• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Vreme je da isprobate kestenje na nešto drugačiji način

Vreme je da isprobate kestenje na nešto drugačiji način

Isidora Spasić
19.10.2019. 4 min Recepti

U produžetku slede tri recepta koja će vam samo otvoriti nepregledan kulinarski svet mogućnosti, vezan za veličanstveno kestenje.

Kako da ispečete kestenje kod kuće

Podrazumeva se da pečeno kestenje možete kupiti na ulici tokom jesenjih i zimskih dana. Ali, složićete se da je daleko praktičnije i jednostavnije da to uradite u toplini svog doma, jer ćete onda odmah imati osnovu za mnoge slasne recepte od kestenja.

Vreme je da isprobate kestenje na nešto drugačiji način
Foto izvor: www.thespruceeats.com

Sve što treba da uradite jeste da prvo zagrejete rernu na 200 stepeni. Za to vreme, na svakom okruglom delu kestena vrhom oštrog noža urežite slovo X. Ovaj metod će sprečiti da tokom pečenja kestenje pukne ili eksplodira. Rasporedite kestenje na pleh ili neku drugu veću posudu za pečenje. Pecite ih 15-20 minuta, sve dok ne omekšaju i dok se koža na mestu gde ste zasekli ne odvoji od ploda kestena.

Vreme je da isprobate kestenje na nešto drugačiji način
Foto izvor: www.thespruceeats.com

Kad se ispeku, prebacite ih na krpu, pustite da se nagomilaju, a zatim jako stegnite krpu pri dnu. Trebalo bi da čujete kako kestenje pod pritiskom puca. Nakon nekoliko minuta ih oljuštite, te jedite kao što jesu ili prepremite neko posebno jelo sa njima.

Vreme je da isprobate kestenje na nešto drugačiji način
Foto izvor: www.thespruceeats.com

Testenina od kestenja u sosu od putera i žalfije

Namerno je izabran ovaj ukusan i veoma jednostavan sos, kako biste zapravo prvo naučili da pravite testeninu od kestenjeg brašna. Jednom kada usavršite metod, izboru i kombinacijama preliva neće biti kraja.

Vreme je da isprobate kestenje na nešto drugačiji način
Foto izvor: www.wellhungfood.com

Sastojci

100 g brašna od kestenja

250 g brašna T-500

4 jajeta

2 kašičice ekstradevičanskog maslinovog ulja

100 g putera

nekoliko listova sveše žalfije

so i biber

Vreme je da isprobate kestenje na nešto drugačiji način
Foto izvor: www.snixykitchen.com

Kako biste dobili brašno od kestenja, prethodno ispečeno i oljušteno kestenje isecite na pola i vratite da se prosuši u rerni. To ćete učiniti tako što ćete ih pustiti da se oko sat vremena dopeku na najnižoj temperaturi. Kada postanu izuzetno tvrdi, sameljite ih u blenderu ili procesoru za hranu. Ovo brašno pomešajte za regularnim brašnom, pa na ravnoj površini formirajte krug sa rupom u sredini. U rupu sipajte jaja, maslinovo ulje i so. Mesite testo 10-15 minuta, a zatim ga razvucite oklagijom dok ne dobijete debljinu metalnog novčića. Ukoliko nemate mašinu za razvlačenje i sečenje testa, uz pomoć lenjira isecite pravilne trake koje podećaju na taljatele. Na tihoj vatri u tiganju istopite puter i ubacite žalfiju kako bi ga obogatila svojom specifičnom aromom. Kuvajte testeninu u slanoj kipućoj vodi dva minuta, a zatim je odmah prebacite u tiganj sa puterom i žalfijom. Dobro promešajte i služite odmah. Ukoliko želite, dodajte sveže izrendan parmezan.

Vreme je da isprobate kestenje na nešto drugačiji način
Foto izvor: www.snixykitchen.com

Torta od kesten pirea i čokolade

Ako vam je u asortimanu slatkiša potreban jedan dekadentan i ukusan recept, bez brašna i glutena, na pravom ste mestu. Uostalom, ko može odoleti kombinaciji kesten pirea i čokolade?!

Vreme je da isprobate kestenje na nešto drugačiji način
Foto izvor: www.oliveandmango.com

Sastojci

435 g kesten pirea

225 g crne čokolade

6 jaja

125 g putera

2 kašičice ruma

1 kašičica vanilinog ekstrakta

65 g šećera

Vreme je da isprobate kestenje na nešto drugačiji način
Foto izvor: www.oliveandmango.com

Kako biste napravili pire od kestenja, prethodno ispečeno i oljušteno kestenje ubacite u šerpicu sa vodom. Kuvajte oko 15 minuta dok voda delimično ne ispari, a kestenje ne omekša. Ubacite kestenje sa preostalom vodom u blender i sameljite u fini pire. Ukoliko je potrebno, procedite ga kroz lanenu krpu, pa ga koristite za razne recepte. Konkretno za ovaj, prvo zagrejte rernu na 180 stepeni. U činiji, iznad šerpe sa kipućom vodom, istopite čokoladu. Odvojte žumance od belanca, pa u drugoj činiji sa prstohvatom soli umutite belanca mikserom dok ne postanu penasta. U trećoj činji dobro promešajte kesten pire, puter i šećer. Mešajući neprekidno, postepeno dodajte žumanca, rum, vanillin ekstrakt i čokoladu. Na kraju polako dodajte umućena belanca, i pažljivo promešajte. Smesu prebacite u okrugli kalup za pečenje torte, te pecite 40-50 minuta, sve dok čačkalica ne bude suva kada se zabode u sredinu. Pustite da se torta malo ohladi, a zatim je izvadite iz kalupa i poslužite.

Vreme je da isprobate kestenje na nešto drugačiji način
Foto izvor: www.oliveandmango.com

Foto izvor za naslovnu sliku: Oliveandmango.com

Oznake:

2019desertjesenkestenjeslanoslatkotortazima

Podeli

Zaprati Autor

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

Jack Daniel’s virtuelna tura
Prethodni

Jack Daniel’s virtuelna tura

Home Made: Cheese Cake s Oreo keksom
Sledeći

Home Made: Cheese Cake s Oreo keksom

Sledeći
Home Made: Cheese Cake s Oreo keksom
21.10.2019.

Home Made: Cheese Cake s Oreo keksom

Prethodni
17.10.2019.

Jack Daniel’s virtuelna tura

Jack Daniel’s virtuelna tura

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    pripovedač
    „Pripovedač“: Ispričaj mi priču
    Filip Milosavljević
    Prva bioskopska projekcija na Divčibarama ikada: ‘Kad budem mrtav i beo’ pod zvezdama u okviru 10. Mountain Music Festa
    Prva bioskopska projekcija na Divčibarama ikada: ‘Kad budem mrtav i beo’ pod zvezdama u okviru 10. Mountain Music Festa
    CityMagazine
    film
    Kako je ruska pesma o vojniku na frontu inspirisala domaći hit film: Pre 30 godina je bila premijera ostvarenja koje i danas gledamo sa knedlom u grlu
    CityMagazine
    rouzovi
    Komedija „Rouzovi” inspirisana čuvenom komedijom ima sjajnu ekipu
    Filip Milosavljević
    exit
    Jubilarni EXIT festival uz više od 200.000 posetilaca odbranio slobodu uz poruku da su ljubav i svetlost nezaustavljivi
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖