Za Uskrs se pravi kovržnjak: Zaboravljena praznična pogača koja vraća duh tradicije
U moru modernih poslastica i brzih recepata, povratak starim, domaćim jelima donosi ne samo mirise detinjstva, već i duh tradicije koji se ne zaboravlja. Jedna od takvih poslastica je i kovržnjak – bogata, spiralno uvijena pogača koja se decenijama unazad spremala u srpskim domaćinstvima, posebno uoči velikih praznika poput Uskrsa.
Kovržnjak je mešavina slavskog kolača i štrudle, ali i mnogo više od toga. Njegov uvrnuti oblik često se tumači kao simbol duhovnog uzdizanja i večnosti, dok se punjenje od oraha, maka ili suvog grožđa vezuje za blagostanje i toplinu doma. Ova pogača se najčešće pekla na Veliku subotu, kako bi na uskršnje jutro krasila prazničnu trpezu.

Tradicija umešena rukama
Recept za kovržnjak je jednostavan, ali zahteva vreme i pažnju. Priprema počinje mekim testom od brašna, mleka, jaja i kvasca, koje se nakon narastanja puni bogatim filom, urolava i uvrće u spiralni oblik. Pečen do zlatne boje i po želji posut šećerom u prahu, kovržnjak zrači toplinom i domaćinskom ljubavlju.
Recept za kovržnjak
Sastojci za testo:
500 g brašna
1 kvasac (sveži ili suvi)
250 ml mleka
100 ml ulja
2 jajeta
2 kašike šećera
Prstohvat soli
Za fil:
150 g mlevenih oraha ili maka
100 g šećera
1 vanilin šećer
Malo mleka (po potrebi da se dobije gusta smesa)
Priprema:
U mlakom mleku razmutiti kvasac sa šećerom i ostaviti da nadođe.
U veću posudu staviti brašno, dodati jaja, ulje, so i nadošli kvasac. Zamesiti meko testo.
Ostaviti testo da naraste oko sat vremena.
Kada testo naraste, razvući ga oklagijom u pravougaonik, premazati filom i urolati kao štrudlu.
Uviti rolat u spiralu i staviti u okrugli pleh podmazan ili obložen papirom za pečenje.
Ostaviti još 20 minuta da testo odmori, pa premazati umućenim jajetom.
Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta, dok ne porumeni.
Po želji posuti šećerom u prahu kada se ohladi.
Ovaj kolač je ukusan i mirisan, a njegov izgled uvek izazove pažnju za stolom.

Trenutno nema komentara! Budite prvi