Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Gastro iznenađenja u Beogradu: Da li ste za nešto novo?

AUTOR: CityMagazine 18 Nov, 2019
Gastro iznenađenja u Beogradu: Da li ste za nešto novo?

U raznim delovima Beograda odnedavno postoje mesta na kojima se može probati nešto jedinstveno, autentično i iznenađujuće. Tu su i ona mesta koja nude ukuse tradicije i provereni kvalitet. Gastronomska ponuda našeg grada stalno se uvećava, i pravo je zadovoljstvo istraživati je. Otkrivati različite ukuse, isprobavati novine, testirati čula, pronaći gastro kutak po svojoj meri.

Zdravi zalogaji iz cele Srbije – Delicent

U prijatnom, svetlom i inspirativnom ambijentu na donjem Dorćolu, u Knićaninovoj 3, nalaze se bistro i prodavnica Delicent. Otvoren sa ciljem daneposredno uveže male proizvođače premijum prehrambenih proizvoda i konzumente, Delicent u ponudi ima prvoklasnu organsku i prirodno proizvedenu hranu i piće: ajvar, med, džem, pekmez, sir, suhomesnate proizvode, ulje, slatko, kompot, proizvode na bazi meda, proizvode od mangulice, sirupe i sokove, čvarke i duvan-čvarke, vrhunsko vino, odabrane premijum rakije.

Vlasnici Delicenta navode da su potpuno posvećeni zdravim izborima kad je hrana u pitanju. Kad biraju dobavljače, najvažniji su im kredibilitet i kvalitet.

„Sarađujemo s malim proizvođačima kvalitetne, zdrave hrane čije su znanje, vredan rad, vera, ali pre svega ljubav pretočeni i utkani u svaki proizvod. Neki od proizvođača su: Strela Leskovac, Gazdinstvo Aćimović, Slatka jesen, med Jović, Rajevac, Srećna koza, Sirana Jovanović, Farma Ranilović, PG Miloje Živanović i drugi. Mnogi od proizvoda ovenčani su domaćim i internacionalnim priznanjima za kvalitet, najnovija je nagrada Superior Taste Award za džem i namaz od maline porodičnog gazdinstva Real Red Raspberry”, navodi Srba Jovanović iz Delicenta.

A opušteni bistro u svojoj ponudi ima organsku kafu, doručak, sendviče, razne tanjire sireva i suhomesnatih proizvoda Srbije. Tu su i čajevi, detoks voda, sveže ceđeni voćni sokovi, organski sokovi, kao i posebno zdravi sokovi napravljeni po starim receptima – od zove i drenjina.

Delicent ima i svoju onlajn prodavnicu s isporukom koja omogućava lakšu dostupnost proizvoda svima koji žele da se kvalitetno i zdravije hrane. Čitav koncept doprinosi održivosti malih poljoprivrednih domaćinstava i porodičnih proizvodnji u Srbiji, i ima sve više poklonika.

www.facebook.com/delicentfood

Francuski zalogaji, nežni i šik – poslastičarnica Dada

Poslastičarnica na Paliluli (Dragoslava Popovića 16), Dada Patisserie, neguje sofisticirane francuske ukuse. Ovde možete probati kiš, kroasan, brioš, baget, fugase, tart s pomorandžama ili jabukama, biskvite od oraha, lešnika, badema…

„Moja strast prema pravljenju francuskih peciva i kolača dovela je do toga da otvorim poslastičarnicu. Dugo sam živela i radila u inostranstvu, tako da sam imala prilike da isprobam mnoga francuska peciva i kolače. Veliki broj svetskih gradova ima ih u ponudi. Želela sam da njihove ukuse, tradiciju i kulturu predstavim ovde kod nas, te da tako doprinesem našem postojećem pekarstvu i poslastičarstvu”, kaže Slavica Pilipović, vlasnica Dada Patisserie.

U ponudi ove poslastičarnice su torte, kolači i peciva napravljeni po proverenim receptima velikih majstora francuske kuhinje. Slavica ističe i da u njihovoj izradi koristi isključivo prirodne sastojke – puter, pavlaku, crnu čokoladu (callebaut), orahe, lešnike, bademe, sveže voće itd. Navodi i da je najtraženije pecivo – puter-kroasan, kao i da poslastičarnica ima dosta stalnih kupaca.

„Posetioci poslastičarnice uvek se vraćaju ponovo. Za mene je to i ogromna satisfakcija, i najbolji dokaz da sam na pravom putu. Posebno me raduje što je među stalnim posetiocima poslastičarnice i dosta dece”, navodi Slavica Pilipović.

www.dadapatisserie.com

Egzotične havajske kombinacije – Poke Olakino

Restoran Poke Olakino na Novom Beogradu (Omladinskih brigada 86) prvi je u naš grad doneo brze i zdrave ukuse s Havaja. Otvoren je u martu ove godine, a vlasnici su dva brata koji su tokom svog boravka na Havajima zavoleli tamošnju kuhinju i poželeli da je predstave kod nas.

Poke na havajskom znači – „iseći poprečno na komadiće”. Reč je o jednom od osnovnih jela na Havajima koje se često opisuje kao – dekonstruisani suši. Esencijalni havajski poke čine komadi tune s pirinčem. A kako je popularnost ovog jela rasla, nastale su mnoge varijacije na originalni recept. U njegovoj pripremi koriste se različite vrste ribe, baza od pirinča, kinoe, ili salate, i različiti sosovi.

Aleksandar iz beogradskog Poke Olakino navodi da je suština u pripremi, te da se uvek koristi sveže voće, povrće i riba, u kombinaciji sa sosom koji se proizvodi u kuhinji restorana. U pitanju je zdrav koncept ishrane, a specifični sosovi čitavoj kombinaciji dodaju posebnu notu ukusa.

Među mnogim varijantama koje ovde možete probati jesu i Poke od lososa i tune – sastojci su đumbir-sos, losos i tuna, zelena salata, rotkvice, mladi luk, cvekla, nori alge, mango. I druge poke činije imaju raznovrsne sastojke i neočekivane kombinacije – u njima se mogu naći i nori alge, vasabi, ananas, mango, avokado, đumbir, šitaki pečurke, susam, pinjoli, razne semenke… Posetioci mogu i sami da naprave svoju poke činiju tako što će odabrati sastojke koje vole i koji im prijaju.

Dosadašnji posetioci interesantnog restorana veoma su zadovoljni. Vlasnici kažu da se mnogi rado vraćaju po novu poke činiju, te da su svi oduševljeni i količinom hrane i iznenađujućim ukusima.

Postoji i razvijena mreža dostave na kućnu adresu, naručivanje je moguće preko veb-stranice: www.pokeolakino.rs.

Zavodljiva brza hrana Venecuele – Tepuy Belgrado

U restoranu na Dorćolu, u Jevrejskoj 3, mogu se doživeti autentični ukusi s drugog podneblja. U Tepuy Belgrado navode da pozivaju sve da svrate do njih, i uživaju u ukusima latinoameričke kuhinje. Naglašavaju i da su za ove ukuse zaduženi venecuelanski kuvari.

Na meniju nedavno otvorenog restorana su jela koja se spravljaju po originalnim receptima, i koja su prepoznatljiva u kulturi brze hrane Venecuele. Tako ovde možete probati arepe – sitne pite s raznim sastojcima koje se mogu konzumirati kao glavno jelo ili kao prilog. Popularna je i veoma ukusna Arepa Pabellon – topla hrskava kukuruzna arepa s nadevom od dugo kuvane cepkane junetine, crnog pasulja, prženog seckanog platana i rendanog sira. Prženi zeleni platano (zelena banana) ili Patakones, u stvari je banana-čips koji se služi kao prilog glavnom jelu, ili konzumira kao predjelo, s mesom ili salatom. U beogradskom restoranu patakones apetajzeri serviraju se s junećim mesom i piko de galjo salatom, ili s pilećim mesom i zelenom salatom i šargarepom.

Na meniju su i mnogi drugi autentični street food biseri Venecuele. Vredi probati pabeljon, jelo od sočne govedine, začinjenog pirinča i crnog pasulja, kao i neodoljiva, pržena ili pečena peciva. Izdvajaju se okruglaste empanade s filom od mesa, sira, kukuruza, zatim i kačapas – tradicionalne palačinke od kukuruznog brašna, kao i tekuenos – štapići od testa punjeni sirom.

Tepuy Belgrado je prvi restoran venecuelanske brze hrane u našem gradu. Ima prijatan ambijent i posvećeno osoblje, a dosadašnji posetioci navode da je hrana u njemu – autentična, slojevita, zavodljiva i – puna ukusa.

www.instagram.com/tepuybelgrado

Najčitanije

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Namestili ste klimu da greje, a ona uporno hladi, evo u čemu je problem

Jesen je zvanično počela, a poslednjih malo više od nedelju dana bili smo svedoci naglog pada temperature, zbog čega su…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Najnovije - Gastro

Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala

Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj…

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…