Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Gastro iznenađenja u Beogradu: Da li ste za nešto novo?

AUTOR: CityMagazine 18 Nov, 2019
Gastro iznenađenja u Beogradu: Da li ste za nešto novo?

U raznim delovima Beograda odnedavno postoje mesta na kojima se može probati nešto jedinstveno, autentično i iznenađujuće. Tu su i ona mesta koja nude ukuse tradicije i provereni kvalitet. Gastronomska ponuda našeg grada stalno se uvećava, i pravo je zadovoljstvo istraživati je. Otkrivati različite ukuse, isprobavati novine, testirati čula, pronaći gastro kutak po svojoj meri.

Zdravi zalogaji iz cele Srbije – Delicent

U prijatnom, svetlom i inspirativnom ambijentu na donjem Dorćolu, u Knićaninovoj 3, nalaze se bistro i prodavnica Delicent. Otvoren sa ciljem daneposredno uveže male proizvođače premijum prehrambenih proizvoda i konzumente, Delicent u ponudi ima prvoklasnu organsku i prirodno proizvedenu hranu i piće: ajvar, med, džem, pekmez, sir, suhomesnate proizvode, ulje, slatko, kompot, proizvode na bazi meda, proizvode od mangulice, sirupe i sokove, čvarke i duvan-čvarke, vrhunsko vino, odabrane premijum rakije.

Vlasnici Delicenta navode da su potpuno posvećeni zdravim izborima kad je hrana u pitanju. Kad biraju dobavljače, najvažniji su im kredibilitet i kvalitet.

„Sarađujemo s malim proizvođačima kvalitetne, zdrave hrane čije su znanje, vredan rad, vera, ali pre svega ljubav pretočeni i utkani u svaki proizvod. Neki od proizvođača su: Strela Leskovac, Gazdinstvo Aćimović, Slatka jesen, med Jović, Rajevac, Srećna koza, Sirana Jovanović, Farma Ranilović, PG Miloje Živanović i drugi. Mnogi od proizvoda ovenčani su domaćim i internacionalnim priznanjima za kvalitet, najnovija je nagrada Superior Taste Award za džem i namaz od maline porodičnog gazdinstva Real Red Raspberry”, navodi Srba Jovanović iz Delicenta.

A opušteni bistro u svojoj ponudi ima organsku kafu, doručak, sendviče, razne tanjire sireva i suhomesnatih proizvoda Srbije. Tu su i čajevi, detoks voda, sveže ceđeni voćni sokovi, organski sokovi, kao i posebno zdravi sokovi napravljeni po starim receptima – od zove i drenjina.

Delicent ima i svoju onlajn prodavnicu s isporukom koja omogućava lakšu dostupnost proizvoda svima koji žele da se kvalitetno i zdravije hrane. Čitav koncept doprinosi održivosti malih poljoprivrednih domaćinstava i porodičnih proizvodnji u Srbiji, i ima sve više poklonika.

www.facebook.com/delicentfood

Francuski zalogaji, nežni i šik – poslastičarnica Dada

Poslastičarnica na Paliluli (Dragoslava Popovića 16), Dada Patisserie, neguje sofisticirane francuske ukuse. Ovde možete probati kiš, kroasan, brioš, baget, fugase, tart s pomorandžama ili jabukama, biskvite od oraha, lešnika, badema…

„Moja strast prema pravljenju francuskih peciva i kolača dovela je do toga da otvorim poslastičarnicu. Dugo sam živela i radila u inostranstvu, tako da sam imala prilike da isprobam mnoga francuska peciva i kolače. Veliki broj svetskih gradova ima ih u ponudi. Želela sam da njihove ukuse, tradiciju i kulturu predstavim ovde kod nas, te da tako doprinesem našem postojećem pekarstvu i poslastičarstvu”, kaže Slavica Pilipović, vlasnica Dada Patisserie.

U ponudi ove poslastičarnice su torte, kolači i peciva napravljeni po proverenim receptima velikih majstora francuske kuhinje. Slavica ističe i da u njihovoj izradi koristi isključivo prirodne sastojke – puter, pavlaku, crnu čokoladu (callebaut), orahe, lešnike, bademe, sveže voće itd. Navodi i da je najtraženije pecivo – puter-kroasan, kao i da poslastičarnica ima dosta stalnih kupaca.

„Posetioci poslastičarnice uvek se vraćaju ponovo. Za mene je to i ogromna satisfakcija, i najbolji dokaz da sam na pravom putu. Posebno me raduje što je među stalnim posetiocima poslastičarnice i dosta dece”, navodi Slavica Pilipović.

www.dadapatisserie.com

Egzotične havajske kombinacije – Poke Olakino

Restoran Poke Olakino na Novom Beogradu (Omladinskih brigada 86) prvi je u naš grad doneo brze i zdrave ukuse s Havaja. Otvoren je u martu ove godine, a vlasnici su dva brata koji su tokom svog boravka na Havajima zavoleli tamošnju kuhinju i poželeli da je predstave kod nas.

Poke na havajskom znači – „iseći poprečno na komadiće”. Reč je o jednom od osnovnih jela na Havajima koje se često opisuje kao – dekonstruisani suši. Esencijalni havajski poke čine komadi tune s pirinčem. A kako je popularnost ovog jela rasla, nastale su mnoge varijacije na originalni recept. U njegovoj pripremi koriste se različite vrste ribe, baza od pirinča, kinoe, ili salate, i različiti sosovi.

Aleksandar iz beogradskog Poke Olakino navodi da je suština u pripremi, te da se uvek koristi sveže voće, povrće i riba, u kombinaciji sa sosom koji se proizvodi u kuhinji restorana. U pitanju je zdrav koncept ishrane, a specifični sosovi čitavoj kombinaciji dodaju posebnu notu ukusa.

Među mnogim varijantama koje ovde možete probati jesu i Poke od lososa i tune – sastojci su đumbir-sos, losos i tuna, zelena salata, rotkvice, mladi luk, cvekla, nori alge, mango. I druge poke činije imaju raznovrsne sastojke i neočekivane kombinacije – u njima se mogu naći i nori alge, vasabi, ananas, mango, avokado, đumbir, šitaki pečurke, susam, pinjoli, razne semenke… Posetioci mogu i sami da naprave svoju poke činiju tako što će odabrati sastojke koje vole i koji im prijaju.

Dosadašnji posetioci interesantnog restorana veoma su zadovoljni. Vlasnici kažu da se mnogi rado vraćaju po novu poke činiju, te da su svi oduševljeni i količinom hrane i iznenađujućim ukusima.

Postoji i razvijena mreža dostave na kućnu adresu, naručivanje je moguće preko veb-stranice: www.pokeolakino.rs.

Zavodljiva brza hrana Venecuele – Tepuy Belgrado

U restoranu na Dorćolu, u Jevrejskoj 3, mogu se doživeti autentični ukusi s drugog podneblja. U Tepuy Belgrado navode da pozivaju sve da svrate do njih, i uživaju u ukusima latinoameričke kuhinje. Naglašavaju i da su za ove ukuse zaduženi venecuelanski kuvari.

Na meniju nedavno otvorenog restorana su jela koja se spravljaju po originalnim receptima, i koja su prepoznatljiva u kulturi brze hrane Venecuele. Tako ovde možete probati arepe – sitne pite s raznim sastojcima koje se mogu konzumirati kao glavno jelo ili kao prilog. Popularna je i veoma ukusna Arepa Pabellon – topla hrskava kukuruzna arepa s nadevom od dugo kuvane cepkane junetine, crnog pasulja, prženog seckanog platana i rendanog sira. Prženi zeleni platano (zelena banana) ili Patakones, u stvari je banana-čips koji se služi kao prilog glavnom jelu, ili konzumira kao predjelo, s mesom ili salatom. U beogradskom restoranu patakones apetajzeri serviraju se s junećim mesom i piko de galjo salatom, ili s pilećim mesom i zelenom salatom i šargarepom.

Na meniju su i mnogi drugi autentični street food biseri Venecuele. Vredi probati pabeljon, jelo od sočne govedine, začinjenog pirinča i crnog pasulja, kao i neodoljiva, pržena ili pečena peciva. Izdvajaju se okruglaste empanade s filom od mesa, sira, kukuruza, zatim i kačapas – tradicionalne palačinke od kukuruznog brašna, kao i tekuenos – štapići od testa punjeni sirom.

Tepuy Belgrado je prvi restoran venecuelanske brze hrane u našem gradu. Ima prijatan ambijent i posvećeno osoblje, a dosadašnji posetioci navode da je hrana u njemu – autentična, slojevita, zavodljiva i – puna ukusa.

www.instagram.com/tepuybelgrado

Najčitanije

Jedan od najpopularnijih glumaca današnjice želi da bude sledeći Džejms Bond

I pre nego što smo peti i poslednji put gledali Danijela Krejga u ulozi Džejmsa Bonda u filmu Nije vreme…

Ovo je 7 kozmetičkih proizvoda koje bi svaka žena posle 40. godine trebalo da koristi

Različiti periodi života zahtevaju različite kozmetičke proizvode. Bilo da je u pitanju omiljeni ruž za usne koji će vašem licu…

3 loše navike koje imaju inteligentne osobe

Oko sebe ostavljate nered i puno psujete? Verovatno ste ceo život bili osuđivani zbog ovih loših navika, ali studije su…

Nova južnokorejska serija za jedan dan postala popularnija od serije „Squid Game“

Izgleda da je svet željan južnokorejskih serija, a Netflix i te kako ima nameru da to iskoristi. Naime, samo 24…

5 znakova da ne volite sebe dovoljno

Jedno je reći da volite sebe i da vodite računa o svom emotivnom, mentalnom i fizičkom zdravlju, a drugo je…

Ove upečatljive fotografije iz Poljske otkrivaju kako je izgledao život iza Gvozdene zavese tokom ’80-ih

Početkom osamdesetih godina prošlog veka, kada su Varšava i Gdanjsk bili centar veliki političkih previranja u Poljskoj, francuski fotograf Bruno…

Najnovije - Gastro

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…

Retro kuhinja: „Jansenova napast“

Zvuči čudno i neobično, ali je veoma jednostavno, i – više je nego ukusno, posebno za hladne dane! Jelo potiče…

Vijetnamske prolećne rolnice: Predjelo koje će uneti osveženje na slavsku trpezu

Ukoliko želite da zaobiđete tradicionalna slavska jela, koja su „već viđena‟, a uz to i komplikovana za spremanje, predlažemo predjelo…

Tematski gastro događaji na donjem Dorćolu

U Beogradu na donjem Dorćolu otvoren je Belgrade Kitchen Party – novi koncept prostora industrijskog dizajna osmišljen da i u…

Slavski pokloni – tradicija na nov način

Ukrasna kesa za vino, vino, kafa i bombonjera na rafu blizu kase najavljuju sezonu slava. Pokloni su vid zahvalnosti za…

5 jednostavnih recepata za grickalice bez griže savesti

Da li je jedina stvar kojoj se radujete u poslednje vreme noćna poseta frižideru? Da li volite da grickate kasno…