Gwangho Choi (pobednik MasterChef Koreja) o zdravoj i aromatičnoj kuhinji svoje zemlje
U Beogradu je u gostima ambasade Koreje bio šef Gwangho Choi, inače pobednik korejskog izdanja MasterChef TV takmičenja. Šef Gwangho Choi je 2014. godine pobedio 7.000 prijavljenih i odneo nagradu u vrednosti od 300.000 dolara. Posle pobede na Master Chef-u, njegov život se dosta promenio, na neki način postao je ambasador kuvanja i često obilazi ambasade Koreje u različitim zemljama sveta i pokazuje tehnike, namirnice i ukuse Koreje.
Koliko ljudi poznaju ukuse Koreje?
U zemljama gde postoji veliki broj korejskih restorana, ljudi imaju priliku da se upoznaju s našom hranom. U Srbiji možda nema restorana, ali ima mnogo ljubitelja K-Pop muzike, pa samim tim ima i mnogo zainteresovanih da probaju i hranu Koreje. Pored toga što već dosta znaju o muzici ili popularnoj kulturi, ljudi u Srbiji kroz hranu žele da upoznaju celu zemlju.
Koja su najpoznatija jela u Koreji?
Ono što Koreju predstavlja najbolje jeste kimči – to je fermentisano jelo koje se jede uz skoro sve. Ono što takođe predstavlja korejsku kuhinju jeste da se hrana priprema sporo i s pažnjom, nije previše slana, ima dosta začina, i dobra je za zdravlje. Neki od najvažnijih sastojaka u Koreji jesu beli luk i čili. Tu su takođe ulje od susama i samo seme susama.
U Srbiji volimo roštilj. Kakav je roštilj u Koreji?
Korejski roštilj je veoma popularan način pripreme mesa. Na stolu u restoranu već imate ugrađen roštilj i sastojci vam stižu sveži, tanko isečeni, a vi ih sami pečete. Tako mogu da se jedu svinjetina, piletina i morski plodovi, povrće naravno.
Šta je sledeći korak?
Voleo bih da nastavim da podučavam ljude kako da uživaju u kuvanju i kako da naprave jednostavnu korejsku kuhinju. Posle pobede na takmičenju dobio sam priliku da radim s ljudima, da ih podučavam, a takođe mnogo mladih ljudi žele da postanu kuvari. To je veoma dobra stvar!