Nova mesta i stari favoriti za sve ljubitelje dobrog zalogaja
Svojevrstan „začin” društvenog života, potreba i uživanje, te kao nesporno važna „grana privrede”, ugostiteljstvo se našlo na ozbiljnom udaru u vremenu pandemije, isprva sasvim zatečeno, a onda na razne načine prilagođeno novonastaloj situaciji. Deo koji je svakako bio potpuno doveden u pitanje jeste otvaranje novih mesta, odnosno i bukvalno „borba za opstanak” svih onih koji su se otvorili neposredno pre pojave virusa. Njima, a naravno i svima ostalima, treba odati posebno priznanje za napor i težnju da svojim gostima pruže uslugu i kvalitet kao da su okolnosti uobičajene. U narednim redovima predstavljamo vam neka od novih mesta koja pokazuju koliko je kreativan i nemiran ugostiteljski duh ovdašnji… Kao i uvek, redosled je sasvim slučajan, a izbor sasvim ličan.
Meso, meso
Kao da se meso vratilo u centar pažnje i kao da fokus više nije na famoznim količinama, već na zaista kvalitetnom mesu, posebnim procesima čuvanja, obrade i pripreme. Tako smo dobili nekoliko uzbudljivih street food opcija poput Mesoždera u Brankovoj o kome smo pisali, Holy Smokes se pojavio na još jednoj lokaciji u znamenitoj Cetinjskoj ulici, a Burgos Burger Bar u Nušićevoj.
Kad smo na ovoj temi, podrazumeva se da je tu i Intergalactic Diner s novim, proširenim menijem koji ima i svoju „restoransku sekciju” i nove lokacije, Obilićev venac i Požešku, te moćni Fat boys(i) i odlični Burger House u centru i na Vračaru, dok se Toster bar više nego zasluženo proširio na novoj novosadskoj lokaciji u Njegoševoj ulici. Originalan koncept efektno osmišljen kao „etno-bar” sjajno funkcioniše u Ćevapliji, koja vešto i umešno varira sve na temu ćevap(čić)a ispod Tašmajdana. Lucidne forme burgera, i ne samo burgera, donose vrlo svež koncept Urban Gourmet u Vojvode Stepe, a još jedna pažljiva posveta mesu stiže kroz Tatar Bar u Lamartinovoj na Vračaru.
Sweet things
Evo nekoliko savršenih slatkih trenutaka kojima bar na tren, dok se ukusi tope na nepcima, možete zaboraviti, odnosno zasladiti svakodnevicu. Dada je minijaturna francuska pekara, zavučena u ulici Dragoslava Popovića 16, ali njihovi kroasani i kolačići s ukusom lavande, autentični tartovi s voćem, kao i nekoliko čokoladnih kreacija zaslužuju da ih otkrijete. La Scintilla, tartlets & cannoli, tik do Kalenić pijace donose svu magiju i maštu savršenih tart formi u kojima poigravanje ukusima i teksturama donosi čudesno slatko zadovoljstvo, a sve to u vrlo dopadljivom ambijentu kome nedostaje samo nekoliko stolova za sedenje (sve je „za poneti”).
Revolucionarni pristup kroasanima donosi naravno Revolucija bar, koji u ponudi ima kroasane i kroasane i kroasane, ali kakve! Više nego široka ponuda slanih opcija za svako doba dana, od bogatog doručka pa do sasvim izdašnog ručka, dok su nas potpuno osvojile slatke kreacije, fenomenalna s pistaćima, nežna s vanila kremom i ananasom, te niz čokoladnih.
Novi koncepti
Nekoliko mesta otvorilo se u ovom periodu, donoseći nove, zanimljive koncepte, pre svega u ponudi. Tako Bageterija na Vračaru već u imenu sugeriše šta je okosnica ponude, koja se ne završava samo na ukusnim kombinacijama u bagetima koje birate s menija ili sami kreirate. Poveliki prostor bivšeg Aviatora pruža fini odmak i za odličan zalogaj i za dobru kafu u svako doba dana.
Refugee snack bar, odnosno Utočište, donosi neobičnu šetnju obalama Mediterana, od raznih i raznolikih bliskoistočnih upliva pa sve do sjajnih kanola. Ovo mesto je sasvim nepretenciozno, ali je potpuno otkriće puno autentičnih aroma, ušuškano na donjem nivou novobeogradskog YU biznis-centra. Lanac koji poznajemo pod imenom Coffe, Cake & Bakery, na Novom je Beogradu u svoj naziv dodao i Kitchen, a samu ponudu i čitav prostor podigao na jedan viši nivo, vrlo lepo sređen prostor gde je nekad bio Costa Coffee. Dobio je svetlu i toplu notu u enterijeru i pripadajućoj bašti, a na meniju ozbiljno proširenje za ozbiljan doručak/ručak/večeru uz raskošan izbor kolača.
A u srcu grada, na sve atraktivnijem Dorćolu, smelo i sveobuhvatno preuređen pokušaj beogradskog gastro marketa, na samom dnu Žorža Klemansoa, donosi Barrel House kao interesantan spoj destilerije i gastro ponude u efektnom retro/industrial ambijentu. Zaista su „first Belgrade distillery restaurant“ i zaista su originalan koncept!
Pizza & pasta & piadine
Pravo iz Detroita, a u gornjem delu Skadarske ulice, svoje mesto našla je replika tramvaja s početka prošlog veka. To je zapravo mesto gde se degustira sasvim posebna pica Detroit style. Ukusno deblje testo, hrskave ivice i lucidan nadev u kome je apsolutni must probati čizburger kombinaciju, donose novu dimenziju doživljaja „pice na kvadrat” kao takve. Delight Pasta Gastro Bar je takođe novo mesto koje u svojoj ponudi ima pizzu Romana style koju svakako vredi probati, a njihov odnos i ljubav prema pastama oseti se u svakom zalogaju, pa je i ovo jedno od otkrića i novih mesta na gradskoj gastro mapi.
La Piadina se smestila na uglu ispod Bajloni pijace i svojim kompletno originalnim konceptom, od tradicionalnog italijanskog specijaliteta koji priprema simpatičan Italijan do selekcije kvalitetnih sastojaka, donosi volšebnu paletu piadini ukusa, obavezno probajte.
Novi restorani
Zanimljivo osmišljeni i dizajnirani, s jelovnicima koji i te kako izazivaju pažnju, (n)ovi restorani doživeli su svakako najteži mogući momenat za otvaranje, pa im treba pružiti svaku podršku da istraju. Buena Vida predstavlja svu magiju meksičke i uopšte latino kuhinje u modernim verzijama, utemeljenu na činjenici da iza ove priče stoji uspešan i kreativan tim koji je stvorio Toro, Ambar i Burrito Madre.
Magellan je doplovio do naselja Belville, a ono što je doneo jeste respektabilan pristup svakom sastojku i svakom detalju, što stvara više nego zanimljive kreacije na tanjirima. Restoran Ruzmarin, smešten u okviru Central Gardena, jedno je od onih mesta gde je sve na svom mestu, od menija preko enterijera i usluge, stvoreno tako da se prepustite autentičnim ukusima i da jednostavno uživate. Mediteran je bio inspiracija i za ponudu restorana Alfredo Mediterraneo, smešten u Strahinjića Bana, koji impresionira inovativnim konceptom serviranja i prezentacije sasvim osobenih kreacija. Još jedno od mesta koje je otvoreno na Novom Beogradu, u manje prometnom delu nezaobilazne ulice Goce Delčeva, jeste restoran neobičnog naziva – 369. Hrabro promenivši dosadnjikav socrealistički pejzaž, jednako je smelo iskoračio predstavivši jelovnik na kome i te kako ima inspirativnih momenata.
Josephine je novo ime, a na mestu čuvenog Apsinta, koje celokupnim konceptom, atraktivnim enterijerom i volšebnim poigravanjem na sve teme, od menija do karte pića, i svekupnom atmosferom ponovo vraća ovu poziciju tamo gde i pripada, u sam vrh ugostiteljske ponude prestonice. I na kraju, naravno, nikako na poslednjem mestu, naše omiljeno „malo mesto”, restoran Miamiam, prešao je u znatno komforniji prostor na početku iste ulice (Kursulina), te očekujemo nove maštovite iskorake u svakom pravcu.
Azija
Željno iščekujući da se sve boje i arome ovog kontinenta pojave u restoranskom obliku i na ovim prostorima, od street i fast food opcija do ozbiljnih restorana, primećujemo trend otvaranja novih mesta koja donose autentične ukuse i forme. Na nekoliko mesta u gradu otvoreni su bliskoistočni restorani u kojima bez greške možete pojesti odličan falafel i humus, shawarmu i kibbeh, a svako je od njih, prema svojim mogućnostima i afinitetima, dodao još po neki tradicionalan ukus.
Kod kineskih restorana primetan je trend otvaranja malih, autentičnih mesta koja donose zaista neke nove ukuse i konačni pomak od piletine/teletine/svinjetine s kikirikijem. Jedan od njih je recimo Chuan Chuan smešten do nekadašnjeg bioskopa Balkan koji sasvim zaslužuje pažnju i degustaciju. Posle dugo čekanja, konačno je otvoren i poveliki suši bar Asahi na početku Makedonske ulice, a ono što je iskrena i topla preporuka jeste sasvim novi W Suhi koji je promenio stranu u ulici Vuka Karadžića, a širinom i kvalitetom ponude donosi i prefinjenu i vrlo uzbudljivu verziju i viziju japanske i ne samo japanske kuhinje.
Dakle, ima pregršt razloga za istraživanje i otkrivanje, sve mere opreza preporučujemo u svakom trenutku, ali kad spustite maske, imate šta i da okusite i da osetite. Uživajte.