• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
medenjaci
Medenjaci, foto: Cseh Ioan / Panthermedia / Profimedia

Medenjaci, recept bez greške

CityMagazine
12.12.2025. 2 min Restorani

Kako se praznična sezona približava, kuhinje se polako pune mirisima cimeta, karanfilića i meda. Medenjaci su klasik koji uvek donosi toplinu i duh praznika, a priprema ih može postati i zabavna porodična tradicija.

Ovi mekani, aromatični kolačići idealni su za dekorisanje, poklone ili jednostavno uživanje uz šolju toplog čaja.

Recept za medenjake

Sastojci:

250 g meda

150 g šećera

100 g putera

2 jaja

600 g brašna

1 prašak za pecivo

1 kašičica sode bikarbone

2 kašičice mlevenog cimeta

1 kašičica mlevenog karanfilića

½ kašičice muškatnog oraščića

Prstohvat soli

Glazura (opciono):

1 belance

150 g šećera u prahu

1 kašičica limunovog soka

Vodena pita osvojila društvene mreže: Jednostavan recept koji sada svi žele

Priprema:

Med, šećer i puter zagreju se u manjem loncu dok se potpuno ne otope i sjedine, a zatim se smesa ohladi na sobnu temperaturu.

U ohlađenu smesu dodaju se jaja i dobro sjedine.

U drugoj posudi pomešaju se brašno, prašak za pecivo, soda bikarbona, cimet, karanfilić, muškatni oraščić i so.

Suvi sastojci postepeno se dodaju u smesu sa medom, mešajući dok se ne dobije glatko, elastično testo.

Testo se umota u providnu foliju i ostavi u frižideru najmanje 1 sat da se stegne.

Nakon hlađenja, testo se razvija na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 0,5 cm i reže se modlama po želji.

Kolačići se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 8–10 minuta, dok lagano ne porumene.

Po želji, ohlađeni medenjaci mogu se ukrasiti glazurom od belanceta i šećera u prahu, ili čokoladom.

Saveti:

Medenjaci su najbolji kada odstoje dan-dva, jer tada upiju sve arome začina i meda.

Za dekoraciju se mogu koristiti šećerne perlice, čokoladni preliv ili šarena glazura.

Oznake:

medenjaci

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

urnebes
Prethodni

Urnebes salata, recept za namaz koji obožavamo

Prethodni
11.12.2025.

Urnebes salata, recept za namaz koji obožavamo

urnebes

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Nemo
    Nemo, švajcarski pobednik Evrovizije vraća trofej: “Živi ono što propagiraš”
    CityMagazine
    rokenrol
    „Da li je ovo najbizarnije pitanje u istoriji jugoslovenskog rokenrola?“: 50 godina kasnije i dalje čekamo odgovor
    Miloš Dašić
    avatar vatra i pepeo
    Velika IMAX premijera novog 3D spektakla „Avatar: Vatra i pepeo”
    CityMagazine
    asonanca
    Album prvenac benda Asonanca: Lagana fank vožnja kroz život (SPOT)
    CityMagazine
    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖