• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Za Uskrs se pravi kovržnjak: Zaboravljena praznična pogača koja vraća duh tradicije
Foto: Wikipedia

Za Uskrs se pravi kovržnjak: Zaboravljena praznična pogača koja vraća duh tradicije

CityMagazine
18.04.2025. 2 min Recepti

U moru modernih poslastica i brzih recepata, povratak starim, domaćim jelima donosi ne samo mirise detinjstva, već i duh tradicije koji se ne zaboravlja. Jedna od takvih poslastica je i kovržnjak – bogata, spiralno uvijena pogača koja se decenijama unazad spremala u srpskim domaćinstvima, posebno uoči velikih praznika poput Uskrsa.

Kovržnjak je mešavina slavskog kolača i štrudle, ali i mnogo više od toga. Njegov uvrnuti oblik često se tumači kao simbol duhovnog uzdizanja i večnosti, dok se punjenje od oraha, maka ili suvog grožđa vezuje za blagostanje i toplinu doma. Ova pogača se najčešće pekla na Veliku subotu, kako bi na uskršnje jutro krasila prazničnu trpezu.

Za Uskrs se pravi kovržnjak: Zaboravljena praznična pogača koja vraća duh tradicije
Foto: Shutterstock/Rimma Bondarenko

Tradicija umešena rukama

Recept za kovržnjak je jednostavan, ali zahteva vreme i pažnju. Priprema počinje mekim testom od brašna, mleka, jaja i kvasca, koje se nakon narastanja puni bogatim filom, urolava i uvrće u spiralni oblik. Pečen do zlatne boje i po želji posut šećerom u prahu, kovržnjak zrači toplinom i domaćinskom ljubavlju.

Recept za kovržnjak

Sastojci za testo:

500 g brašna

1 kvasac (sveži ili suvi)

250 ml mleka

100 ml ulja

2 jajeta

2 kašike šećera

Prstohvat soli

Za fil:

150 g mlevenih oraha ili maka

100 g šećera

1 vanilin šećer

Malo mleka (po potrebi da se dobije gusta smesa)

Priprema:

U mlakom mleku razmutiti kvasac sa šećerom i ostaviti da nadođe.

U veću posudu staviti brašno, dodati jaja, ulje, so i nadošli kvasac. Zamesiti meko testo.

Ostaviti testo da naraste oko sat vremena.

Kada testo naraste, razvući ga oklagijom u pravougaonik, premazati filom i urolati kao štrudlu.

Uviti rolat u spiralu i staviti u okrugli pleh podmazan ili obložen papirom za pečenje.

Ostaviti još 20 minuta da testo odmori, pa premazati umućenim jajetom.

Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta, dok ne porumeni.

Po želji posuti šećerom u prahu kada se ohladi.

Ovaj kolač je ukusan i mirisan, a njegov izgled uvek izazove pažnju za stolom.

Oznake:

kovržnjakpogačauskrs

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Posni oslić iz rerne sa povrćem: Mediteran na tanjiru
Prethodni

Posni oslić iz rerne sa povrćem: Mediteran na tanjiru

jaja
Sledeći

Farbanje jaja na pari – jednostavno i efektno

Sledeći
jaja
18.04.2025.

Farbanje jaja na pari – jednostavno i efektno

Prethodni
17.04.2025.

Posni oslić iz rerne sa povrćem: Mediteran na tanjiru

Posni oslić iz rerne sa povrćem: Mediteran na tanjiru

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖