služite:
Višnjevaču možete služiti odmah, ali će biti još bolja ako odstoji nekoliko meseci. Poslužite je rashlađenu, kao aperitiv ili uz desert.
Uživajte u vašoj domaćoj višnjevači!
No Comment! Be the first one.