• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Gđa Mirkov: Nova poslastičarnica za stari miris i ukus detinjstva

Gđa Mirkov: Nova poslastičarnica za stari miris i ukus detinjstva

Isidora Spasić
02.03.2017. 3 min RestoraniGourmet

Nostalgija je važan deo lepih sećanja, pa i onih kulinarskih. Pomislite na trenutak kada ste sa bakom pravili džem, ili mesili testo sa mamom. Sada zažmurite… Zamislite tart sa karameliziranim jabukama i nugatinom od badema, tortu sa sirupom od šampanjca i kremom od vanile i maline, slani karamel krem u teglici, mini pite na štapiću, ručno oslikane čokoladne lizalice, kolačiće sa kandiranim đumbirom, biberom i cimetom… Otvorite oči, i pravac u novu poslastičarnicu „Gđa Mirkov“, da uživate u ovim i mnogim drugim fantastičnim poslasticama.

Ideja za pokretanje ove poslastičarnice postojala je nekoliko godina. Budući da se njen tvorac Nina Babić u “prethodnom životu” bavila marketingom i živela u Njujorku, prvo je osmislila koncept i ime, a tek onda je došla detaljna razrada sadržaja i ponude. U početku je Gđa Mirkov bila radionica, a onda je Nina shvatila da najbolje može da ponudi jedino direktno, u okruženju koje je sama kreirala, sa ponudom koja se stalno menja i uvek nudi nešto novo.

Gđa Mirkov: Nova poslastičarnica za stari miris i ukus detinjstva
Gđa Mirkov / Foto: Nina Babić

Kada je Nina odlučila da pokrene Gđu Mirkov, želela je da ljudi odmah osete kako je sve izuzetno lično. Gđa Mirkov je njena baka, pa su ime i koncept omaž svim divnim ženama u Nininoj porodici koje su oblikovale njene stavove, i od kojih je naučila najvažniju stvar koju neko ko se bavi hranom mora da nauči, a to je da prvo morate znati da jedete. “Fino nepce“ se stiče u kući, i od njega sve kreće.

Gđa Mirkov: Nova poslastičarnica za stari miris i ukus detinjstva
Gđa Mirkov / Foto: Nina Babić

Enterijer Gđe Mirkov radio je Filip Zarić. Prostor je jednostavan i svetao, pa je fokus na poslasticama. Miks savremenih elemenata sa vintidž detaljima, poput originalne tonet sotilice iz 1905. godine, vezova Ninine bake, staklenih postolja nađenih po antikvarnicama i buvljacima, doprinose celokupnoj autentičnosti ove poslastičarnice.

Gđa Mirkov: Nova poslastičarnica za stari miris i ukus detinjstva
Gđa Mirkov / Foto: Vojkan Gostiljac

Kolači se baziraju na francuskim tradicionalnim receptima, koji se onda prilagođavaju našem podneblju, trenutnoj inspiraciji i godišnjem dobu. U Gđi Mirkov koriste samo najbolje sastojke, kao što su domaći puter, jaja, med i najsvežije voće. Sve džemove, soseve i ekstrakte prave u radionici, bez ikakvih dodataka veštačkih aroma i boja.

Gđa Mirkov: Nova poslastičarnica za stari miris i ukus detinjstva
Gđa Mirkov / Foto: Nina Babić

U ponudi je dosta francuskih klasika, poput rustičnih pita, raznih varijanti tartova, princes krofni, eklera, torti, kao i originalnih poslastica u teglicama, kolačića, i mini pita na štapićima… Apsolutni hit među posetiocima je tart od limuna, i verzija princes krofni koje zovu šušu. Kuvano testo od koga se prave chou, a ako hoćete nekome da tepate na francuskom možete da mu (joj) kažete da je on(a) vaš chouchou (šušu). Tokom pečenja šušu narastu u pravilnu loptu, koja se zatim ukrašava i puni raznim kremovima. Gđa Mirkov već ima redovne posetioce koji dolaze svakog dana da kupe isključivo njih, pa ih i vi obavezno morate probati.

Gđa Mirkov: Nova poslastičarnica za stari miris i ukus detinjstva
Gđa Mirkov / Foto: Nina Babić

Činjenica je da se svi neizmerno radujemo slatkišima, i postajemo kao deca kada probamo nešto slasno. Dešava se da ljudi uđu u Gđu Mirkov i kažu da im je potrebno nešto ukusno što bi im ulepšalo dan. Par minuta kasnije, nova osoba je pred vratima, sa nekom novom pričom. Kako Nina kaže: “Lepo je videti da ono što radite ljude čini srećnim, čak i kad su u pitanju tako sitne stvari.”

Gđa Mirkov: Nova poslastičarnica za stari miris i ukus detinjstva
Gđa Mirkov / Fotografija dole levo: Vojkan Gostiljac / Ostale fotografije: Nina Babić

Vama još jedino ostaje da što pre navratite u Gđu Mirkov, jer se tamo prave kolači sa puno duše i bez kompromisa.

Naslovna slika: Leva fotografija: Nina Babić / Desna fotografija: Bojana Stefanović

Adresa: 22. oktobar br. 51, Zemun

Radno vreme: Ponedeljak-subota od 12 do 20 časova / Nedeljom zatvoreno

Gđa Mirkov Tumblr

Gđa Mirkov FB stranica

Gđa Mirkov Instagram

Oznake:

bakadetinjstvokolačilizalicepiteposlasticeslatkišitarttortezemun

Podeli

Zaprati Autor

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

Ispeci pa reci: Poslastičarnica koja će vas ostaviti bez teksta
Prethodni

Ispeci pa reci: Poslastičarnica koja će vas ostaviti bez teksta

Elvisov sendvič
Sledeći

Elvisov sendvič

Sledeći
Elvisov sendvič
28.05.2017.

Elvisov sendvič

Prethodni
31.01.2017.

Ispeci pa reci: Poslastičarnica koja će vas ostaviti bez teksta

Ispeci pa reci: Poslastičarnica koja će vas ostaviti bez teksta

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    domaći film
    Ovo su naši omiljeni regionalni filmovi za 2025: Bolesni roditelji, bizarna istorija i roze ovce
    CityMagazine
    kosmogenit
    Novi singl Kosmogenita: Mistična pop mantra odsvirana na ručno pravljenim instrumentima
    CityMagazine
    8 putnik
    „Kad umrem pevaću, to znam iz iskustva – sveti Petar ima bend, i treba uputstva“: Kada budete videli ko je ovo otpevao vrištaćete glasno, glasnije
    CityMagazine
    bend gutalax
    Posle svirke ovog benda drugačije ćete posmatrati svet: Bili smo na sumanutom koncertu i još uvek skidamo toalet-papir sa sebe
    CityMagazine
    brain rot
    Ovo su “najbolje” domaće brain rot pesme za 2025: Evo šta nam je sve iskakalo sa TikToka ali i iz frižidera
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖