Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Žena na ivici nervnog sloma: Spektar

AUTOR: Ana Vučković 26 Sep, 2019
Žena na ivici nervnog sloma: Spektar

Nešto čime sam se u svom mladom dobu najviše ponosila je set flomastera. Stvar prestiža je bila imati flomastere u bojama celog spektra, od bele do crne. Ne znam da li je današnjoj deci to toliko važno. I tada sam, kao i sada najviše volela cigla boju, grimiznu, tirkiznu, te čudne boje koje ne pripadaju onim osnovnim, dosadnim.

Čudesni kontrasti

Namerno sam svoje princeze i čarobnice bojila u ove nijanse. A onda sam, kada su mi kupili knjigu o crtanju i slikanju saznala za parisko plavu, kadmijum zelenu, ali i za onu boju koja se zove po Sijeni. I da, ta boja potpuno odgovara gradu, ako mene pitate.

U srednjoj školi sam nosila isključivo crnu i bordo, i bila ubeđena da ne volim narandžastu i da mi ne stoji, da bih onda namerno sebi kupila tamnonarandžastu bundicu, kada mi se dopala ona koju Holi Golajtli nosi u Doručku kod Tifanija. I tada sam shvatila da volim sve boje i da sve samo zavisi od aure dana u kome se probudim.

Čudesna moć boja

Nedavno sam bila na predavanju čoveka koji ozbiljno promišlja boje, tako što na svom blogu svakom svom danu dodeli jednu specifičnu boju koja mu pripada. Priča je mnogo kompleksnija od dodeljivanja bilo koje boje tek tako, iza toga kako razumemo neku boju stoji istorija te boje, civilizacije, naša lična istorija, ukus. Da, svaki naš dan mogli bismo da opišemo na različite načine, pa i bojom, ali mi je jedna druga stvar zanimljiva. Kako je glava svakog od nas puna raznih informacija, ponekad ne mogu da se setim zašto sam zadovoljna ili nesrećna. Bukvalno moram da se potrudim, da kopam, kopam kako bih došla do razloga, jer je toliko raznih unakrsnih utisaka. Treba mi vremena da se setim da sam čula za neku tragediju pre dva dana, pa da je to uzrok mojoj potištenosti. Ali i pre nego što se setim razloga imam boju, mogla bih taj trenutak da je njom opišem.

Feeling blue, kažu Anglosaksonci, a ja plavu pre razumem kao smirenu nego tužnu. Ili sam ja večiti kontraš, nadžak i osoba koja voli oluje, kada je unutra u svojoj sobi i može na miru da boji svojim flomasterima.

Foto za naslovni kolaž: Unsplash

Najčitanije

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Aktuelni modni trendovi u skladu sa horoskopskim znakom

Ne znamo da li se i vama čini da je teško ispratiti sve modne aktuelnosti, pa smo zato odlučili da…

Ovo su 4 tipa osoba koje daju previše sebe

Poslednjih godina, termin burnout se pominje kao jedno stanje uobičajeno i prisutno među ljudima koji daju previše sebe na poslu.…

Najnovije - Kolumne

Pouke iz prošlosti: Moje ime je Di, Džon Di

Nije vreme za umiranje, film Kerija Fukunage, najnoviji je iz serije o pustolovinama britanskog tajnog agenta Džejmsa Bonda i poslednji…

Kikiriki, semenke, sport za zube: Ne skidaj delove, pucaću!

Juče sam, izašavši iz kuće, videla jedan prizor koji mi je uveselio čitav dan. Sasvim običan prizor, reklo bi se.…

Pouke iz prošlosti: O beznađu i odlasku na kraj sveta

„Nada umire poslednja“ – poznata je izreka, potvrđena nebrojeno puta tokom prohujalih vekova. Međutim, šta da se radi kada nada…