Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Žena na ivici nervnog sloma: Branka

AUTOR: Ana Vučković 31 Jan, 2019
Žena na ivici nervnog sloma: Branka

Gotovo niko ne započinje novu godinu razmišljajući o kraju. A svaka za nekoga bude kraj, a za nekoga početak. Za nekoga i sredina. Pošto trudnoća traje devet meseci moguće je da na početku godine nećete postojati, a da ćete se pri kraju ovaplotiti u čovečjem obličju u znaku device, vage, škorpije, strelca ili možda jarca.

Piše: Ana Vučković

Nedavno mi je koleginica na poslu rekla kako ima nameru da za radio snima umetnike u poznim godinama, da ne odu, a da nisu ispričali svoju priču. Odneće sa sobom uspomene na neko vreme, okolnosti, sećanja na ljude, pa će nam biti žao što smo to propustili. Ili nam neće biti žao, jer nećemo moći ni da pretpostavimo šta smo izgubili, šta je neka seda glava u svom udobnom, starinskom stanu mogla da nam ispriča o građenju mostova, o danima okupacije, prvim baletskim cipelicama, o prvim uvoznim čokoladama, o beogradskoj premijeri filma Subotom uveče.

Nedavno je preminuo arhitekta, koji je osmislio Geneks kulu, bio je rođen u znaku device i doživeo je gotovo sto godina, bio je malo mlađi od glumice koja i dalje hoda gradom, smeje se, seća svog muža i velikih uloga, slavi rođendan u septembru, dakle isto devica.

Treba snimati stare, a opet, sa druge – treba uhvatiti mlade, one energične koji su čas u Njujorku čas u Berlinu, treba zabeležiti glasove onih, čije će ime za već samo deset godina svima značiti nešto. Svi stari nekad su bili mladi, svi poznati nepoznati, a svaka je duga kosa nekad bila kratka. Tu kosu nehajno vezuje mlada skulptorka, što luta Krajcbergom, a iz Beograda je i mama i tata su je napravili baš u Geneks kuli u februaru, pa se rodila u novembru, u znaku škorpije.

Žena na ivici nervnog sloma

Žena na ivici nervnog sloma

Treba snimati one u srednjim godinama. Oni su u naponu snage, znaju šta hoće, šta ne, oni znaju i kako je bilo, a misle o tome kako će biti, iako ne shvataju ozbiljno horoskop koji preleću u novinama. Treba snimati decu, pogotovo kada nešto rade prvi put. Momenat u kome dete prvi put proba bananu, biva zbunjeno, a onda počne da uživa u divoti skroba i šećera je nešto posebno. Drugi put je već – drugi.

To dete kao devojka probaće još deset vrsta banana na Karibima. Karibi su pravo mesto za nju, jer ne voli zimu, logično, jer je rođena u junu. Blizanac. Postaće glumica, jer je još kao dete na radiju čula intervju sa onom našom glumicom, onom divnom damom, ali i mangupom, što sada ima ravno sto godina i zove se Branka. I ona je nekad bila devojka. I ona je nekad prvi put probala bananu.

Najčitanije

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Aktuelni modni trendovi u skladu sa horoskopskim znakom

Ne znamo da li se i vama čini da je teško ispratiti sve modne aktuelnosti, pa smo zato odlučili da…

Ovo su 4 tipa osoba koje daju previše sebe

Poslednjih godina, termin burnout se pominje kao jedno stanje uobičajeno i prisutno među ljudima koji daju previše sebe na poslu.…

Najnovije - Kolumne

Pouke iz prošlosti: Moje ime je Di, Džon Di

Nije vreme za umiranje, film Kerija Fukunage, najnoviji je iz serije o pustolovinama britanskog tajnog agenta Džejmsa Bonda i poslednji…

Kikiriki, semenke, sport za zube: Ne skidaj delove, pucaću!

Juče sam, izašavši iz kuće, videla jedan prizor koji mi je uveselio čitav dan. Sasvim običan prizor, reklo bi se.…

Pouke iz prošlosti: O beznađu i odlasku na kraj sveta

„Nada umire poslednja“ – poznata je izreka, potvrđena nebrojeno puta tokom prohujalih vekova. Međutim, šta da se radi kada nada…