• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Gastro iznenađenja u Beogradu: Da li ste za nešto novo?

CityMagazine
18.11.2019. 5 Mins Read Restorani

U raznim delovima Beograda odnedavno postoje mesta na kojima se može probati nešto jedinstveno, autentično i iznenađujuće. Tu su i ona mesta koja nude ukuse tradicije i provereni kvalitet. Gastronomska ponuda našeg grada stalno se uvećava, i pravo je zadovoljstvo istraživati je. Otkrivati različite ukuse, isprobavati novine, testirati čula, pronaći gastro kutak po svojoj meri.

Zdravi zalogaji iz cele Srbije – Delicent

U prijatnom, svetlom i inspirativnom ambijentu na donjem Dorćolu, u Knićaninovoj 3, nalaze se bistro i prodavnica Delicent. Otvoren sa ciljem daneposredno uveže male proizvođače premijum prehrambenih proizvoda i konzumente, Delicent u ponudi ima prvoklasnu organsku i prirodno proizvedenu hranu i piće: ajvar, med, džem, pekmez, sir, suhomesnate proizvode, ulje, slatko, kompot, proizvode na bazi meda, proizvode od mangulice, sirupe i sokove, čvarke i duvan-čvarke, vrhunsko vino, odabrane premijum rakije.

Vlasnici Delicenta navode da su potpuno posvećeni zdravim izborima kad je hrana u pitanju. Kad biraju dobavljače, najvažniji su im kredibilitet i kvalitet.

Povezani članci

5 najčešćih grešaka kod spremanja bifteka

Mišelin vodič za Beograd predstavlja 17 restorana u svom novom izboru za 2023. godinu

„Sarađujemo s malim proizvođačima kvalitetne, zdrave hrane čije su znanje, vredan rad, vera, ali pre svega ljubav pretočeni i utkani u svaki proizvod. Neki od proizvođača su: Strela Leskovac, Gazdinstvo Aćimović, Slatka jesen, med Jović, Rajevac, Srećna koza, Sirana Jovanović, Farma Ranilović, PG Miloje Živanović i drugi. Mnogi od proizvoda ovenčani su domaćim i internacionalnim priznanjima za kvalitet, najnovija je nagrada Superior Taste Award za džem i namaz od maline porodičnog gazdinstva Real Red Raspberry”, navodi Srba Jovanović iz Delicenta.

A opušteni bistro u svojoj ponudi ima organsku kafu, doručak, sendviče, razne tanjire sireva i suhomesnatih proizvoda Srbije. Tu su i čajevi, detoks voda, sveže ceđeni voćni sokovi, organski sokovi, kao i posebno zdravi sokovi napravljeni po starim receptima – od zove i drenjina.

Delicent ima i svoju onlajn prodavnicu s isporukom koja omogućava lakšu dostupnost proizvoda svima koji žele da se kvalitetno i zdravije hrane. Čitav koncept doprinosi održivosti malih poljoprivrednih domaćinstava i porodičnih proizvodnji u Srbiji, i ima sve više poklonika.

www.facebook.com/delicentfood

Francuski zalogaji, nežni i šik – poslastičarnica Dada

Poslastičarnica na Paliluli (Dragoslava Popovića 16), Dada Patisserie, neguje sofisticirane francuske ukuse. Ovde možete probati kiš, kroasan, brioš, baget, fugase, tart s pomorandžama ili jabukama, biskvite od oraha, lešnika, badema…

„Moja strast prema pravljenju francuskih peciva i kolača dovela je do toga da otvorim poslastičarnicu. Dugo sam živela i radila u inostranstvu, tako da sam imala prilike da isprobam mnoga francuska peciva i kolače. Veliki broj svetskih gradova ima ih u ponudi. Želela sam da njihove ukuse, tradiciju i kulturu predstavim ovde kod nas, te da tako doprinesem našem postojećem pekarstvu i poslastičarstvu”, kaže Slavica Pilipović, vlasnica Dada Patisserie.

U ponudi ove poslastičarnice su torte, kolači i peciva napravljeni po proverenim receptima velikih majstora francuske kuhinje. Slavica ističe i da u njihovoj izradi koristi isključivo prirodne sastojke – puter, pavlaku, crnu čokoladu (callebaut), orahe, lešnike, bademe, sveže voće itd. Navodi i da je najtraženije pecivo – puter-kroasan, kao i da poslastičarnica ima dosta stalnih kupaca.

„Posetioci poslastičarnice uvek se vraćaju ponovo. Za mene je to i ogromna satisfakcija, i najbolji dokaz da sam na pravom putu. Posebno me raduje što je među stalnim posetiocima poslastičarnice i dosta dece”, navodi Slavica Pilipović.

www.dadapatisserie.com

Egzotične havajske kombinacije – Poke Olakino

Restoran Poke Olakino na Novom Beogradu (Omladinskih brigada 86) prvi je u naš grad doneo brze i zdrave ukuse s Havaja. Otvoren je u martu ove godine, a vlasnici su dva brata koji su tokom svog boravka na Havajima zavoleli tamošnju kuhinju i poželeli da je predstave kod nas.

Poke na havajskom znači – „iseći poprečno na komadiće”. Reč je o jednom od osnovnih jela na Havajima koje se često opisuje kao – dekonstruisani suši. Esencijalni havajski poke čine komadi tune s pirinčem. A kako je popularnost ovog jela rasla, nastale su mnoge varijacije na originalni recept. U njegovoj pripremi koriste se različite vrste ribe, baza od pirinča, kinoe, ili salate, i različiti sosovi.

Aleksandar iz beogradskog Poke Olakino navodi da je suština u pripremi, te da se uvek koristi sveže voće, povrće i riba, u kombinaciji sa sosom koji se proizvodi u kuhinji restorana. U pitanju je zdrav koncept ishrane, a specifični sosovi čitavoj kombinaciji dodaju posebnu notu ukusa.

Među mnogim varijantama koje ovde možete probati jesu i Poke od lososa i tune – sastojci su đumbir-sos, losos i tuna, zelena salata, rotkvice, mladi luk, cvekla, nori alge, mango. I druge poke činije imaju raznovrsne sastojke i neočekivane kombinacije – u njima se mogu naći i nori alge, vasabi, ananas, mango, avokado, đumbir, šitaki pečurke, susam, pinjoli, razne semenke… Posetioci mogu i sami da naprave svoju poke činiju tako što će odabrati sastojke koje vole i koji im prijaju.

Dosadašnji posetioci interesantnog restorana veoma su zadovoljni. Vlasnici kažu da se mnogi rado vraćaju po novu poke činiju, te da su svi oduševljeni i količinom hrane i iznenađujućim ukusima.

Postoji i razvijena mreža dostave na kućnu adresu, naručivanje je moguće preko veb-stranice: www.pokeolakino.rs.

Zavodljiva brza hrana Venecuele – Tepuy Belgrado

U restoranu na Dorćolu, u Jevrejskoj 3, mogu se doživeti autentični ukusi s drugog podneblja. U Tepuy Belgrado navode da pozivaju sve da svrate do njih, i uživaju u ukusima latinoameričke kuhinje. Naglašavaju i da su za ove ukuse zaduženi venecuelanski kuvari.

Na meniju nedavno otvorenog restorana su jela koja se spravljaju po originalnim receptima, i koja su prepoznatljiva u kulturi brze hrane Venecuele. Tako ovde možete probati arepe – sitne pite s raznim sastojcima koje se mogu konzumirati kao glavno jelo ili kao prilog. Popularna je i veoma ukusna Arepa Pabellon – topla hrskava kukuruzna arepa s nadevom od dugo kuvane cepkane junetine, crnog pasulja, prženog seckanog platana i rendanog sira. Prženi zeleni platano (zelena banana) ili Patakones, u stvari je banana-čips koji se služi kao prilog glavnom jelu, ili konzumira kao predjelo, s mesom ili salatom. U beogradskom restoranu patakones apetajzeri serviraju se s junećim mesom i piko de galjo salatom, ili s pilećim mesom i zelenom salatom i šargarepom.

Na meniju su i mnogi drugi autentični street food biseri Venecuele. Vredi probati pabeljon, jelo od sočne govedine, začinjenog pirinča i crnog pasulja, kao i neodoljiva, pržena ili pečena peciva. Izdvajaju se okruglaste empanade s filom od mesa, sira, kukuruza, zatim i kačapas – tradicionalne palačinke od kukuruznog brašna, kao i tekuenos – štapići od testa punjeni sirom.

Tepuy Belgrado je prvi restoran venecuelanske brze hrane u našem gradu. Ima prijatan ambijent i posvećeno osoblje, a dosadašnji posetioci navode da je hrana u njemu – autentična, slojevita, zavodljiva i – puna ukusa.

www.instagram.com/tepuybelgrado

Tags:

brza hranafrancuska kuhinjaposlastičarnicevenecuelanska hranazdrava hrana

Povezani članci

8 korisnih saveta za čuvanje i pripremu krompira

Restoran u kome vas vređaju: Ljudi plaćaju za lošu uslugu i dolaze ponovo

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

Restoran Adler: New York usred Ada Mall-a

Next

Proglašeni najbolji pekari Srbije

Next
19.11.2019.

Proglašeni najbolji pekari Srbije

Previews
17.11.2019.

Restoran Adler: New York usred Ada Mall-a

Najnovije

BitefArtCafe otvara dvadeset treću sezonu
CityMagazine
Heroji iz različitih univerzuma na istom zadatku: „Fleš i Zagor – Sekira i munja“
Filip Milosavljević
Vikend preporuke 29.9-1.10.
CityMagazine
Magija trube na 39. Beogradskom džez festivalu
CityMagazine
Ova fotografija je potresla Srbiju: Kad čujete kako danas živi mala Zorica, opet će vam poći suza – ali od radosti
Ivana Milošević

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖