Gig: Novi gastronomski raj na Novom Beogradu
Novo mesto na Novom Beogradu i te kako osvaja u svakom pogledu i svakom detalju! Gig je inovativan i moderan na svim nivoima, od dress coda osoblja, preko unikatnih elemenata u postavci stola, pa sve do unikatnih jela i famozne vinske karte.
Restoran se nalazi u podnožju poslovno-stambenog kompleksa iza hotela Falkensteiner, u neformalno elegantnom prostoru savremenog dizajna, istovremeno zgodnom i za veće društvo i za intimne prilike. Umetničke elemente u setingu potpisuju Igor Milićević i vajar Miloš Radenković (nožići i kašičice od volovskih rogova), dok iza kompletnog enterijera stoji arhitektonski studio Fluid.
Sve što smo probali zaista je bilo senzacionalno, od vizuelne prezentacije do magičnog ukrštanja ukusa, boja i tekstura. Sve stiže u zavodljivim sledovima, a već prvi od njih ostavio je sjajan utisak.
Osoben ukus plavorepe tune dolazi do punog izražaja u kontrastu sa hrskavim komoračem i kremom od limuna, a odmah za njim usledile je nešto sasvim drugačije: efektni tartar rouge, spravljen od cvekle sa kremom od gloga. Morske arome savršeno reprezentuje bogati bujabez, kao i kremasta supu od morskih riba i rakova sa mirisima šafrana, a zatim nešto drugačija struktura u vidu kremastih špecli sa botargom (jelo nalik kavijaru) od sivog cipla.
U mesnom delu vraćamo se na lokalno, sa jedne strane savršeno mekana i savršeno ukusna staroplaninska jagnjetina kao „bajadera“ sa hrskavom kožicom, a sa druge mangulica „ala perkelt“ servirana na pireu od dimljenog luka i slačice.
Uz svako jelo posluženo je vino koje fino zaokružuje sve nijanse ukusa. Vinska kuća Imperator i njihova organska vina potpuno harmonično prate ovdašnje kulinarske domete, dok je ostatak vinske karte oslonjen na respektabilnu ponudu francuskih vina („Francuska veza“), uz probrane etikete iz Srbije i regiona.
Selekcija autentičnih sireva (kozji sir u listu kestena, Pirotski kačkavalj, Gostiljski i plavi Kosmajski sir) pokazuje kako se i koliko vodi računa o lokalnom nasleđu, ne propustite ih pre ništa manje sjajne selekcije deserta koji stižu na „slatkim kolicima“. Intrigantne „male forme“ Petit fours (madlena, čoko tartaleta, praline od maline i crne ribizle), tanka čokolada sa kremom i espumom semena tonke sa ukusom lešnika ili kesten kolač sa kandiranom pomorandžom i sorbeom od crne čokolade, te kompot od kruške sa kremom od bele čokolade samo potvrđuju visoke domete ovdašnjeg menija koji potpisuje Uroš Ivošević.
Za vinsku kartu zadužen je Vuk Štefanović, a za spoj svih elemenata na ovako kreativan i suptilan način – maštoviti Filip Ćirić.
Ostaje samo da se prepustite jedinstvenom doživljaju…svim čulima!
- Adresa: Trešnjinog cveta 1a
- Telefon: 066 8651312
- Sajt: www.restorangig.rs