Vreme je da isprobate kestenje na nešto drugačiji način
U produžetku slede tri recepta koja će vam samo otvoriti nepregledan kulinarski svet mogućnosti, vezan za veličanstveno kestenje.
Kako da ispečete kestenje kod kuće
Podrazumeva se da pečeno kestenje možete kupiti na ulici tokom jesenjih i zimskih dana. Ali, složićete se da je daleko praktičnije i jednostavnije da to uradite u toplini svog doma, jer ćete onda odmah imati osnovu za mnoge slasne recepte od kestenja.
Sve što treba da uradite jeste da prvo zagrejete rernu na 200 stepeni. Za to vreme, na svakom okruglom delu kestena vrhom oštrog noža urežite slovo X. Ovaj metod će sprečiti da tokom pečenja kestenje pukne ili eksplodira. Rasporedite kestenje na pleh ili neku drugu veću posudu za pečenje. Pecite ih 15-20 minuta, sve dok ne omekšaju i dok se koža na mestu gde ste zasekli ne odvoji od ploda kestena.
Kad se ispeku, prebacite ih na krpu, pustite da se nagomilaju, a zatim jako stegnite krpu pri dnu. Trebalo bi da čujete kako kestenje pod pritiskom puca. Nakon nekoliko minuta ih oljuštite, te jedite kao što jesu ili prepremite neko posebno jelo sa njima.
Testenina od kestenja u sosu od putera i žalfije
Namerno je izabran ovaj ukusan i veoma jednostavan sos, kako biste zapravo prvo naučili da pravite testeninu od kestenjeg brašna. Jednom kada usavršite metod, izboru i kombinacijama preliva neće biti kraja.
Sastojci
100 g brašna od kestenja
250 g brašna T-500
4 jajeta
2 kašičice ekstradevičanskog maslinovog ulja
100 g putera
nekoliko listova sveše žalfije
so i biber
Kako biste dobili brašno od kestenja, prethodno ispečeno i oljušteno kestenje isecite na pola i vratite da se prosuši u rerni. To ćete učiniti tako što ćete ih pustiti da se oko sat vremena dopeku na najnižoj temperaturi. Kada postanu izuzetno tvrdi, sameljite ih u blenderu ili procesoru za hranu. Ovo brašno pomešajte za regularnim brašnom, pa na ravnoj površini formirajte krug sa rupom u sredini. U rupu sipajte jaja, maslinovo ulje i so. Mesite testo 10-15 minuta, a zatim ga razvucite oklagijom dok ne dobijete debljinu metalnog novčića. Ukoliko nemate mašinu za razvlačenje i sečenje testa, uz pomoć lenjira isecite pravilne trake koje podećaju na taljatele. Na tihoj vatri u tiganju istopite puter i ubacite žalfiju kako bi ga obogatila svojom specifičnom aromom. Kuvajte testeninu u slanoj kipućoj vodi dva minuta, a zatim je odmah prebacite u tiganj sa puterom i žalfijom. Dobro promešajte i služite odmah. Ukoliko želite, dodajte sveže izrendan parmezan.
Torta od kesten pirea i čokolade
Ako vam je u asortimanu slatkiša potreban jedan dekadentan i ukusan recept, bez brašna i glutena, na pravom ste mestu. Uostalom, ko može odoleti kombinaciji kesten pirea i čokolade?!
Sastojci
435 g kesten pirea
225 g crne čokolade
6 jaja
125 g putera
2 kašičice ruma
1 kašičica vanilinog ekstrakta
65 g šećera
Kako biste napravili pire od kestenja, prethodno ispečeno i oljušteno kestenje ubacite u šerpicu sa vodom. Kuvajte oko 15 minuta dok voda delimično ne ispari, a kestenje ne omekša. Ubacite kestenje sa preostalom vodom u blender i sameljite u fini pire. Ukoliko je potrebno, procedite ga kroz lanenu krpu, pa ga koristite za razne recepte. Konkretno za ovaj, prvo zagrejte rernu na 180 stepeni. U činiji, iznad šerpe sa kipućom vodom, istopite čokoladu. Odvojte žumance od belanca, pa u drugoj činiji sa prstohvatom soli umutite belanca mikserom dok ne postanu penasta. U trećoj činji dobro promešajte kesten pire, puter i šećer. Mešajući neprekidno, postepeno dodajte žumanca, rum, vanillin ekstrakt i čokoladu. Na kraju polako dodajte umućena belanca, i pažljivo promešajte. Smesu prebacite u okrugli kalup za pečenje torte, te pecite 40-50 minuta, sve dok čačkalica ne bude suva kada se zabode u sredinu. Pustite da se torta malo ohladi, a zatim je izvadite iz kalupa i poslužite.
Foto izvor za naslovnu sliku: Oliveandmango.com